Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κενά στην ενημέρωση των μετόχων για τις συμμετοχές των εισηγμένων από τις λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου

Κενά στην ενημέρωση των μετόχων για τις συμμετοχές των εισηγμένων από τις λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου
Ποιες εταιρείες αναφέρουν που έχουν τοποθετήσει κεφάλαια και ποιες αναφέρουν επιγραμματικά ότι έχουν επενδύσεις διαθέσιμες προς πώληση
Η ενημέρωση των μετόχων θα μπορούσε να ήταν πληρέστερη αν υπήρχε αναλυτική αναφορά στις λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου για τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών και τι γίνονται τα χρήματα της εταιρείας και άρα των μετόχων.
Ειδικά αυτήν την περίοδο που έχουν «απαλλαγεί» από το βάρος της δημοσίευσης κάθε τρίμηνο, έχουν το χρόνο να δώσουν πληρέστερη ενημέρωση προς όλους και να μην κρύβουν τίποτα.
Πολλές εισηγμένες για παράδειγμα αναφέρουν πως έχουν «περιουσιακά στοιχεία διαθέσιμα προς πώληση» και συνήθως είναι περιουσιακά στοιχεία εύκολα ρευστοποιήσιμα όπως μετοχές.
Εισηγμένες έγραψαν πρόσφατα αλλά και στο παρελθόν μεγάλες ζημιές από συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.
Πολλές πιέστηκαν λόγω των σχέσεων που έχουν με τις τράπεζες να τοποθετήσουν κεφάλαια για να δείξουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτές, και οι τράπεζες με τη σειρά τους να καλύψουν τις δύσκολες αυξήσεις.
Δυστυχώς, κάποιες έβαλαν κεφάλαια που δεν τους περίσσευαν.
Κάποιες μπήκαν στις αυξήσεις και μόλις πήραν τις νέες μετοχές, ρευστοποίησαν αμέσως με μικρές απώλειες, ενώ υπάρχουν και άλλες που έχουν ακόμα τις μετοχές.
Ορισμένες εταιρείες αναφέρουν αναλυτικά τι έχουν στην κατοχή τους και άλλες «κρύβουν» τις συμμετοχές πίσω από τον τίτλο «διαθέσιμα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία».
Από την ανάγνωση των λογιστικών καταστάσεων προκύπτει μεταξύ άλλων πως η Autohellas έχει 8,32 εκατ. μετοχές της Aegean και έβαλε 3,5 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς γράφοντας στο εξάμηνο ζημιά 1,3 εκατ. ευρώ.
Η Quest πούλησε 1 εκατ. μετοχές της Πειραιώς, ενώ η Λεβεντέρης είχε συμμετοχή στην Eurobank.
Είχε τοποθετήσει 278 χιλ. ευρώ και σήμερα έχουν γίνει 1.100 ευρώ!
Η MLS αναφέρει πως έχει 500 χιλ. τεμάχια στην Τράπεζα Αττικής με αξία κτήσης 150 χιλ. ευρώ.
Η Περσεύς αναφέρει πως έχει ζημιά 1,9 εκατ. ευρώ από αποτίμηση μετοχών χωρίς να λέει σε ποια εταιρεία έχει αυτή τη συμμετοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες προέρχεται από μετοχές που έχει στην Έλτον.
Στην J&P Άβαξ υπάρχει αναφορά για απομείωση λοιπών συμμετοχών ύψους 8 εκατ. ευρώ χωρίς να γίνεται αναφορά που είναι αυτή η συμμετοχή.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η εταιρεία έχει μεγάλες ζημιές από την τοποθέτηση σημαντικών κεφαλαίων στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.
Η ΕΥΔΑΠ που είναι γνωστό ότι έχει επενδύσει 20 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Αττικής, στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου αναφέρεται πως υπάρχουν διαθέσιμα για πώληση χρηματοοικονομικά στοιχεία ύψους 19,39 εκατ. ευρώ με ημερομηνία 31/12/2015 τα οποία είχαν γίνει 6,760 εκατ. ευρώ στις 30/06/16 ήτοι χαμηλά κοντά στα 13 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία αναφέρει πως κατέχει 264.880 μετοχές της ΕΥΑΘ και 66,666 εκατ. μετοχές της Τράπεζας Αττικής από τις οποίες είναι και η ζημιά καθώς από την ΕΥΑΘ είχε κέρδη.
Η AS Company έχει ομόλογα σε ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΔΕΗ κ.α., ενώ η Καρέλιας έχει τοποθετήσει κεφάλαια σε αμοιβαία της Deutsche Bank.
Η Ελλάκτωρ έχει μετοχές σε εισηγμένες του ΧΑ και στον Καναδά και σε μη εισηγμένες συνολικής αξίας 99,9 εκατ. ευρώ, ενώ έχει τοποθετήσει 110 εκατ. ευρώ σε ομόλογα ΕΤΕπ.
Η Μινωικές έχουν το 47,7% της Hellenic Seaways και μερίδια σε δύο επίσης μη εισηγμένες συνεταιριστικές τράπεζες.
Η Ελινόιλ τέλος, έχει 5,8 εκατ. μετοχές Frontera που είναι εισηγμένη στον ΑΙΜ και καταγράφει απώλειες 90%.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης