Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Ο Obama θέλει να κλείσει το Guantanamo, οι Κουβανοί θέλουν την περιοχή - Αλλά κανείς δεν παίρνει την ευθύνη των κρατουμένων

tags :
DW: Ο Obama θέλει να κλείσει το Guantanamo, οι Κουβανοί θέλουν την περιοχή - Αλλά κανείς δεν παίρνει την ευθύνη των κρατουμένων
Με τη δεδομένη κατάσταση, δεν αναμένεται να κλείσουν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας σύντομα
Τη δέσμευσή του να κλείσουν οι φυλακές του Guantanamo επαναλαμβάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama, ενώ παράλληλα οι Κουβανοί ζητούν πίσω την περιοχή.
Κανείς ωστόσο δεν δέχεται να αναλάβει τους κρατούμενους, γράφει η γερμανική Deutsche Welle.
H γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι όλα θα ήταν πολύ καλύτερα εάν έληγε οριστικά η διαμάχη για την αμερικανική στρατιωτική βάση του Guantanamo στην Κούβα.
Μετά την πρόσφατη επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών το θέμα του Guantanamo εξακολουθεί να παραμένει ένα αγκάθι για τις δυο πλευρές.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανεξαρτησία της Κούβας από τους Ισπανούς, οι Αμερικανοί πήραν τα δικαιώματα για τη χρήση της βάσης στο ανατολικό τμήμα του νησιού το 1903 κι έκτοτα περισσότερο από έναν αιώνα βρίσκεται στη δικαιοδοσία τους.
Μάλιστα, τότε τους δόθηκε η περιοχή με απώτερο στόχο να προστατεύσουν την κουβανική ανεξαρτησία, όπως ρητώς αναφερόταν στη συμφωνία.
Και εξηγεί ότι σήμερα όμως οι καιροί έχουν αλλάξει και οι Κουβανοί επικριτές αυτής της συμφωνίας ζητούν πίσω την περιοχή του Guantanamo.
Αυτό το διάστημα οι ΗΠΑ αναζητούν πρόθυμα κράτη για να αναλάβουν τους κρατούμενους αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση.
Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο εκτιμούν πως είναι καιρός πια οι ΗΠΑ να εκπονήσουν ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο αργά ή γρήγορα θα παραδώσουν το Guantanamo στην Κούβα.
Η πραγματικότητα είναι πάντως πως προς το παρόν γίνονται εργασίες συντήρησης στις φυλακές γεγονός που δεν προμηνύει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει γρήγορα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης