Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Στο 200,8% του ΑΕΠ θα εκτοξευθεί το χρέος της Ελλάδας και στο 9% το έλλειμμα το 2020 - Thomsen: Ισχυρό το πλήγμα στην Ελλάδα

tags :
ΔΝΤ: Στο 200,8% του ΑΕΠ θα εκτοξευθεί το χρέος της Ελλάδας και στο 9% το έλλειμμα το 2020 - Thomsen: Ισχυρό το πλήγμα στην Ελλάδα
Ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον Thomsen
Στο 200,8% του ΑΕΠ θα εκτοξευθεί το χρέος της Ελλάδας και στο 9% το έλλειμμα το 2020 λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις που ανακοίνωσε σήμερα, για κάθε χώρα ξεχωριστά.
Η σημαντική αύξηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς το 2019 ήταν στο 179,2%, είναι αποτέλεσμα τόσο της μείωσης του ΑΕΠ, η οποία αναμένεται στο 10%, όσο και των αναγκών της χώρας για κάλυψη των επιπλέον δαπανών που έχουν προκύψει.
Image
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, εξαιτίας της εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό.
Το ΔΝΤ εκτιμά επίσης ότι το δημοσιονομικό έλλειμα θα διαμορφωθεί στο 9% το 2020 και στο 7,9% το 2021.
Image
Το ΔΝΤ εκτιμά επίσης ότι το πρωτογενές έλλειμα θα διαμορφωθεί στο 5,1% το 2020 και στο 4,4% το 2021.
Image
Το Ταμείο διαπιστώνει ότι η διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού θα έχει μακροοικονομικές επιπτώσεις που θα επηρεάσουν τη πορεία των κρατικών εσόδων και δαπανών, καθώς τα έσοδα θα περιοριστούν στο 45,8% του ΑΕΠ το 2020 και στο 45,3% το 2021.
Αντιθέτως, οι δαπάνες για το τρέχον έτος θα αγγίξουν το 54,8% του ΑΕΠ, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 6,9% σε σχέση με πέρυσι, και στο 53,2% του ΑΕΠ το 2021.

Thomsen (ΔΝΤ): Ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία από τον κορωνοϊό

Για ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, κάνει λόγο ο Poul Thomsen, επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του Ταμείου στην Ελλάδα, η οικονομία θα υποστεί σημαντικό πλήγμα λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό, τις μεταφορές και τον υψηλό αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Την ίδια ώρα, ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) είναι υψηλά, γεγονός που θα δυσκολέψει τις τράπεζες να στηρίξουν την ανάκαμψη.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις στο ελληνικό χρέος, ο Thomsen τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς να προχωρήσει το Ταμείο σε εκτιμήσεις, καθώς θα εξαρτηθεί και από τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ στις εαρινές του προβλέψεις κάνει λόγο για ύφεση 10% στην ελληνική οικονομία το 2020 και ανεργία στο 22,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης