Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Περιορισμένες οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ μόλις ενταχθεί η Ελλάδα στο QE

Reuters: Περιορισμένες οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ μόλις ενταχθεί η Ελλάδα στο QE
Ήδη η κεντρική τράπεζα διαθέτει μεγάλο ποσοστό ελληνικών ομολόγων μέσω των πακέτων διάσωσης
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιόρισε τον περασμένο μήνα τις αγορές πορτογαλικών και ιρλανδικών ομολόγων, εξαιτίας ανησυχιών ότι υπερέβη τα όρια αγορών της, σύμφωνα με πηγές στην τράπεζα που επικαλείται το Reuters.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται, αυτό σημαίνει πως όταν η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οι αγορές ελληνικών ομολόγων θα είναι πολύ περιορισμένες, εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού ομολόγων που διαθέτει η κεντρική τράπεζα μέσω των πακέτων διάσωσης της Ελλάδας.
Το Reuters σημειώνει ότι η ΕΚΤ έχει πλησιάσει το όριο που έχει θέσει η ίδια όσον αφορά τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του QE και επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, επισημαίνει ότι η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες που πραγματοποιούν αγορές ομολόγων, προχώρησαν στην αγορά «υπερεθνικών» ομολόγων προκειμένου να μη χρειαστεί να περιορίσουν δραστικά τις αγορές ομολόγων από την Πορτογαλία και την Ιρλανδία ή ακόμη και να τις σταματήσουν εντελώς για να μην ξεπεραστεί το όριο.
«Αν η ΕΚΤ στοχεύσει σε αγορές ομολόγων από συγκεκριμένες χώρες εις βάρος άλλων χωρών, τότε θα υπάρχει μία πραγματικά άνιση εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής», τονίζει ο Mark Dowding, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management και προσθέτει ότι «αντί να φέρει την Ευρώπη κοντά, θα προκαλέσει τριγμούς στο ευρωσύστημα».
Σημειώνεται ακόμη ότι η ΕΚΤ έχει σταματήσεις τις αγορές ομολόγων της Κύπρου, διότι η χώρα δεν έχει την απαραίτητη πιστοληπτική αξιολόγηση ώστε τα ομόλογά της να είναι επιλέξιμα, ενώ περιορισμένες είναι οι αγορές ομολόγων σε χώρες όπως η Εσθονία, για λόγους ρευστότητας.

(Πρώτη Ενημέρωση: 11:39, Τρίτη 17 Μαΐου) 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης