Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξένα ΜΜΕ για αναβάθμιση Ελλάδας από Fitch: Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση 15ετούς ομολόγου

Ξένα ΜΜΕ για αναβάθμιση Ελλάδας από Fitch: Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση 15ετούς ομολόγου
Η Ελλάδα απέχει ακόμη δύο κλίμακες από την επενδυτική βαθμίδα πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να κάνει περισσότερα, επισημαίνει ο διεθνής Τύπος
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch σε BB από ΒΒ- ανοίγει τον δρόμο στην Αθήνα  για να εκδώσει νέο ομόλογο, αναφέρει ο διεθνής Τύπος.    
Ενώ η Ελλάδα δεν έχει λάβει τόσο υψηλή αξιολόγηση από τον αμερικανικό οίκο από το 2010 οπότε  μεσογειακή χώρα είχε υπαχθεί σε προγράμματα διάσωσης, εξακολουθεί να απέχει δύο κλίμακες από την επενδυτική βαθμίδα (invesment grade) πράγμα που σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα, σημειώνει το Bloomberg.
Πάντως η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch υποβοηθά ένα κυβερνητικό σχέδιο να εκδώσει νέο ομόλογο μόλις την επόμενη εβδομάδα.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πόρους για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της για το 2020, αλλά θέλει να εκδώσει 15ετές ομόλογο με τις προσφορές να αναμένονται περί τα  10,65 δισ. ευρώ, ώστε  να αποδείξει την επιστροφή της στην ομαλότητα μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους, επισημαίνει το Bloomberg.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών για μια τέτοια προσφορά θα σήμαινε ότι πιστεύουν στην μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα του χρέους της Ελλάδας καθώς τα δεκαπενταετή ομόλογα θα ωριμάσουν το 2035.
Η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι η μείωση των επισφαλών δανείων που ανέρχονται σήμερα σε περίπου 75 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή μια «ιταλική λύση» για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα  NPEs.
Η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch αντανακλά την πεποίθηση των δανειστών ότι η αύξηση του ΑΕΠ και η συνετή δημοσιονομική πολιτική έχουν ως αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να παραμείνει σε βιώσιμα επίπεδα, παρατηρεί το Reuters.
Ο αμερικανικός οίκος  αναβάθμισε επίσης τις προοπτικές του σε «θετικές» από «σταθερές» γεγονός που σχετίζεται με την εμπέδωση πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μετά τις εκλογές του Ιουλίου.
«Έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει σε συνετό δρόμο»
αναφέρει ο Fitch.
Η δημοσιονομική πρόοδος της χώρας παρακολουθείται από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, που από κοινού παρείχαν στην Αθήνα περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας κρίσης χρέους της, αναφέρει το CNBC.
Η Ελλάδα συμφώνησε με τους δανειστές της για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, εξαιρουμένου του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, 3,5% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2022 και 2,2% εφεξής, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο.
Με τα οικονομικά της βελτιωμένα τα τελευταία χρόνια, η Αθήνα επιθυμεί να μειώσει σύντομα αυτόν τον στόχο, επιτρέποντάς της να δημιουργήσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης