Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανησυχία των προμηθευτών ρεύματος και φυσικού αερίου για «κύμα» κακοπληρωτών λόγω κορωνοϊού

tags :
Ανησυχία των προμηθευτών ρεύματος και φυσικού αερίου για «κύμα» κακοπληρωτών λόγω κορωνοϊού
Εικόνα για το πώς θα συμπεριφερθούν οι καταναλωτές θα διαμορφώσει η αγορά μετά τις 20 Μαρτίου
Ανησυχίες καταγράφονται στα αρμόδια επιτελεία της ΔΕΗ αλλά και των λοιπών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Σε μια στιγμή που η ΔΕΗ άρχισε να κάνει τα πρώτα βήματα εξόδου από την οικονομική στενότητα, ο κορονοϊός απειλεί να ανατρέψει το θετικό κεκτημένο και να επαναφέρει το πρόβλημα οικονομικής ασφυξίας.
Οι ανησυχίες συνδέονται και όχι τυχαία με το ενδεχόμενο επιχειρήσεις και νοικοκυριά να σταματήσουν να πληρώνουν λογαριασμούς ρεύματος, ποντάροντας στην προφανή αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί λόγω των συνθηκών στις εντολές από τους προμηθευτές για αποκοπή της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Είναι γεγονός ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα κάνει χρήση των δυνατοτήτων του τεχνικού προσωπικού του για την κάλυψη κατά προτεραιότητα βλαβών που θα εμφανισθούν στο δίκτυο προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος ηλεκτροδότησης.

Ανακοίνωση της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ

Μόλις χθες εξάλλου η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της για τα μέτρα για τον κορονοϊό προτείνει στη διοίκηση του Ομίλου ΔΕΗ να παγώσει όλες τις προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που δεν συντρέχει σοβαρός λόγος διεκπεραίωσης τους καθώς επίσης και να σταματήσουν και οι διακοπές ρεύματος σε σπίτια και καταστήματα.
Ανησυχίες εκφράζονται και από την πλευρά των ιδιωτών παρόχων, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πιέσεις στα περιθώρια κέρδους τους από την κατάργηση των ΝΟΜΕ.
Εικόνα για το πώς θα συμπεριφερθούν οι καταναλωτές σε σχέση με την αποπληρωμή του λογαριασμού τους θα διαμορφώσει η αγορά μετά τις 20 Μαρτίου. Με την ευκαιρία ωστόσο της παρέμβασης της ΕΤΕ ΔΕΗ, επισημαίνουν με αγωνία ότι “οι καταναλωτές ειδικά στην παρούσα φάση θα πρέπει να πληρώνουν το ρεύματος όπως πληρώνουν το ψωμί τους, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το διασφαλίσουμε”.

Κανένα πρόβλημα στην επάρκεια ηλ. ενέργειας

Σε ό,τι αφορά στην επάρκεια της χώρας σε ηλεκτρικό ρεύμα η αγορά εκτιμά ότι δεν τίθεται κανένα πρόβλημα για το δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου καθώς διαχρονικά η ζήτηση διαμορφώνεται στα χαμηλότερα ετήσια επίπεδα, ενώ με τα μέτρα που ελήφθησαν για τον κορωνοϊό (κλειστά σχολεία, πολυκαταστήματα, σίτιση, ξενοδοχεία κλπ) δεν θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση.
Οπως μάλιστα τονίζουν αρμόδιες πηγές, ο ΑΔΜΗΕ ίσως χρειαστεί να διαχειριστεί την σημαντική μείωση της ζήτησης αλλά και την αλλαγή της καμπύλης κατανάλωσης. Πιθανά προβλήματα σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης με τον κορωνοϊό εκτιμάται ότι θα εμφανιστούν μετά τον Μάϊο και τον Ιούνιο με την αδιάλειπτη χρήση των κλιματιστικών. Ολοι όμως προσδοκούν στο καλό σενάριο της εκτόνωσης της κρίσης και της επιστροφής στην κανονικότητα μετά τον Μάιο.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης