Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αυξάνει ποσοστό στον Ελλάκτωρ στο 17,15% με 20% η Reggeborgh (μέτοχος με 30,26% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ράλι στην μετοχή +30% - Επιβεβαίωση ΒΝ από 3/8

Αυξάνει ποσοστό στον Ελλάκτωρ στο 17,15% με 20% η Reggeborgh (μέτοχος με 30,26% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ράλι στην μετοχή +30% - Επιβεβαίωση ΒΝ από 3/8
Ο Μπόμπολας πουλάει την συμμετοχή του στον Ελλάκτωρα στην Reggeborgh Invest που είναι βασικός μέτοχος στην ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ με 30,26%
(upd5) Στο υψηλό της ημέρας έκλεισε η μετοχή της Ελλάκτωρ +29,92% λόγω και της ανακοίνωσης για αύξηση του ποσοστού του ολλανδικού ομίλου Reggeborgh Invest που είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 30,26% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η μετοχή του Ελλάκτωρα έκλεισε κλειδωμένη στο +29,92% με ανεκτέλεστα 58 χιλ. τεμάχια στα 1,3720 ευρώ με όγκο 5,7 εκατ. τεμάχια και την κεφαλαιοποίηση στα 294 εκατ ευρώ. 

Ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest προχώρησε σε συμφωνία με τον Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος αποχωρεί από τον Ελλάκτωρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελλάκτωρ η Reggeborgh Invest απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (Call Option) 26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου στον Ελλάκτωρα, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 12,5457% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης.
H τιμή αγοράς σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews θα κινηθεί μεταξύ 1,15 με 1,1850 ευρώ από 2 ευρώ που είχε προταθεί στον Μπόμπολα πριν λίγα χρόνια και την απέρριψε...

Αυτό είναι το ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα σύμφωνα με το μετοχολόγιο και το bankingnews έχει αναφερθεί σε πρόσφατο δημοσίευμα σε αυτή την προοπτική δηλαδή να αποχωρήσει ο Μπόμπολας και να αυξήσει το ποσοστό του ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest που είναι και βασικός μέτοχος με 30,26% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η ημερομηνία λήξης του δικαιώματος είναι 180 ημέρες μετά την 10.09.2020 και η περίοδος άσκησης/μετατροπής είναι μεταξύ της 1ης και της 180ης ημέρας μετά την 10.09.2020.
Η Reggeborgh Invest πριν τη συναλλαγή κατείχε άμεσα ποσοστό 4,9693% (ήτοι 10.647.870 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές).
Αν ασκηθεί το δικαίωμα τότε το ποσοστό της θα ανέλθει στο 17,5150% (ήτοι 37.529.893 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές).
Ωστόσο ο ολλανδικός όμιλος κατέχει και έμμεσα μετοχές του Ελλάκτωρα - δηλαδή σε άλλα funds που λειτουργούν για λογαριασμό της Reggeborgh Invest
Με βάση πληροφορίες του bankingnews το άμεσο και έμμεσο ποσοστό της Reggeborgh Invest στον Ελλάκτωρα ανέρχεται σε 8% σε συνδυασμό με το ποσοστό του Μπόμπολα που θα αγοράσει φθάνει στο 20,5%.
Σημειώνεται επίσης ότι

1)Η Reggeborgh Invest βισκόταν σε επαφές με την οικογένεια Καλλιτσάντση απά τα μέσα του 2017 και είχε προτείνει να αγοράσει τα ποσοστά των Μπόμπολα 12,5% και Κούτρα 5%.

2)Η διοίκηση Καλλιτσάντση στον Ελλάκτωρα έστειλε ένα μήνυμα στον Μπόμπολα ότι δεν διαπραγματεύεται παρά την πίεση που είχε ασκήσει ο Μπόμπολας με τα stock options στην τελευταία Γενική Συνέλευση που καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης


3)Το εύλογο σενάριο που κανείς θα μπορούσε να επικαλεστεί είναι ότι με βασικό μέτοχο την Reggeborgh σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 30,5% και Ελλάκτωρα έως 20% η επόμενη κίνηση είναι συγχώνευση των δύο εταιριών.
Το σενάριο ωστόσο αυτό προσκρούει σε πολλά εμπόδια με κυρίαρχο την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως μας θυμίζει η περίπτωση Κούτρα με Intrakat.

4)Οι θετικές εξελίξεις στον Ελάκτωρα θα άρουν τα εμπόδια που έχουν ανακύψει στην υπόθεση χρηματοδότησης από τις τράπεζες Εθνική, Alpha bank και Πειραιώς της εταιρίας Άκτωρ.

Να σημειωθεί δε... ότι ο Άκτωρας ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ελλάκτωρα τελεί υπό έλεγχο από την Alvarez and Marsal.

5)H κίνηση της Reggeborgh αποτελεί ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στην οικογένεια Καλλιτσάντση, στον Ελλάκτωρα, στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στην ελληνική οικονομία.


Τι ανέφερε το bankingnews.gr από τις 3 Αυγούστου 2020 (δείτε εδώ)

Πως ο Ελλάκτωρας ισχυροποιείται με δύο κινήσεις – Η Reggeborgh κατέχει 8% ίσως φθάσει στο 20%... και οι τράπεζες θα δανείσουν εκ νέου

Η εταιρία Ελλάκτωρας βασικός μέτοχος της οποίας είναι η οικογένεια Καλλιτσάντση με ποσοστό 25,58% βρίσκεται σε μια φάση κρίσιμων στρατηγικών κινήσεων που ως στόχο έχουν να ισχυροποιήσουν τον ισολογισμό της εταιρίας και να ενισχύσουν τον ρόλο της στην οικονομία.
Με πολυσχιδείς δραστηριότητες σε κατασκευές, ενέργεια, οδικά έργα, παραχωρήσεις και άλλα ο Ελλάκτωρας μετά την επιτυχημένη έκδοση ομολογιακού δανείου 500 εκατ κατάφερε να αναδιαρθρώσει μεγάλο μέρος του δανεισμού – ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται σε 1,07 δισεκ. ευρώ – ικανοποιώντας τις τράπεζες.
Για το 2020 και παρά την μεγάλη ύφεση σοκ στην εθνική οικονομία -8% και την καραντίνα ο Ελλάκτωρας ποντάρει σε EBITDA 200 εκατ και 900 εκατ έσοδα.
Τα κεφάλαια ανέρχονται σε 523 εκατ και το ταμείο διαμορφώνεται σε 370 εκατ ευρώ.
Ο Ελλάκτωρας με την κίνηση της έκδοσης του ομολογιακού έδωσε πολύ καθαρές απαντήσεις ειδικά στο τραπεζικό σύστημα που δεν αισθανόταν πολύ καλά με την μεγάλη δανειακή έκθεση της εταιρίας.

Δύο κινήσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα στον Ελλάκτωρα

Ο Ελλάκτωρας αποτελεί μετοχικά τουλάχιστον την εταιρία όπου νίκησε η δημοκρατία των μετόχων, μέσω διαδικασιών και γενικών συνελεύσεων η οικογένεια Καλιτσάντση που κατέχει το 25,58% των μετοχών ενώ ο Μπόμπολας διατηρεί ποσοστό 12,55%.
1)Η μια κίνηση που συμβαίνει στο παρασκήνιο αλλά ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί μετοχικά σχετίζεται με τον ολλανδικό όμιλο Regeborgh Invest που ελέγχει το 8% του Ελλάκτωρα.
Μέχρι τώρα δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του καθώς φαίνεται ότι αγοράζουν funds για λογαριασμό των ολλανδών.
Όμως η Reggeborgh Invest είναι βασικός μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 30,26% ενώ ο Γιώργος Περιστέρης ελέγχει το 15,98%.
Θα μπορούσε κανείς συνειρμικά να υποθέσει ότι η Reggeborgh άπαξ και είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 30,26% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κατέχει έως 8% στον Ελλάκτωρα… ο στόχος είναι η συγχώνευση των δύο εταιριών.
Μάλλον δεν θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα.
Η Regeborgh Invest θα μπορούσε να προσεγγίσει τον Μπόμπολα και να αγοράσει τις μετοχές που κατέχει στον Ελλάκτωρα δηλαδή 12,55%, εξέλιξη που ίσως και να έχει πραγματοποιηθεί.
Όμως δεν είναι σαφές εάν ο Μπόμπολας θα ήθελε να πουλήσει σε τιμές 1,07 ευρώ ή να περιμένει ανάκαμψη της μετοχής του Ελλάκτωρα στο χρηματιστήριο.
Όμως ακόμη και εάν κατάφερνε η Reggeborgh Invest να ελέγξει το 20% του Ελλάκτωρα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το σχέδιο των Ολλανδών είναι η συγχώνευση.
Ο στόχος των Ολλανδών είναι να έχουν δύο ισχυρές εταιρίες σε κατασκευές και ενέργεια, να έχουν πλήρως εξυγιανθεί και να αναλαμβάνουν διάφορα μεγάλα έργα υποδομής στην Ελλάδα.
Υπολογίζεται ότι ΓΕΚΤ και Ελλάκτωρας ελέγχουν σχεδόν το 50% της αγοράς.
Δεν φαίνεται πιθανό το μοντέλο συγχώνευσης.
2)Η δεύτερη κίνηση που σχετίζεται με τον Ελλάκτωρα αφορά τον νέο δανεισμό από τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Alpha bank.
Μια εκ των τριών τραπεζών δήλωσε ανεπίσημα ότι θα υπάρξει νέα χρηματοδότηση για τις κατασκευές, γιατί «η εταιρία έχει παρουσιάσει επαρκές και πειστικό σχέδιο ανάπτυξης, έργων και εγγυήσεων».
Εφόσον αυτές οι δύο κινήσεις υλοποιηθούν θα πρόκειται να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα με επίκεντρο τον Ελλάκτωρα θα πρόκειται για μια ριζική ισχυροποίηση του ομίλου.
Εντός των προσεχών 5-6 εβδομάδων θα πρέπει να αναμένονται θετικές εξελίξεις στον Ελλάκτωρα.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr από τις 13 Αυγούστου 2019

Πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο συγχώνευσης Ελλάκτωρα με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ; – Καταλύτης η Reggeborgh Invest

Πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο συγχώνευσης μεταξύ του Ελλάκτωρα με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;
Το σενάριο αυτό αναφέρεται στην χρηματιστηριακή αγορά μετά το θρίλερ για το ποιος τελικώς αγόρασε το 4% του Ελλάκτωρα.
Το bankingnews είχε αναλύσει διεξοδικά όλες τις πληροφορίες για το ποιος τελικώς πήρε το 4% αλλά στο τέλος αποδείχθηκε ότι έχει εμφανιστεί ένας ενδιάμεσος επενδυτής χωρίς να είναι σαφές αν εκπροσωπεί τον ολλανδικό όμιλο Reggeborgh Invest.
Ενώ ο πωλητής ήταν η Amber Capital για τον αγοραστή υπήρχαν σοβαρές υποψίες ότι ήταν ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest ή το αμερικανικό fund DFA Capital.
Το βασικό σενάριο θέλει την Reggeborgh Invest που ελέγχει το 27% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να έχει αγοράσει το 4% του Ελλάκτωρα.
Το δεύτερο σενάριο θέλει ένα fund από τις ΗΠΑ το DFA Capital να έχει αγοράσει το 4% του Ελλάκτωρα….ωστόσο δεν φαίνεται πιθανό σενάριο.
Καθίσταται κατανοητό ότι η εμπλοκή ή μη του ολλανδικού επιχειρηματικού και κατασκευαστικού ομίλου Reggeborgh Invest είναι καθοριστικής σημασίας.
Γιατί;
Ας αναλύσουμε το όλο θέμα αντίστροφα.
Εάν το 4% του Ελλάκτωρα το αγόρασε το DFA Capital θα πρόκειται για μια επενδυτική κίνηση ενός fund που διέβλεψε προοπτικές στον Ελλάκτωρα.
Εάν είναι ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest τότε αλλάζουν τα δεδομένα ριζικά.
Η Reggeborgh Invest είναι βασικός μέτοχος με 27% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ αγοράζει και στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Εάν λοιπόν αγόρασε και το 4% του Ελλάκτωρα τότε εγείρεται θέμα με ποια στρατηγική και με ποιο στόχο προέβη σε αυτή την κίνηση.
Εάν παραμείνει στο 4% ίσως να πρόκειται για μια επενδυτική κίνηση αλλά εάν συνεχίζει να αγοράζει μετοχές τότε θα πρόκειται για ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε συγχώνευση του Ελλάκτωρα με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Να σημειωθεί ότι το σχήμα Τέρνα Ενεργειακή με ΕΛΤΕΧ Άνεμος και ΓΕΚ με Άκτωρα δημιουργούν δύο πολύ ισχυρούς πόλους στις κατασκευές και στην Ενέργεια.
Να σημειωθεί ότι στις κατασκευές το μεγάλο στοίχημα, η μεγαλύτερη πρόκληση και ο βέλτιστος στόχος είναι οι παραχωρήσεις, ο τομέας όπου θα προσφέρει ξανά ζωή στις αιμορραγούσες κατασκευαστικές εταιρίες.
 Για να τεθεί θέμα συγχώνευσης του Ελλάκτωρα και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πρέπει η Reggeborgh Invest να αποκτήσει σε βάθος χρόνου το 20% με 25% του Ελλάκτωρα.
Όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση ότι η Reggeborgh Invest έχει ήδη αγοράσει το 4% του Ελλάκτωρα.

Ορισμένοι επικαλούνται και μια άλλη διάσταση ότι μέσω της συγχώνευσης το ποσοστό των Ολλανδών θα μειωθεί οπότε Περιστέρης και αδελφοί Καλλιτσάντση θα ελέγχουν πλήρως το νέο όμιλο.
Ενώ από μια άποψη αυτή η προσέγγιση είναι σωστή, είναι λάθος να υποθέσει κανείς ότι η Reggeborgh Invest ήρθε στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γιατί θέλει να περιορίσει τον Γιώργο Περιστέρη βασικό μέτοχο και επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Οι Ολλανδοί βρίσκονται στην Ελλάδα με στόχο την βέλτιστη συνεργασία και σίγουρα σχεδιάζουν το μέλλον αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τον Γιώργο Περιστέρη.
Ορισμένοι άλλοι αναφέρουν ότι ένα deal μεταξύ Ελλάκτωρα και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα δώσει ισχυρή ώθηση στους βασικούς μετόχους του Ελλάκτωρα ώστε να σημειώσουν πιο επιθετική πρόοδο στην προσπάθεια ανάκαμψης τα ομίλου Ελλάκτωρα.
Η αυτόνομη διαδικασία ανάκαμψης εξελίσσεται αλλά τα προβλήματα θέλουν χρόνο για να επιλυθούν.
Να σημειωθεί δε… ότι στις κατασκευές οι παραχωρήσεις έχουν υψηλό περιθώριο κέρδους και βεβαίως η ενέργεια και ειδικά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου ο όμιλος Τέρνα Ενεργειακή ηγείται με σημαντικά μερίδια αγοράς.
Επιχειρηματικό νόημα συγχώνευση Ελλάκτωρα με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μαζί με τις θυγατρικές π.χ. Τέρνα Ενεργειακή με ΕΛΤΕΧ Άνεμος κ.α. υφίσταται αλλά αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι ούτε επίσημες ούτε ανεπίσημες συζητήσεις έχουν υπάρξει μεταξύ των δύο εταιριών.
Προφανώς καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει η Reggeborgh Invest, πόσα κεφάλαια θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα εν μέσω κινδύνου ύφεσης στην Ευρώπη και εάν τελικώς ενδιαφέρεται για ένα deal μεταξύ Ελλάκτωρα και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Σε αυτή την φάση πάντως όλα αυτά αποτελούν σενάρια και όχι γεγονότα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης