Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mobius (Templeton Group): Οι αρνητικές συνέπειες των αρνητικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες

tags :
Mobius (Templeton Group): Οι αρνητικές συνέπειες των αρνητικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες
Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος του ανταγωνισμού μεταξύ των νομισμάτων
Στις συνέπειες των χαλαρών νομισματικών πολιτικών αλλά και των αρνητικών επιτοκίων αναφέρεται ο βετεράνος των επενδύσεων και εκτελεστικός πρόεδρος του επενδυτικού ομίλου Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος ενώ η Fed έχει κινηθεί προς μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική πολλές κεντρικές τράπεζες είναι πιο χαλαρές ενώ κάποιες έχουν υιοθετήσει ακόμα και αρνητικά επιτόκια.
«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία σχετικά με την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων από τις κεντικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ιαπωνία, της ΕΚΤ αλλά και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών» επισημαίνει ο ίδιος σε σχετικό του άρθρο.
«Μια σημαντική κριτική σχετικά με το περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης στο οποίο βρισκόμαστε είναι ότι πολλοί άνθρωποι που θέλουν να ΄΄αποταμιεύσουν΄΄ τα χρήματά τους σε μια τράπεζα για να κερδίσουν από τα επιτόκια, πληρώνουν το τίμημα, ιδιαίτερα όταν συνυπολογίζεται ο πληθωρισμός.
Αντί να κερδίζουν από τα επιτόκια, στην ουσία χρεώνονται για να κρατήσει η τράπεζα τα χρήματα τους» αναφέρει ο Mobius.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ενώ πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν υιοθετήσει ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη, δεν φαίνεται αυτή η πολιτική να είναι αποτελεσματική.
«Η θεωρία είναι ότι αποθαρρύνοντας (μερικοί θα έλεγαν τιμωρία) τους ανθρώπους να διατηρήσουν τα χρήματα τους στις τράπεζες, οι ίδιοι άνθρωποι ενθαρρύνονται να τα ξοδέψουν» επισημαίνει ο ίδιος.
Ωστόσο, η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων έχει αρνητικές συνέπειες στις ίδιες τις τράπεζες καθώς περιορίζονται τα περιθώρια κέρδους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δανείσουν.
«Πολλοί άνθρωποι που κανονικά θα καταθέσουν τα χρήματά τους στην τράπεζα τώρα απλά τα κρατάνε σε θυρίδες ή κάτω από το στρώμα.
Η έλλειψη των εσόδων από τόκους κάνει τους ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να επενδύσουν τα χρήματα αλλού να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση οικονομικά» γράφει ο Mobius στο άρθρο του.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των νομισμάτων

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα που προκύπτει από αυτές τις πολιτικές: ο ανταγωνισμός μεταξύ των νομισμάτων.
«Τα χαμηλότερα επιτόκια σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο νόμισμα θα οδηγήσουν τους επενδυτές να εγκαταλείψουν αυτό το νόμισμα και να αναζητήσουν υψηλότερα επιτόκια.
Οι κυβερνήσεις θέλοντας να είναι ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά για τα αγαθά και τις υπηρεσίες ενθαρρύνουν έτσι την αποδυνάμωση του νομίσματος.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτό που μπορεί να ονομαστεί ΄΄νομισματικό πόλεμο΄΄, που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εντάσεις όταν οι χώρες υποτιμήσουν το δικό τους νόμισμα, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστούν τις άλλες.
Φυσικά, αυτές οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αστάθεια και αβεβαιότητα» υποστηρίζει ο ίδιος.
Πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνονται στο τι θα αποφασίσει η Fed και πως θα αντιδράσουν οι άλλες κεντρικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης