Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυτό είναι το τελικό νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις – Οι 5 βασικοί κανόνες και ο κομβικός ρόλος του «οργανωτή»

tags :
Αυτό είναι το τελικό νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις – Οι 5 βασικοί κανόνες και ο κομβικός ρόλος του «οργανωτή»
Κομβικό ρόλο θα έχει εφεξής ο «οργανωτής» της κάθε πορείας
Τις επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις πορείες και τια διαδηλώσεις με στόχο να «προλάβει» σκηνές κυκλοφοριακού χάους εν μέσω της ιδιότυπης τουριστικής περιόδου.  
Η τελική μορφή του νομοσχεδίου, το οποίο ενσωματώνει βασικές προτάσεις που είχε παρουσιάσει το 2012 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, καλύπτει ένα κενό στην προστασία των ατομικών και ελευθεριών που προβλέπει το Σύνταγμα και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, όπως γράφει το «Έθνος της Κυριακής».
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο, οι διαδηλώσεις που δεν έχουν μαζικό χαρακτήρα να διεξάγονται χωρίς να διαταράσσεται η ζωή στο κέντρο της Αθήνας.
Κομβικό ρόλο θα έχει εφεξής ο «οργανωτής» της κάθε πορείας, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει είτε στην Αστυνομία, είτε στο Λιμενικό τον τόπο και τον χρόνο της διαδήλωσης. Αυτό θα μπορεί να γίνει εγγράφως ή μέσω διαδικτύου.
Ο «οργανωτής» θα πρέπει να δηλώσει τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας του, τον χρόνο έναρξης και λήξης της συνάθροισης, τον σκοπό καθώς και την προτεινόμενη διαδρομή.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει «οργανωτής» το σχέδιο νόμου θα ορίζει ότι «αυθόρμητη συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί δύναται να επιτραπεί εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής.
«Στην περίπτωση  αυτή η αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή καλεί τους συμμετέχοντες να ορίσουν οργανωτή, εφόσον οι υφιστάμενες συνθήκες το επιτρέπουν ενώ δύναται να επιβάλει περιορισμούς.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η αστυνομική ή λιμενική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυση της ανωτέρω συνάθροισης», αναφέρεται.
Στις υποχρεώσεις του υπευθύνου για την πορεία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ενημερώνει τους μετέχοντες στη συνάθροιση για την υποχρέωσή τους να μη φέρουν και χρησιμοποιούν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και ζητά την παρέμβαση της αρμόδιας αστυνομικής λιμενικής αρχής για την απομάκρυνση ατόμων που φέρουν τέτοια αντικείμενα.
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και προβλέψεις για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.
Θα ορίζεται πότε μία πορεία που βρίσκεται σε εξέλιξη θα πρέπει να διαλυθεί από τις αρχές.
Αυτό θα συμβαίνει όταν πραγματοποιείται παρά την έκδοση απόφασης απαγόρευσης, όταν οι συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται προς τους περιορισμούς, όταν λαμβάνει χώρα χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί και όταν ξεσπούν επεισόδια.
Ο νόμος θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι στον οργανωτή, ο οποίος θα ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας τους από τους συμμετέχοντες στη δημόσια συνάθροιση.
Δεν θα απαιτείται γνωστοποίηση για τις συναθροίσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.

Επιπλέον το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεσμοθετεί ειδική ιστοσελίδα, μέσω της οποίας θα παρέχεται ενημέρωση στους πολίτες για τις προγραμματισμένες ή τρέχουσες συναθροίσεις αλλά και για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. 

Συνοπτικά το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:

Ο οργανωτής της πορείας θα είναι υπεύθυνος για την ομαλή διεξαγωγή της
Επιβολή περιορισμών, εάν πιθανολογείται διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής
Ορίζεται «αστυνομικός» ή «λιμενικός διαμεσολαβητής»
Εξαιρείται ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου
Ειδική ιστοσελίδα για τις πορείες και την ενημέρωση των πολιτών

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης