Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Στα 2,3 δισ. το όφελος για τις ελληνικές τράπεζες από τα έκτακτα μέτρα του SSM - Επιπλέον 1,7 δισ. όφελος από το P2G

tags :
Goldman Sachs: Στα 2,3 δισ. το όφελος για τις ελληνικές τράπεζες από τα έκτακτα μέτρα του SSM - Επιπλέον 1,7 δισ. όφελος από το P2G
Το συνδυασμένο όφελος για την Πειραιώς και την Alpha Bank είναι 1,1 δισ. έκαστη, για την Εθνική 0,8 δισ. ευρώ και για την Eurobank 1 δισ. ευρώ
Στα 2,3 δισ. ευρώ θα είναι σύμφωνα με την Goldman Sachs η ανακούφιση των ελληνικών τραπεζών από τα έκτακτα μέτρα του SSM, ενώ βλέπει επιπλέον όφελος 1,7 δισ. ευρώ από το P2G.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χτες, 12 Μαρτίου 2020, ο εποπτικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο SSM, οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλήρως τα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας, συμπεριλαμβανομένων  των κατευθύνσεων του Pillar II.
Οι τράπεζες θα επωφεληθούν από την απαλλαγή στη σύνθεση κεφαλαίου για τις απαιτήσεις του πυλώνα 2.
Αποφασίστηκε η ΕΚΤ να εξετάσει την επιχειρησιακή ευελιξία κατά την εφαρμογή των ειδικών για την κάθε τράπεζα εποπτικών μέτρων.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Goldman Sachs, το όφελος από τον CT1 είναι 2,3 δισ. ή 1,3% των RWA, ενώ η προσωρινή ανακούφιση από το P2G/CCB, με τον συνδυασμό αυτών να φτάνει τα 4 δισ.
Image
Το συνδυασμένο όφελος για την Πειραιώς και την Alpha Bank είναι 1,1 δισ. έκαστη, για την Εθνική 0,8 δισ. ευρώ και για την Eurobank 1 δισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ θεωρεί ότι αυτά τα προσωρινά μέτρα θα ενισχυθούν με την κατάλληλη χαλάρωση του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος (CCyB) από τις εθνικές αρχές μακροπροληπτικής εποπτείας.
Επίσης, οι τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μερικώς κεφαλαιακά μέσα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για κεφάλαια Tier 1 για παράδειγμα  τα εργαλεία πρόσθετο Τier I  ή Tier 2, για να  εκπληρώσουν τις απαιτήσεις του Πυλώνα 2 (P2R).
Αυτό  φέρνει τώρα  ένα μέτρο που αρχικά είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021, στο πλαίσιο της τελευταίας αναθεώρησης της οδηγίας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (CRD V).
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η σύσταση των ελληνικών τραπεζών είναι αυτή της ουδετερότητας (neutral), πλην της Alpha Bank, για την οποία η σύσταση είναι αυτή της αγοράς (buy).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης