Τελευταία Νέα
Διεθνή

De Cos (EKT): Σφίγγει η μέγγενη του αποπληθωρισμού, σύντομα νέα μέτρα στήριξης

De Cos (EKT): Σφίγγει η μέγγενη του αποπληθωρισμού, σύντομα νέα μέτρα στήριξης
«Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού έχει αυξηθεί» ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ισπανίας και στέλεχος της ΕΚΤ, Pablo Hernandez de Cos, προαναγγέλλοντας σύντομα νέα μέτρα
Η δαμόκλειος σπάθη του αποπληθωρισμού δικαιολογεί, σαφώς, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επεκτείνει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού (PEPP), υποστηρίζει ο κεντρικός τραπεζίτης της Ισπανίας και στέλεχος της ΕΚΤ, Pablo Hernandez de Cos, που προανήγγειλε νέα μέτρα.
«Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού έχει αυξηθεί.
Αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους η ΕΚΤ έλαβε εκ νέου μέτρα» ανέφερε ο Pablo Hernandez de Cos στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας:
«Πιστεύω ότι η τρέχουσα είναι μια αποπληθωριστική κρίση, με την έννοια ότι συσσωρεύονται κάποια από τα προβλήματα που είχαμε με τον χαμηλό πληθωρισμό».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα σχόλια του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής Fabio Panetta στον ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio 1, ο οποίος δήλωσε ότι τα lockdowns έχουν οδηγήσει σε μια «αναζωπύρωση των αποπληθωριστικών πιέσεων».
Οι δηλώσεις αναδεικνύουν τους φόβους ότι η πανδημία θα μπορούσε να ρίξει την Ευρωζώνη σε ένα σπιράλ πτωτικών τιμών και μισθών, όπως αυτό που παρατηρείται σε φάση ύφεσης, εάν δεν αντιμετωπιστεί το πλήγμα στην οικονομία.
Ο Hernandez de Cos προέβλεψε ότι η ζήτηση θα παραμείνει υποτονική τους προσεχείς μήνες, ακόμη και με την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Οι καταναλωτές θα παραμείνουν πιθανότατα επιφυλακτικοί και θα συνεχίσουν να είναι επιφυλακτικοί και θα εξακολουθήσουν να αποταμιεύουν, καθώς φοβούνται μη χάσουν τη δουλειά τους ή μήπως εκδηλωθεί νέο κύμα του κορωνοϊού, είπε, επικαλούμενος την υψηλή συσχέτιση ανάμεσα στο ποσοστό ανέργων και των αποταμιεύσεων στην Ισπανία.
«Όταν η αβεβαιότητα είναι υψηλή, για παράδειγμα, όταν υπάρχει ο κίνδυνος χαμηλού πληθωρισμού ή ακόμη και αποπληθωρισμού, η απόκριση της νομισματικής πολιτικής πρέπει να είναι ισχυρή και ακόμη πιο γρήγορη» δήλωσε ο Hernandez de Cos.
Στο ερώτημα αν η ΕΚΤ θα επεκτείνει τον ισολογισμό της, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ισπανίας απάντησε: όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης