Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζες: Πιέζουν οι θεσμοί για το πτωχευτικό δίκαιο υπό το φόβο ότι θα πληγεί η κουλτούρα πληρωμών

tags :
Τράπεζες: Πιέζουν οι θεσμοί για το πτωχευτικό δίκαιο υπό το φόβο ότι θα πληγεί η κουλτούρα πληρωμών
Τα μορατόρια πληρωμών και η ύφεση του 10% ενδέχεται να εκτροχιάσει την κατάσταση και να ξαναανοίξουν μεγάλες πληγές για τη χώρα με αποτέλεσμα τις συνέπειες να τις υποστούν εκ νέου τράπεζες και φορολογούμενοι
Η  ανησυχία τους για μια ακόμη φορά να μη χαθεί η κουλτούρα πληρωμών στη χώρα είναι ο βασικός λόγος για τον οποίον οι θεσμοί επανέρχονται διαρκώς στο θέμα του πτωχευτικού δικαίου.
Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και χθες με συμμετέχοντες στη σύσκεψη με τις τράπεζες 30 περίπου άτομα από την οποία δεν εξήχθησαν και σπουδαία συμπεράσματα.
Οπως ωστόσο αναφέρουν έγκυροι τραπεζίτες καθώς εδώ στην τράπεζα με τα χαμηλότερα κόκκινα δάνεια το ποσοστό ανέρχεται σε 16% δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.
Τα μορατόρια πληρωμών και η ύφεση του 10% ενδέχεται να εκτροχιάσει την κατάσταση και όπως αναφέρουν έγκυρες τραπεζικές πηγές να ξαναανοίξουν μεγάλες πληγές για τη χώρα με αποτέλεσμα τις συνέπειες να τις υποστούν εκ νέου οι τράπεζες και οι φορολογούμενοι.
Από την άλλη πλευρά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συνέπεια με μηδενική προσφορά και ζήτηση.
Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν πως ίσως είναι έτοιμες μέσα στο Μάϊο με το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο ωστόσο επιθυμούν να το εφαρμόσουν από την 1.1.2021 δεδομένου πως πρέπει να το εφαρμόσουν στο 2ο εξάμηνο του επόμενου έτους με βάση τη συμβατική υποχρέωση που προβλέπει η ίδια η οδηγία.
Oι τράπεζες σχεδιάζουν και θέτουν σταδιακά σε εφαρμογή τις αναστολές αποπληρωμής των δόσεων των δανείων ενώ αναμένουν τις εγγυήσεις για να προχωρήσουν και σε δανεισμό. Το θέμα αυτό πάντως απασχολεί έντονα το τραπζικό σύστημα καθώς μη μία ημέρα ανοίγματος των ενεχυροφυλακίων δεν επαρκεί για προσημειώσεις προκειμένου να κινηθούν με γρήγορους ρυθμούς οι χορηγήσεις όπου μπορούν να υπάρξουν.
Στη χθεσινή σύσκεψη ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ θεσμών και τραπεζών  είναι πως  οι τράπεζες  θα αντέξουν τη νέα κρίση, ποιές είναι οι άμυνές τους, τι κεφάλαια μπορούν να απελευθερώσουν για χρηματοδότηση, από που θα αντλήσουν έσοδα πως θα αντιμετωπίσουν τις ζημιές τους  και την ίδια στιγμή πως αντιμετωπίσουν κρίσιμα  θέματα όπως η διαχείριση του αναβαλλόμενου φόρου.
Με βάση και τις οδηγίες που εκπέμπουν οι θεσμοί και ιδιαίτερα η ΕΚΤ αναμένεται να υπάρξει  ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που  θα δείχνει στις ελληνικές τράπεζες με βάση τις ιδιαιτερότητές τους σε ποιο επίπεδο αυτές θα πρέπει να κινηθούν.
Την ίδια στιγμή οι θεσμοί ζήτησαν από τα πιστωτικά ιδρύματα μια συνεχή καταγραφή των τάσεων όπως αυτές αποτυπώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσα στην πανδημία και όπως αυτές θα αποτυπωθούν στοεπόμενο χρονικό διάστημα δηλαδή σ΄εκείνο που θα ακολουθήσει το τρέχον και που θα σπάσει σταδιακά το lockdown.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης