Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Το ευρώ μπορεί να συνεχίσει τη bullish πορεία του, παρά τους υπαρξιακούς πολιτικούς κινδύνους

UBS: Το ευρώ μπορεί να συνεχίσει τη bullish πορεία του, παρά τους υπαρξιακούς πολιτικούς κινδύνους
«Ο κίνδυνος για την άνοδο ενός αντιευρωπαϊκού κόμματος στην εξουσία είναι υπαρξιακός κίνδυνος για την Ευρώπη», τονίζει η UBS
Το ευρώ αναμένεται να συνεχίσει τη bullish [ανοδική] πορεία του, παρά τους υπαρξιακούς πολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη το 2017.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει η ελβετική, επενδυτική τράπεζα UBS, σε έκθεσή της, επισημαίνοντας πως οι φόβοι των επενδυτών ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα υποχωρήσει, σε περίπτωση που επικρατήσουν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στις ευρωπαϊκές εκλογές, είναι υπερτιμημένοι.
Ιδίως, δεδομένου ότι το σενάριο ενίσχυσης της ισοτιμίας, εφόσον εκλεγούν φιλο-ευρωπαϊκά κόμματα είναι πιο πιθανό.
Όπως αναφέρει η UBS, «αν το πιο πιθανό σενάριο [για τις εκλογές] υλοποιηθεί και αποφευχθούν οι λιγότερο πιθανές εξελίξεις, τότε υπάρχει εύρος για σημαντικό ράλι της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου».
Το CNBC, που μεταδίδει την έκθεση, τονίζει πως η ανησυχία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αυξηθεί, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης του λαϊκισμού σε όλη την ήπειρο, την ώρα που οι εκλογές σε πολλά κράτη-μέλη είναι κοντά.
Το 2017 θα διεξαχθούν εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ πιθανότητα πρόωρων εκλογών υπάρχει τόσο για την Ιταλία, όσο και για την Ελλάδα.
Οι επενδυτές είναι ιδιαιτέρως ανήσυχοι για το ενδεχόμενο η απόφαση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., σε συνδυασμό με την επικράτηση του Donald Trump στις ΗΠΑ, να οδηγήσουν σε νίκη της Marine Le Pen στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας την άνοιξη.
Και αυτό, διότι η Le Pen σχεδιάζει να βγάλει τη Γαλλία από το ευρώ, θέτοντας το σχέδιό της σε δημοψήφισμα.
«Ο κίνδυνος για την άνοδο ενός αντιευρωπαϊκού κόμματος στην εξουσία είναι υπαρξιακός κίνδυνος για την Ευρώπη», τονίζει η UBS, προσθέτοντας, πάντως, πως οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ε.Ε. δεν είναι τόσο αρνητικές σε γενικότερη εικόνα.
Η UBS εκτιμά πως το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει γύρω από τον δεξιό Γάλλο υποψήφιο, Francois Fillon, είναι ένας λόγος αισιοδοξίας για το ευρώ, ίσως διότι οδήγησε σε αύξηση των δημοσκοπικών ποσοστών του Emmanuel Macron.
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μάλιστα, ο Macron προηγείται της ακροδεξιάς Le Pen και αναδεικνύεται πρόεδρος της Γαλλίας.
Ένας δεύτερος λόγος, για τον οποίο πρέπει να είναι κανείς αισιόδοξος για το ευρώ, είναι, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, η απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου για τον εκλογικό νόμο.
Η εν λόγω απόφαση άνοιξε παράθυρο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα το 2017, ενώ εκλαμβάνεται ως αρνητική για τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της Ιταλίας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης