Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε απόγνωση το ΝΑΤΟ ζητά από την Ελλάδα να στείλει επειγόντως συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία – Πιέζουν ΗΠΑ, Γερμανία

Σε απόγνωση το ΝΑΤΟ ζητά από την Ελλάδα να στείλει επειγόντως συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία – Πιέζουν ΗΠΑ, Γερμανία
Οι ΗΠΑ και τα μέλη της ΕΕ κατά τη συνάντηση της Ομάδας Άμυνας για την Ουκρανία, κάλεσαν την Ελλάδα να παραδώσει τα τόσο απαραίτητα συστήματα αεράμυνας στο Κίεβο
Τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ ζητούν από την Ελλάδα να στείλει άμεσα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία και η μεταφορά των SA-8 ή S-300 της σοβιετικής εποχής στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) επανέρχεται στο προσκήνιο.
Οι ΗΠΑ και τα μέλη της ΕΕ κατά τη συνάντηση της Ομάδας Άμυνας για την Ουκρανία, κάλεσαν την Ελλάδα να παραδώσει τα τόσο απαραίτητα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.

Γερμανική πίεση στην Ελλάδα

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου η Γερμανία ηγείται της πίεσης προς την Ελλάδα, πιστεύοντας δεν έχει κάνει αρκετά για τη λεγόμενη διατλαντική αλληλεγγύη.
Τα δημοσιεύματα έρχονται λίγες μέρες μετά τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας Patriot ή S-300.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει S-300 ή Patriot στην Ουκρανία», είπε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του μια ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής.
Η πίεση στην Ελλάδα αυξάνεται καθώς οι κυβερνήσεις της ΕΕ κλήθηκαν να παράσχουν στο Κίεβο περισσότερα συστήματα αεράμυνας στον απόηχο των αυξανόμενων ρωσικών επιθέσεων, ειδικά σε υποδομές ζωτικής σημασίας. Ζητούν από την Αθήνα στείλει επειγόντως συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Eurasian Times, μέχρι τώρα, η Ελλάδα κατάφερε να αποφύγει τις εκκλήσεις για πρόσθετη βοήθεια επικαλούμενη τις δικές της αμυντικές ανάγκες.
«Μας ρώτησαν και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι αυτά τα συστήματα είναι «κρίσιμα για την αποτρεπτική μας ικανότητα».
Ωστόσο, με την αδυναμία του ΝΑΤΟ να ενισχύσει επειγόντως την αεράμυνα της Ουκρανίας, υπάρχει αυξημένη πίεση στην Ελλάδα για άλλη μια φορά.
Τα συστήματα αεράμυνας μικρής έως μεσαίας εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων των SA-8 της σοβιετικής εποχής, των γαλλικών Crotale και των αμερικανικών συστημάτων Hawk, είναι μεταξύ των στοιχείων στην τελευταία λίστα αιτημάτων της Ουκρανίας από την Ελλάδα.
Εκτός από αυτά, έχει ζητήσει και ανταλλακτικά για F-16.

ΗΠΑ και ΕΕ στηρίζουν το αίτημα της Ουκρανίας για συστήματα αεράμυνας S-300 από την Ελλάδα.
Ωστόσο, η Αθήνα έχει απορρίψει το αίτημα μέχρι στιγμής, επικαλούμενη τη σημασία του συστήματος για το σύστημα αεράμυνας της χώρας εν μέσω απειλών από την Τουρκία.

Τα συστήματα από την Ανατολική Γερμανία


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρχικά η Ελλάδα είχε συμφωνήσει αμέσως στην αποστολή των εν λόγω συστημάτων στην Ουκρανία αλλά στη συνέχεια και σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο των επιχειρήσεων άρχισε να διστάζει.
Ωστόσο, η Ουκρανία ζήτησε  και ένα άλλο σύστημα αεράμυνας της Σοβιετικής εποχής από την Ελλάδα που χρήζει προσοχής.
Τον Μάρτιο του 2022, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έστελναν κρυφά το σύστημα στην Ουκρανία μαζί με άλλο εξοπλισμό που είχαν αποκτήσει μέσω ενός μυστικού προγράμματος.
Το SA-8, που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1960, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο.
Τα δημοσιεύματα ότι η Αθήνα πιέστηκε ακόμη περισσότερο για να παράσχει συστήματα που αναπτύχθηκαν από πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τα συστήματα SA-8 OSA/AK που κατασκευάστηκαν στη Σοβιετική Ένωση.
Ειδικότερα, η πρώην Ανατολική Γερμανία προμήθευσε την Ελλάδα με αυτά τα συστήματα λίγο πριν καταρρεύσει και το Βερολίνο αναμφίβολα θα χορηγούσε άνετα την άδεια επανεξαγωγής, ώστε να μεταφερθούν στην Ουκρανία.
Το  πρωταρχικό ζήτημα με τη μεταφορά των SA-8 είναι ότι χρησιμεύουν ως θεμέλιο για την αεράμυνα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Παρά το γεγονός ότι είναι παλαιό σύστημα αεράμυνας με βεληνεκές όχι τόσο σημαντικό όσο αυτό των άλλων πυραύλων επιφανείας-αέρος στο ουκρανικό οπλοστάσιο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) είναι επίμονες στην απόκτησή τους και έχουν σημαντικούς λόγους.
tellar.JPG


Το SA-8 Osa είναι παλιό αλλά σημαντικό

Η Σοβιετική Ένωση σχεδίασε το 9K33 Osa, γνωστό και ως SA-8 Gecko από το ΝΑΤΟ, το οποίο είναι ένα τακτικό αμυντικό πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος με μικρή εμβέλεια, χαμηλό ύψος και υψηλή κινητικότητα.
Ο Σοβιετικός Στρατός ανέπτυξε το Osa το 1971 και η ναυτική έκδοση του συστήματος, Osa-M (SA-N-4 Gecko), έγινε πραγματικότητα το 1972.
Το σύστημα έχει αναβαθμιστεί από τότε για να διατηρείται επιχειρησιακό.
Οι νέες παραλλαγές είναι τα πυραυλικά συστήματα Osa-AK (SA-8B Gecko Mod-0) και Osa-AKM (SA-8B Gecko Mod-1).
Το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος είναι τοποθετημένο πάνω σε ένα εξάτροχο BAZ-5937 πλήρως αμφίβιο και αερομεταφερόμενο όχημα εκτοξευτήρα και ραντάρ (TELAR).
Αυτό το όχημα διαθέτει σύστημα πυρηνικής, βιολογικής και χημικής προστασίας (NBC) και μπορεί να φιλοξενήσει έως και πέντε μέλη πληρώματος.
Τα οχήματα all-in-one TELAR μπορούν να αναγνωρίσουν, να παρακολουθήσουν και να αναχαιτίσουν αεροσκάφη μόνα τους ή σε συνδυασμό με ραντάρ επιτήρησης.
Το σύστημα μπορεί να προετοιμαστεί για μάχη μέσα σε τέσσερα λεπτά αλλά δεν μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους ενώ κινείται.
sa8.JPG

Ο χρόνος εκτόξευσης είναι 26 δευτερόλεπτα μετά την αναγνώριση στόχου.
Το αντιαεροπορικό σύστημα είναι ικανό να μεταφέρει πυραύλους βάρους έως 126 κιλών, μήκους 3,2 μέτρων και διαμέτρου 0,21 μέτρων.

Ιστορίες από το παρελθόν για το SA-8

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η Κούβα ανέπτυξε το SA-8 εναντίον των νοτιοαφρικανικών δυνάμεων.
Η Κούβα δοκίμασε την αεροπορική κυριαρχία της Νότιας Αφρικής σε μικρότερες αποστάσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν στάθμευσε πολλαπλές μονάδες 9K33 Osa στη νότια Αγκόλα.
Στις 3 Οκτωβρίου 1987, κατά τη διάρκεια της Μάχης του Cuito Cuanavale, νοτιοαφρικανικές δυνάμεις κατάφεραν να αποσπάσουν ένα ολόκληρο αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων Osa 9K33.
Αυτό σηματοδότησε την πρώτη περίπτωση δύναμης εκτός του Συμφώνου της Βαρσοβίας να που είχε στην κατοχή της το SA-8.
Παρείχε στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών μια μοναδική ευκαιρία να ερευνήσουν ένα σημαντικό στρατιωτικό σύστημα που χρησιμοποιούσε η Σοβιετική Ένωση.

eurasian.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης