Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΤτΕ: Στο στόχαστρο το ύψος των προμηθειών των τραπεζών επί των συναλλαγών

tags :
ΤτΕ: Στο στόχαστρο το ύψος των προμηθειών των τραπεζών επί των συναλλαγών
Το κόστος ξεκινάει από το 1% και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει ακόμη και το 3%
Στο στόχαστρο της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται και πάλι το ύψος των προμηθειών των τραπεζών επί των συναλλαγών.
Η αποπληρωμή των τιμολογίου της ΔΕΗ ή της ΕΥΔΑΠ στο μηχάνημα της τράπεζας κοστολογείται από 0,50 έως 0,80 λεπτά.
Το πλήθος των συναλλαγών και των προμηθειών εισέρχονται εκ νέου στο «μικροσκόπιο» της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η επανεξέταση των τιμολογίων ήρθε όμως στο προσκήνιο χάρη στην αυξημένη ζήτηση μηχανημάτων Pos διότι οι καταναλωτές λόγω των Capital Controls άρχισαν να χρησιμοποιούν για τις αγορές τους τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη μελέτη στο συρτάρι της που καταγράφει το κόστος εγκατάστασης της συντήρησης και της παρακολούθησης ενός μηχανήματος Pos.
Σύμφωνα με πληροφορίες το αρχικό κόστος εκκαθάρισης μιας συναλλαγής ανέρχεται περίπου στα 0,30 λεπτά του ευρώ.
Το μεγαλύτερο κόστος που φθάνει έως τα 0,80 λεπτά ανά συναλλαγή αφορά το μηχάνημα Pos (εγκατάσταση και συλλογή πληροφοριών).
Πολύ εύκολα κατανοεί κάποιος γιατί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι προμήθειες από τη χρήση των μηχανημάτων Pos.
Δηλαδή οι τράπεζες ξεκινούν με κόστος που ανέρχεται στο 1% και στη συνέχεια προσθέτουν τη δική τους αμοιβή ως παροχή υπηρεσιών που διαμορφώνεται ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας.
Στην αγορά οι τελικές προμήθειες διαμορφώνονται υψηλότερα του 1,5% και μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνούν το 2%.
Υπάρχουν όμως εταιρείες με δικό τους δίκτυο που αναλαμβάνουν την εγκατάσταση μηχανημάτων Pos ζητώντας προμήθειες που «αγγίζουν» ακόμη και το 3%.
Να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος της προμήθειες κατευθύνεται στους πολυεθνικούς οργανισμούς VISA και Mastercard.
Η Τράπεζα της Ελλάδος αρχικά διαπιστώνει ότι το πρόβλημα των προμηθειών ειδικά για τα Pos έχει αρκετές ιδιαιτερότητες.
Ανάμεσα στις προτάσεις που επεξεργάζεται είναι οι συναλλαγές που γίνονται ανάμεσα σε Έλληνες ( καταναλωτής – έμπορος) η συναλλαγή να μη εκκαθαρίζεται από τους πολυεθνικούς ομίλους στο εξωτερικό και το ρόλο της εκκαθάρισης να την αναλάβει το Διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ.
Η προοπτική αυτή μπορεί να μειώσει το ύψος των προμηθειών ως 0,5% επί της συνολικής προμήθειας.
Επίσης σήμερα η κάθε τράπεζα έχει τη δική της θυγατρική εταιρεία που έχει ως σκοπό την εγκατάσταση και συντήρηση των μηχανημάτων Pos.
Πρόκειται για επιπλέον έξοδα που κάνει η κάθε τράπεζα ξεχωριστά με αποτέλεσμα να διατηρούνται τα κόστη σε υψηλά επίπεδα.
Η Cardlink η εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά Pos εξυπηρετεί και τις τέσσερις τράπεζες ( Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα).
Όμως στις νέες αυξημένες ανάγκες της αγοράς και σε ημέρες μεγάλης ζήτησης η εταιρεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενες τράπεζες να αναζητούν νέο πάροχο για την εξυπηρέτηση τους.
Στελέχη της αγοράς και με δεδομένη την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να ενθαρρύνει τη χρήση των μηχανημάτων Pos από τους καταναλωτές με σκοπό τη μείωση της φοροδιαφυγής, λένε ότι προβάλλονται εμπόδια στη πτώση των προμηθειών διότι η αγορά ήταν ανέτοιμή σε αυτή την προοπτική.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας ο αριθμός των μηχανημάτων Pos μπορεί να ξεπεράσει φέτος τα 250.000 μηχανήματα από 150.000 που είναι σήμερα.
Η νέα χρονιά μπήκε δυναμικά αφού σε καθημερινή βάση ο αριθμός των αιτήσεων ανά τράπεζα ξεπερνά τις 300.
Το καυτό θέμα των προμηθειών, οι αρμόδιοι της Τράπεζας της Ελλάδος θα έχουν επαφές με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών το επόμενο διάστημα.
Τέλος να σημειωθεί το ύψος των προμηθειών διαμορφώνεται ελεύθερα και δεν μπορεί να υπάρξει πλαφόν στην τιμολόγηση διότι έτσι παραβιάζονται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης