Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σε επαφή με τα υψηλά του – Αποτελέσματα και Lamda στο επίκεντρο

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σε επαφή με τα υψηλά του – Αποτελέσματα και Lamda στο επίκεντρο
ΑΓΟΡΑ: Αν και οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν ξεκινήσει με άνοδο και μάλιστα καλή, η εγχώρια αγορά ξεκίνησε με μικρή υποχώρηση, αλλά σε απόσταση βολής από τις 900 μονάδες και τα υψηλά σχεδόν 4,5 ετών. Ο τζίρος είναι χαμηλός στο ξεκίνημα, αλλά βλέπουμε πως δεν υπάρχουν διαθέσεις για μεγάλη διορθωτική κίνηση.

Στο επίκεντρο όσες δημοσίευσαν αποτελέσματα, η Ελλάκτωρ λόγω ομολόγου και η Lamda λόγω εισαγωγής των δικαιωμάτων προς διαπραγμάτευση. Μας άρεσαν τα αποτελέσματα του ΑΔΜΗΕ, δε μας άρεσαν της ΔΕΗ και της Intralot. Για την Intralot ο προβληματισμός έχει να κάνει και με την καθαρή θέση.

LAMDA: Μπαίνουν σήμερα προς διαπραγμάτευση τα δικαιώματα στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. ευρώ με τιμή εκκίνησης 0,6080 ευρώ ανά δικαίωμα. Πλέον η τιμή της μετοχής θα έχει σχέση με το δικαίωμα και θα κινούνται παράλληλα. Να έχετε στο νου σας πάντα τη σχέση ανταλλαγής του δικαιώματος με νέες μετοχές. Με τιμή δικαιώματος 0,60 ευρώ και τιμή της μετοχής είναι στα 7,20 ευρώ περίπου δεν υπάρχει ούτε premium, ούτε discount.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Συνεχίζει ανοδικά, χρειάζεται μεγάλη κίνηση πάντως για να καλύψει το χαμένο έδαφος και θέλουμε να ξεπεράσει τα 1,80 ευρώ σε πρώτη φάση. Στα 1,7780 ευρώ με άνοδο 1,37% και όγκο 30 χιλ. τεμάχια.

ΑΔΜΗΕ: Καθαρά κέρδη 32,8 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο από 29,2 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό. Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη ήταν στα 20,4 εκατ. ευρώ από 21,2 εκατ. ευρώ. Μηδενικές οι τραπεζικές υποχρεώσεις και στα 584 εκατ. ευρώ η καθαρή θέση. Η αποτίμηση στα 503 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν στη λήξη του εννεαμήνου στα 9,4 εκατ. ευρώ.

INTRALOT: Ζημιές για τους μετόχους της μητρικής 37,1 εκατ. ευρώ από 13,3 εκατ. ευρώ, ενώ για τους μετόχους μειοψηφίας κέρδη 19,5 εκατ. ευρώ από 27 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA στα 78,7 εκατ. ευρώ από 98,1 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση του ομίλου αρνητική κατά 17,2 εκατ. ευρώ ενώ της μητρικής θετική κατά 29,5 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ: Τα αποτελέσματα προβληματίζουν αλλά περιμένουμε τα επόμενα τρίμηνα να δούμε πως θα αποτυπωθούν οι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση. Η επιχείρηση χρειάζεται υψηλό EBITDA για να καλύψει αποσβέσεις, τόκους κ.α. και για να μείνει κάτι στους μετόχους. Θέλει υψηλές ταμειακές ροές για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις και να μείνει κάτι για μείωση δανεισμού. Τεράστιο το χρέος.

ΠΕΡΣΕΥΣ: Σύμφωνα με τον ετήσιο ισολογισμό 2018 η Wise κατείχε 7.150.662 μετοχές ή ποσοστό 41,48% και η Σελόντα 7.127.656 μετοχές ή 41,34%. Ο κ.Αντύπας κατείχε το 6%. Στο εξάμηνο όμως αναφέρεται ότι η Σελόντα κατέχει το 41,498% του συνόλου των μετοχών και δεν αναφέρονται τα ποσοστά των άλλων μετόχων. Η αύξηση

Μετά την εξαγορά της Σελόντα ο νέος μέτοχος (Andromeda Seafood) κατέχει σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση 7.127.656 μετοχές ή 41,498%. Έχουν ακυρωθεί ίδιες μετοχές της Περσεύς επομένως η αύξηση του ποσοστού της Σελόντα οφείλεται σε αυτό και άρα έχει αυξηθεί ανάλογα και το ποσοστό της Wise (όμιλος Κυριακού). Αυτό σημαίνει πως υπάρχει άλλος μέτοχος με μεγαλύτερο ποσοστό και δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης.

Η στήλη βέβαια έχει γράψει εδώ και καιρό για πρόθεση της πλευράς Κυριακού να πουλήσει το ποσοστό της και υπάρχουν συνομιλίες. Θα πρέπει να ανακοινωθεί η εξαγορά του ποσοστού της Wise και να γίνει δημόσια πρόταση, που μάλλον θα γίνει.

ΨΑΡΙΑ: Περνάνε τα ποσοστά των τραπεζών στο νέο μέτοχο και ολοκληρώνεται η συμφωνία. Έρχονται δημόσιες προτάσεις για Σελόντα και Νηρεύς. Θεωρούμε πως ο νέος μέτοχος θέλει και το έχει επικοινωνήσει, να βγάλει από το ταμπλό του ΧΑ τις δύο εισηγμένες. Χάνεται άλλος ένας κλάδος έτσι…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης