Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παρά την ελληνική κρίση δεν έπεσαν στα… δίχτυα των τραπεζών – Οι εισηγμένες με τα γεμάτα ταμεία

Παρά την ελληνική κρίση δεν έπεσαν στα… δίχτυα των τραπεζών – Οι εισηγμένες με τα γεμάτα ταμεία
Εκτός από την ισχυρή ταμειακή θέση, οι περισσότερες κατάφεραν να βγάλουν πολύ καλή κερδοφορία συγκριτικά με την αποτίμηση στο ταμπλό
Τις εισηγμένες που έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή ανέδειξαν για μία ακόμη φορά τα αποτελέσματα εξαμήνου.
Την ώρα που δεκάδες εταιρείες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και συζητούν για το αβέβαιο μέλλον τους, υπάρχουν αρκετές εισηγμένες όπου ο καθαρός δανεισμός του είναι αρνητικός, ήτοι αν πληρώσουν όλα τα δάνεια από τα ταμειακά τους διαθέσιμα, περισσεύουν μετρητά.
Αρκετές εταιρείες μάλιστα δεν έχουν περάσει από τα γκισέ των τραπεζών και εμφανίζουν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό.
Οι περισσότερες από τη λίστα εμφανίζουν κέρδη στο εξάμηνο και μάλιστα ικανοποιητικά για την εποχή που διανύουμε.
Άλλωστε δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε πως η βαθιά ελληνική κρίση, η ραγδαία υποχώρηση του ΑΕΠ, η νέα αύξηση φόρων, τα capital controls και το τρίτο μνημόνιο έφεραν σε δεινή θέση δεκάδες εταιρείες, ενώ πολλές εισηγμένες λόγω των προβλημάτων των τελευταίων ετών έβαλαν λουκέτο.
Μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον η δημιουργία κέρδους με παράλληλη χαμηλή μόχλευση αποτελεί ένα μικρό άθλο.
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου τα οποία συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Beta Χρηματιστηριακή στην πρώτη θέση της κατάταξη με τον μεγαλύτερο αρνητικό καθαρό δανεισμό (τραπεζικός δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα) είναι η ΕΥΔΑΠ.
Η εταιρεία έχει ταμειακά διαθέσιμα 310 εκατ. ευρώ και μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, ενώ στο εξάμηνο είναι αύξηση κερδών 23,4% τα οποία διαμορφώθηκαν στα 17,4 εκατ. ευρώ.
Ο ισχυρός ισολογισμός επιτρέπει στην εταιρεία να προχωρήσει σε διανομή μερίσματος 40,4 εκατ. ευρώ ή 0,38 ευρώ ανά μετοχή.
Η Aegean Airlines με καθαρό δανεισμό -267 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση, η οποία ωστόσο εξέπληξε αρνητικά τους επενδυτές εμφανίζοντας ζημιές 23,7 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo είχε ετήσια κέρδη 121 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 250 εκατ. ευρώ με τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται στα 394 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο τα τελευταία τρίμηνο, εξέλιξη που έχει φέρει σημαντικούς αγοραστές στη μετοχή.
Η ΜΕΤΚΑ ακολουθεί με -163 εκατ. ευρώ καθαρό δανεισμό και κέρδη 19,4 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.
Η ΕΧΑΕ που βλέπει εδώ και μήνες τον τζίρο του ΧΑ να βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, είδε τα κέρδη της να περιορίζονται στα 3,1 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 124 εκατ. ευρώ με τον τραπεζικό δανεισμό να είναι μηδενικός.
Εξαιρετική είναι και η εικόνα του ΟΛΘ με τον δανεισμό να είναι μηδενικός και τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται στα 76,5 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη περιορίστηκαν λόγω των απεργιών στα 5,5 εκατ. ευρώ.
Η Alpha Αστικά Ακίνητα έχει καθαρό δανεισμό -66,4 εκατ. ευρώ, η ΕΥΑΘ -55 εκατ. ευρώ με καλή κερδοφορία, η Καρέλιας -39 εκατ. ευρώ με καθαρά κέρδη στο εξάμηνο 30,6 εκατ. ευρώ, το Πλαίσιο -22,5 εκατ. ευρώ με σημαντικό περιορισμό της κερδοφορίας και η Grivalia με -20 εκατ. ευρώ.
Από τις εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν οι Κυριακίδης, Πλαστικά Κρήτης που διαθέτουν ισχυρά κέρδη, η Envitec, η Nexans αλλά και οι Ελινόιλ, Κανάκης, Εκτέρ, Ιντεάλ, ΓΕΚΕ, Αθηνά και AS Company.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης