Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBVA: Brexit, πολιτικά ζητήματα και παγκόσμια οικονομία απειλούν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

BBVA: Brexit, πολιτικά ζητήματα και παγκόσμια οικονομία απειλούν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
Στο +1,6% η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2016, στο +1,5% το 2017, σύμφωνα με τη BBVA
Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης συνεχίστηκε με ήπιο ρυθμό το β’ τρίμηνο του 2016 (+0,3%), ενώ καταγράφηκε μια λιγότερο αισιόδοξη εικόνα, με βάση τα στοιχεία για τη δραστηριότητα, αν και οι δείκτες εμπιστοσύνης παραμένουν σταθεροί στα πρώτα στάδια μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτά επισημαίνει η δεύτερη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, BBVA, σε ανάλυσή της, εκτιμώντας πως το Brexit θα επηρεάσει συνολικά την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αν και ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι περιορισμένος, να μεταδοθεί μέσω των εμπορικών καναλιών και να έχει επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη και ως εκ τούτου στην κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Η BBVA τονίζει πως, σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εμφανίζεται έτοιμη να λάβει νέα μέτρα στήριξης και τόνωσης της οικονομίας, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Μια επιμήκυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων έως τον Σεπτέμβριο του 2017 και η εξομάλυνση του QE δεν αποκλείονται, σύμφωνα με τη BBVA.
Η ισπανική τράπεζα διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμηση της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2016 σε +1,6%, ωστόσο, κυρίως λόγω του Brexit, υποβαθμίζει την εκτίμηση για το 2017 σε +1,5%.
Οι κίνδυνοι για τις εκτιμήσεις είναι καθοδικοί και περιλαμβάνουν ιδίως πολιτικούς λόγους, αλλά και προβλήματα που σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομία.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης