Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Οι Γερμανοί δικαστές δεν απειλούν την ΕΚΤ... μόνο θόρυβο κάνουν

tags :
Saxo Bank: Οι Γερμανοί δικαστές δεν απειλούν την ΕΚΤ... μόνο θόρυβο κάνουν
Η Saxo Bank εκτιμά ότι οι νομικές υποθέσεις που ενδέχεται να κινηθούν στο μέλλον στη Γερμανία είναι καταδικασμένες να αποτύχουν
Την περασμένη εβδομάδα, αρκετά μηνύματα από τη Γερμανία τείνουν να δείχνουν μια ύφεση της έντασης μεταξύ του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου (GFCC) και της ΕΚΤ.
Το GFCC έχει μέχρι τις αρχές Αυγούστου για να αποφασίσει εάν η Bundesbank θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Saxo Bank εξακολουθεί να εκτιμά ότι οι εντάσεις θα συνεχίσουν να αποκλιμακώνονται.
Είναι απίθανο να συμβεί μια πολιτική κρίση που να έχει ως αποτέλεσμα την απαγόρευση της επαναγοράς περιουσιακών στοιχείων από την Bundesbank.
Ωστόσο, οι νομικές υποθέσεις θα εξακολουθήσουν να απασχολούν τη Γερμανία, προκαλώντας θόρυβο, αλλά χωρίς οι αντιευρωπαϊστές να πετυχαίνουν κάτι.
Όπως αναφέρει η Saxo Bank στην ανάλυσή της, βρισκόμαστε στη μέση της διαδικασίας που ξεκίνησε στις 5 Μαΐου όταν το GFCC έκρινε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του 2015 (Πρόγραμμα αγορών δημόσιου τομέα - PSPP) από την ΕΚΤ θα ήταν παράνομο σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, εκτός εάν η ΕΚΤ μπορεί να παράσχει επαρκή αιτιολόγηση έως τις αρχές Αυγούστου.
Τις τελευταίες εβδομάδες πολλές εξελίξεις τείνουν να δείχνουν ότι θα βρεθεί μια δίκαιη λύση στη διαφορά, αποφεύγοντας έτσι μια πολιτική κρίση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της κρίσης.
Άλλωστε, και ο Πρόεδρος της Bundesbank, J. Weidmann εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αποδείξει την αναλογικότητα του PSPP και ότι μπορεί να πραγματοποιήσει μια τέτοια αξιολόγηση ήδη από αυτήν την εβδομάδα.
Αν και δεν είναι ξεκάθαρο, ο Weidmann αναφερόταν ίσως στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ κατά τη συνεδρίαση της 3-4ης Ιουνίου την Πέμπτη, η οποία είναι πιθανό να τονίσει επανειλημμένα την αναλογικότητα των πολιτικών δράσεων από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Χθες, επανέλαβε ότι το PEPP πρέπει να είναι ευέλικτο, αλλά όχι περιορισμένο, και ότι η κλείδα κεφαλαίου παραμένει ένα πολύ χρήσιμο σημείο αναφοράς για την καθοδήγηση της δράσης της ΕΚΤ.
Ο Weidmann δείχνει ότι έχει ξεκαθαρίσει τον τόνο του τις τελευταίες εβδομάδες και θέλει να χρησιμεύσει ως μεσάζων μεταξύ της ΕΚΤ και του GFCC για τη μείωση των εντάσεων.
Παράλληλα, δύο εξέχοντες δικαστές του GFCC πρότειναν να βρεθεί μια λύση μετά από στοιχεία των απαντήσεων που έδωσε τόσο η Lagarde όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.
Αυτά είναι ιδιαίτερα θετικά μηνύματα που τείνουν να επιβεβαιώνουν την ιδέα ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αποφύγει μια πολιτική κρίση που προκλήθηκε από ορισμένους πολιτικοποιημένους δικαστές στη χειρότερη δυνατή στιγμή... στη μέση της οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, η συζήτηση για τη νομιμότητα του QE δεν πρόκειται να εξαφανιστεί από την επικαιρότητα σύντομα.
Το δεξιό κόμμα AfD αμφισβήτησε την ΕΚΤ για το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για αγορά πανδημίας (PEPP), υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης.
Ωστόσο, φαίνεται ότι το AfD δεν ζητά από το GFCC να αποφασίσει σχετικά με το PEPP - πράγμα που σημαίνει ότι δεν δημιουργεί πραγματική απειλή κατά του τρέχοντος προγράμματος αγοράς ομολόγων που είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η αύξηση των επιτοκίων στην αγορά κρατικών ομολόγων.
Έτσι, η Saxo Bank εξακολουθεί να αναμένει ότι θα κινηθούν περαιτέρω νομικές υποθέσεις στη Γερμανία τους επόμενους μήνες, αντικατοπτρίζοντας μια βαθιά διάσπαση, η οποία είναι εν μέρει είναι σχετικά με το QE.
Η Saxo Bank καταλήγει ότι οι νομικές υποθέσεις που ενδέχεται να κινηθούν στο μέλλον στη Γερμανία είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και δεν πρέπει να αποτελούν πραγματική απειλή για το QE.
Θα τροφοδοτεί μόνο, από καιρό σε καιρό, ένα "θόρυβο" κατά της κεντρικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης