Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΚΡΕΚΑ: Αύξηση πωλήσεων 5,9% για το σύνολο του 2017

tags :
ΚΡΕΚΑ: Αύξηση πωλήσεων 5,9% για το σύνολο του 2017
ΚΡΕΚΑ: Αύξηση πωλήσεων 5,9% για το σύνολο του 2017
Τα οικονομικά μεγέθη για το σύνολο του 2017 ανακοίνωσε η εταιρεία ΚΡΕΚΑ, στα οποία καταγράφηκε αύξηση πωλήσεων 5,9%.
Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της εταιρείας τονίζεται ότι: «Η πορεία εργασιών της Εταιρείας και η οικονομική της κατάσταση παρουσιάζονται συνοπτικά μέσω ενδεικτικών αριθμοδεικτών κατωτέρω:

Οι εναλλακτικοί δείκτες (ΕΔΜΑ) θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πάντα σε συνδιασμό με τα οικονομικά αποτελέσματα που έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν αυτά.

«Αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων» :



Η Εταιρεία ορίζει το μέγεθος «Αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων» ως τα κέρδη/(ζημιές) προ φόρων προσαρμοσμένα για χρηματοοικονομικά και επενδυτικά αποτελέσματα, καθώς και συνολικές αποσβέσεις (ενσώματων και άυλων παγίων περιουσιακών στοιχείων).



Tο 2017 ήταν μία χρονιά με αύξηση κύκλου εργασιών για την Εταιρεία που συνοδεύτηκε ωστόσο και από μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους. Η Εταιρεία συνέχισε τις προσπάθειες της για περιστολή δαπανών κάτι που αποτυπώθηκε στα έξοδα διοίκησης και διάθεσης ως ποσοστού επί των πωλήσεων καθώς υποχώρησαν στο 9,7% από 10,3%.


Τα χρηματοοικονομικά έξοδα της Εταιρείας είναι υψηλά, λόγω του υψηλού επιτοκίου δανεισμού στα εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο δάνεια και τους τόκους υπερημερίας. Το χρηματοοικονομικό κόστος παραμένει στο 9,8% του κύκλου εργασιών. Το αίτημα ρύθμισης των οφειλών της που έχει καταθέσει η Εταιρεία στην Εθνική τράπεζα δεν έχει εξεταστεί ακόμα.


Τα αποτελέσματα της χρήσης επιβαρύνθηκαν με διαγραφές ανεπίδεκτων είσπραξης απαιτήσεων ποσού 1,49 εκατ. ευρώ και επιπλέον προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων ποσού 700 χιλ. ευρώ. Επίσης επιβαρύνθηκαν από το σχηματισμό πρόβλεψης απομείωσης του κονδυλίου «Υπεραξία» κατά ποσό 1,1 εκατ. Ευρώ (σημ.8.2), από την απομείωση της αξίας ιδιοχρησιμοποιούμενων κτιρίων εκτός εκμετάλλευσης κατά ποσό 250 χιλ. ευρώ, καθώς και από την πρόβλεψη για απομείωση απαξιωμένων αποθεμάτων κατά ποσό 150 χιλ. ευρώ.


Σημαντικά γεγονότα χρήσης 2017

Οι διαπραγματεύσεις της Εταιρείας με την Εθνική τράπεζα για τον τρόπο ρύθμισης του ληξιπρόθεσμου δανεισμού συνεχίστηκαν το 2017. Η Εταιρεία προχώρησε σε συναντήσεις και με τις υπόλοιπες τράπεζες προκειμένου να προχωρήσει ρύθμιση των οφειλών της και προς αυτές. Εκτίμηση της διοίκησης ήταν ότι το ζήτημα της ρύθμισης των τραπεζικών οφειλών θα είχε διευθετηθεί εντός του 2017. Η διοίκηση ευελπιστεί ότι θα οριστικοποιηθεί εντός του 2018.

Την 29/11/2017 το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε ως νέο εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. την κα Όλγα Κιουτσούκουστα του Ζαχαρία, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ κ. Γεώργιου Σιαφάκα του Μιλτιάδη.

Κατά την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων που έλαβε χώρα στις 04/09/2017 ορίστηκε Επιτροπή Ελέγχου αποτελούμενη από τα ακόλουθα μέλη:

⦁ κ. Ναούμ Δημόπουλος
⦁ κ. Χρήστος Γιαννιώτης και
⦁ κ. Ελευθέριος Τουμπεκτσής

Κυριότεροι κίνδυνοι και αβεβαιότητες

-Κίνδυνος από επιτόκια

Ο δανεισμός της Εταιρείας είναι στο σύνολό του κυμαινόμενου επιτοκίου με αποτέλεσμα να υφίσταται κίνδυνος ταμειακών ροών επιτοκίου. Στα βραχυπρόθεσμα δάνεια το επιτόκιο βασίζεται στο euribor ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του μακροπρόθεσμου δανεισμού βασίζεται στο επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου το οποίο είναι επίσης μεταβλητό. Η Εταιρεία δεν κάνει χρήση παραγώγων για την αντιστάθμιση του πιθανού κινδύνου αύξησης επιτοκίων.

-Συναλλαγματικός κίνδυνος

Στο σύνολό τους οι συναλλαγές της Εταιρείας είναι σε ευρώ, οπότε δεν υφίσταται άμεσος συναλλαγματικός κίνδυνος.

-Πιστωτικός κίνδυνος

Στο τέλος της χρήσης ένας πελάτης της Εταιρείας - εκτός των συνδεδεμένων μερών - αποτελούσε το 7,24% περίπου του υπολοίπου των πελατών. Πέραν του ανωτέρω η υπόλοιπη πελατειακή βάση της Εταιρείας είναι αρκετά ευρεία ώστε να επιτυγχάνεται επαρκής διασπορά του πιστωτικού κινδύνου. Η χρηματοοικονομική κατάσταση των πελατών παρακολουθείται διαρκώς από την Εταιρεία. H Εταιρεία δεν έχει ασφάλεια πιστώσεων εκτός από ορισμένες περιπτώσεις.

-Κίνδυνος ρευστότητας

Η διαχείριση της ρευστότητας γίνεται με συνδυασμό ρευστών διαθεσίμων και τραπεζικών πιστώσεων.
Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών δανείων της Εταιρείας έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο η Εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις εμπλεκόμενες τράπεζες για τη ρύθμιση των σχετικών ποσών όπως αναλυτικά αναφέρεται στη σημείωση 6.1 των οικονομικών καταστάσεων.

Περιβαλλοντικά θέματα

Από την εκμετάλλευση του σφαγείου και της μονάδας τυποποίησης προκύπτουν παραπροϊόντα (υγρά και στερεά απόβλητα) τα οποία η εταιρεία οδηγεί στη μονάδα αδρανοποίησης για περαιτέρω διαχείριση, όπως απαιτεί η σχετική περιβαλοντική νομοθεσία. Για τα απόβλητα αποστέωσης στο υποκατάστημα Αθηνών υπάρχει κεντρική διαχείριση από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, στις εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκεται το υποκατάστημα.
Για τη διαχείριση των χάρτινων και πλαστικών συσκευασιών η εταιρία έχει υπογράψει σύμβαση με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης.

Εργασιακά θέματα

Α. ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Στους σκοπούς της εταιρείας είναι η επιλογή ατόμων με ακεραιότητα χαρακτήρα και δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης. Η αναζήτηση του κατάλληλου προσωπικού γίνεται με όλες τις πρόσφορες εναλλακτικές που υπάρχουν στην αγορά (αγγελίες σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, αναζήτηση συστάσεων από έμπιστες και έγκυρες πηγές κτλ).

Β. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Τουλάχιστον μία φορά το έτος, η Διοίκηση με την βοήθεια των άμεσων προϊστάμενων των εργαζομένων αξιολογεί την απόδοσή τους με βάση τα τιθέμενα κριτήρια για κάθε θέση εργασίας.

Γ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ, ΠΡΟΑΓΩΓΗ, ΑΜΟΙΒΕΣ

Στην πολιτική της εταιρείας είναι η κάλυψη των αναγκών σε έμψυχο δυναμικό κατά προτεραιότητα με προαγωγή από το ήδη υπάρχον, με βάση το πόρισμα από την αξιολόγηση του προσωπικού, ως ένδειξη επιβράβευσης της απόδοσης στην προηγούμενη θέση εργασίας.

Προοπτικές

Με την αβεβαιότητα που συνεχίζει να επικρατεί σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί η πορεία εργασιών για το 2018. Η Εταιρεία από τη μεριά της συνεχίζει την προσπάθεια της για τον περιορισμό δαπανών, όπου αυτό είναι εφικτό και προσπαθεί για μια ουσιαστική βελτίωση στο χρηματοοικονομικό κόστος και τις οφειλές προς τις τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης