Γερμανία: Αντιδράσεις και κριτική από την κυβέρνηση Merkel και την αντιπολίτευση στην απόφαση Erdogan για την Αγία Σοφία

Γερμανία: Αντιδράσεις και κριτική από την κυβέρνηση Merkel και την αντιπολίτευση στην απόφαση Erdogan για την Αγία Σοφία
Ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε και η Γερμανική Καθολική Διάσκεψη των Επισκόπων
Αντιδράσεις και έντονη κριτική προκλήθηκαν και στη Γερμανία για την απόφαση Erdogan να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί με τον εντεταλμένο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για θρησκευτικά ζητήματα Markus Grübel (CDU), να εκφράζει τη λύπη του.
Όπως τόνισε η ιστορική σημασία του μνημείου πρέπει να διατηρηθεί ενώ κριτική για την απόφαση της Άγκυρας άσκησε και η Καθολική Εκκλησία της Γερμανίας και  στελέχη κομμάτων.
"Λυπούμαι πολύ που η Αγία Σοφία θα διατίθεται τώρα αποκλειστικά σε μία θρησκεία για προσευχή. Το κτίριο έχει βαθιά ιστορική σημασία, τόσο για τον Χριστιανισμό όσο και για το Ισλάμ. Σε μια αλλαγή του καθεστώτος του (το κτίριο) θα έπρεπε να χρησιμεύει ως σημείο συνάντησης, ανταλλαγής μεταξύ των δύο θρησκειών", δήλωσε ο Markus Grübel στο Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΝΑ).
Ανησυχία για τις εξελίξεις όσον αφορά την Αγία Σοφία εξέφρασε από την πλευρά της η Γερμανική Καθολική Διάσκεψη των Επισκόπων:
"Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και την ανακοίνωση του προέδρου Erdogan να ανοίξει το κτίριο για μουσουλμανικές προσευχές, η Τουρκία φαίνεται ότι είναι στον δρόμο για την μετατροπή ενός από τα μεγαλύτερα σύμβολά της από μουσείο σε τζαμί", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διάσκεψης Mattias Kopp, επίσης στο ΚΝΑ, τονίζοντας την "μεγάλη και ταραχώδη" ιστορία της Αγίας Σοφίας και τη μεγάλη σημασία της, ακόμη και σήμερα, για τους Μουσουλμάνους, τους Χριστιανούς και "κυρίως για την Ορθόδοξη Εκκλησία". "Η μετατροπή σε μουσείο το 1934 οδήγησε σε μια ειρήνευση η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα.
Οι πιστοί και των δύο μεγάλων θρησκειών, αλλά και οι κοσμικοί Τούρκοι, μπορούσαν, ο καθένας με τον τρόπο του, να βρουν σημείο αναφοράς σε αυτό το κτίριο, να ταυτιστούν μαζί του. Η απόφαση του δικαστηρίου και η ανακοίνωση του τούρκου προέδρου ενέχουν τον κίνδυνο η Αγία Σοφία να μπορεί και πάλι μελλοντικά να θεωρηθεί σύμβολο θρησκευτικής ‘κατάκτησης’" , προειδοποιεί ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Καθολικής Εκκλησίας και τάσσεται υπέρ "μιας πολιτικής απόφασης η οποία θα ενισχύει την συνοχή της χώρας και το αίσθημα της ενότητας Μουσουλμάνων και Χριστιανών, αντί να υποδαυλίζει πικρίες και να ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις".
Την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία λόγω (και) της εξέλιξης σχετικά με την Αγία Σοφία ζήτησε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Florian Hann:
 "Η χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού συμβολίζει την αυξανόμενη αποξένωση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν. Μόνο μία συνέπεια μπορεί να υπάρξει: οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να σταματήσουν! Δεν είναι πλέον παρά μία φάρσα!", έγραψε ο κ. Χαν σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ενώ η πρώην υπουργός Προστασίας του Καταναλωτή Renate Kinascht (Πράσινοι) χαρακτήρισε με ανάρτησή της "λυπηρές" τις εξελίξεις και τόνισε ότι δεν συνάδουν με τις μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες για τον τουρισμό. Από την πλευρά της "Εναλλακτικής για την Γερμανία" (AfD), η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Beatrix Von Storch σχολίασε μέσω Twitter: "Οι Εκκλησίες μας ζητούν σεβασμό για τα μουσουλμανικά αισθήματα.
Ο Erdogan δεν δίνει μία για τα αισθήματα των Χριστιανών. Η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί. Η Τουρκία είναι ισλαμιστικό κράτος και δεν ανήκει στην Ευρώπη. Όχι σε ένταξη στην ΕΕ".
Ο αρμόδιος των Πρασίνων για διεθνή θέματα Όμιντ Νουριπούρ χαρακτήρισε "λάθος" την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, επισημαίνοντας ότι "το κτίριο ως σύμβολο είναι πολύ σημαντικό για να το χρησιμοποιεί κανείς προκειμένου να πληγώσει τα αισθήματα των Χριστιανών" και υπενθυμίζοντας ότι "οι διαμάχες για την Ιστορία δεν έφεραν ποτέ συμφιλίωση".
Ο Martin Glazenap, επικεφαλής του γραφείου της Προέδρου της Αριστεράς Katia Kipping, έκανε λόγο για "νίκη της ισλαμιστικής δημοκρατίας επί του παλιού κοσμικού εκσυγχρονισμού".

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS