Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μετά την Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη μετατρέπεται σε τζαμί - Πιθανές οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Τουρκίας στις 28/8

tags :
Μετά την Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη μετατρέπεται σε τζαμί - Πιθανές οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Τουρκίας στις 28/8
Η μετατροπή της Μονής σε τζαμί είχε αποφασιστεί από πέρυσι, ωστόσο δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, όταν και δημοσιεύτηκε η απόφαση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως
(upd4) Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, καθώς ο Recep Tayyip Erdogan, μετά την Αγία Σοφία, μετέτρεψε σε τζαμί και την Μονή της Χώρας, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και λειτουργούσε σαν μουσείο.
Η εξέλιξη προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Κομισιόν, που καταδίκασε την απόφαση Erdogan.

Η μετατροπή της Μονής σε τζαμί είχε αποφασιστεί από πέρυσι, ωστόσο δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, όταν και δημοσιεύτηκε η απόφαση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Open, στις 28 Αυγούστου θα γίνει η εκκίνηση του διαλόγου και των διερευνητικών επαφών για την Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Τζαμί και η Μονή της Χώρας: Ο Ερντογάν εφαρμόζει την απόφαση - CNN.gr
Σύμφωνα με την απόφαση, τα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτά θα καλυφθούν.
Η Μονή της Χώρας, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί, υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα.
Ο Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί και την ιστορική Μονή της Χώρας | ΣΚΑΪ
ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος

Η  απόφαση των τουρκικών αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος,  συνιστά μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού.
Ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας.
Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της.
Η σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα.
Είναι απολύτως καταδικαστέα.
Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών.

Μενδώνη: Προσβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος

Προσβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε ισλαμικό τέμενος, τονίζει σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κάνοντας επίσης λόγο για δεύτερη πρόκληση εκ μέρους της κυβέρνησης του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, μετά από εκείνη με την Αγία Σοφία.
Αναλυτικά η κ. Μενδώνη αναφέρει:
"Η Μονή της Χώρας είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία.
Είναι ένα μοναστήρι στη Χώρα, που για τους βυζαντινούς, ήταν η εκτός των τειχών περιοχή, που η πρώτη του φάση χρονολογείται στον 6ο αιώνα. Στον 9ο αιώνα έχουμε μία δεύτερη φάση και τελικά, στον 11ο-12ο αιώνα μ.Χ. διαμορφώνεται όπως το γνωρίζουμε σήμερα.
Τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας και ο τοιχογραφικός της διάκοσμος, οι αγιογραφίες της, είναι μοναδικής τέχνης.
Η Παναγία βρίσκεται σε όλα τα εγχειρίδια της βυζαντινής Ιστορίας και της βυζαντινής αρχαιολογίας σε όλο τον κόσμο.
Ο Χριστός, καθήμενος στον θρόνο, ο οποίος δέχεται την προσφορά που του κάνει ο Θεόδωρος Μετοχίτης, ο οποίος προσφέρει την ίδια την εκκλησία, επίσης, θεωρείται από τα μνημειακά κεφάλαια της βυζαντινής τέχνης και αγιογραφίας.
Η Κάθοδος του Χριστού στον Άδη. Αναφέρω όλα αυτά, για να συνειδητοποιήσουμε ότι μιλάμε για ένα μνημείο, του οποίου η τέχνη και η αξία, θα τολμούσα να πω ότι είναι συγκρίσιμη με αυτή της Αγίας Σοφίας.
Όπως αναφέρει ήδη η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, έχουμε μία δεύτερη πρόκληση από τον Τούρκο Πρόεδρο, η οποία έχει καταδικαστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση διά του αρμοδίου Υπουργείου Εξωτερικών, έχει καταδικαστεί από την Κομισιόν. Πριν από λίγο, έκανε δήλωση και η Κομισιόν, ότι καταδικάζει αυτή τη συμπεριφορά.
Είναι λυπηρό, που στον 21ο αιώνα, βλέπουμε, αντί να κυριαρχεί η θρησκευτική ανεκτικότητα, η πολυπολιτισμικότητα, γυρίζουμε πίσω.
Μιλάμε όλοι για διάλογο των πολιτισμών, για συναίνεση, ανοχή και ανεκτικότητα.
Οι κινήσεις αυτές μας φέρνουν πολύ πίσω.
Είναι προσβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά το γεγονός ότι ένα μουσείο, όπως ήταν η Μονή της Χώρας από το 1958, μετατρέπεται σε ένα θρησκευτικό ισλαμικό τέμενος".

Χαρακόπουλος: Τώρα είναι η ώρα των κυρώσεων και της διεθνούς στηλίτευσης της τουρκικής ύβρεως

«Είναι φανερό ότι επιχειρείται ολοκληρωτική στροφή προς έναν άτεγκτο ισλαμισμό που στοχεύει να εξαφανίσει κάθε θρησκευτικό, ιστορικό και πολιτισμικό στοιχείο που δεν συνάδει με την ιδεοληψία του νεο-οθωμανισμού», υπογραμμίζει ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, Μ. Χαρακόπουλος, κάνοντας αναφορά στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει και την Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.
«Για την επίτευξη αυτού του σκοπού καταπατάται κάθε ανθρωπιστική αξία και κάθε διεθνής σύμβαση , αναφέρει ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik» και καλεί τους Ευρωπαίους «να βγάλουν τα μυωπικά γυαλιά...».
Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο, «η συμπεριφορά της γείτονος με την εμμονή της στο "δίκαιο της κατάκτησης" έχει χαρακτηριστικά μεσαίωνα και την αποξενώνει απολύτως με τις αρχές και τις αντιλήψεις του 21ου αιώνα», .
Μάλιστα, ο κ. Χαρακόπουλος κάνει λόγο για συστηματική "γενοκτονία της μνήμης", προς ικανοποίηση των ψηφοφόρων της Ανατολίας, η οποία «πρέπει να βρει επιτέλους μια αποφασιστική απάντηση από την παγκόσμια κοινότητα» και προσθέτει ότι  «οι τυπικές δηλώσεις και οι χωρίς συνέχεια νουθεσίες το μόνο που κάνουν είναι να καθιστούν την Άγκυρα ακόμη περισσότερο ανεξέλεγκτη.
Ιδιαίτερα οι χώρες της Ευρώπης, δυτικής και ανατολικής, οφείλουν να αφαιρέσουν τα μυωπικά γυαλιά του μικροσυμφέροντος και να δράσουν όπως αρμόζει σε κράτη που τιμούν την πολιτισμική τους κληρονομιά και το διεθνές δίκαιο».
«Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τους διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO, καθώς στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ανήκει και η Μονή της Χώρας.
Τώρα, επομένως, είναι η ώρα των κυρώσεων και της διεθνούς στηλίτευσης της τουρκικής ύβρεως», υπογραμμίζει ο κ. Χαρακόπουλος.

Καταδίκη από Κομισιόν

Tην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη στηλίτευσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Καταγράφουμε την απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας που λειτουργούσε ως μουσείο από το 1945 σε τέμενος και να την ανοίξουν για λατρεία.
Όπως και η Αγία Σοφία, έτσι και η Χώρα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Ως μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, η Τουρκία έχει δεσμευτεί για διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο και την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης», δήλωσε η Nabila Massrali.

Αναστασιάδης για τη Μονή της Χώρας: «Μία ακόμη πράξη ασέβειας εκ μέρους της Τουρκίας»

Έντονη ήταν η αντίδραση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί.
Σε ανάρτηση του στο Twitter, o Αναστασιάδης αναφέρει:
«Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Πρόκειται για μία ακόμη πράξη ασέβειας εκ μέρους της Τουρκίας, στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

Ανοίγει ο διάλογος στις 28 Αυγούστου;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, στις 28 Αυγούστου θα γίνει η εκκίνηση του διαλόγου και των διερευνητικών επαφών για την Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι πιθανό να ξεκινήσουν σ' αυτή την ημερομηνία, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθούν οι γείτονες και αν θα συνεχίσουν να προκαλούν.
Στο τραπέζι του διαλόγου τώρα, θα καθίσουν ο Παύλος Αποστολίδης από την ελληνική πλευρά και ο Cagatay Erciyes από την τουρκική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης