Στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Διαχρονικού Μουσείου Σύμης η Μενδώνη: Κάθε γωνιά της Ελλάδος δικαιούται ένα Μουσείο

Στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Διαχρονικού Μουσείου Σύμης η Μενδώνη: Κάθε γωνιά της Ελλάδος δικαιούται ένα Μουσείο
«Κάθε νησί, κάθε γωνιά της Ελλάδος, δικαιούται τουλάχιστον έναν αρχαιολογικό χώρο οργανωμένο και τουλάχιστον ένα Μουσείο", ανέφερε η Λ. Μενδώνη
Ο πλούτος και η ποικιλία της συμιακής πολιτιστικής κληρονομιάς φιλοξενείται στον αναβαθμισμένο και πλήρως αποκατεστημένο χώρο του Διαχρονικού Μουσείου Σύμης, την επανέκθεση του οποίου, εγκαινίασε, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 18/9,  παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού και βουλευτή Δωδεκανήσου, Μ. Κόνσολα, του βουλευτή Δωδεκανήσου και κοσμήτορα της Βουλής, Β.Υψηλάντη, του Μητροπολίτη Σύμης κ. Χρυσόστομου, του Δημάρχου Λ. Παπακαλοδούκα, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Μ. Μιχαηλίδου, πολλών υπηρεσιακών και τοπικών παραγόντων.
«H Σύμη έχει ένα βαρύ πολιτιστικό απόθεμα που ξεκινά από την Προϊστορία, για να φτάσει μέχρι στις μέρες μας», δήλωσε η κ. Μενδώνη, προσθέτοντας πως «αυτό το μουσείο δεν χτίστηκε από την ελληνική πολιτεία, προσφέρθηκε από τους Συμιακούς».
«Κάθε νησί, κάθε γωνιά της Ελλάδος, δικαιούται τουλάχιστον έναν αρχαιολογικό χώρο οργανωμένο και τουλάχιστον ένα Μουσείο.
Γιατί πέρα από την σημασία τους ως κιβωτοί της Ιστορίας και του Πολιτισμού, τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, η νεότερη και σύγχρονη δημιουργία, είναι οικονομικά και αναπτυξιακά εργαλεία για μια Ελλάδα, που μόλις έβγαινε μπροστά, που είχε βρει την περπατησιά της, όμως δοκιμάζεται σήμερα από τον covid.
Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι χάρη στις βαθιές ρίζες της και στους ανθρώπους της κερδίζει τον χαμένο χρόνο, ξεπερνώντας την πανδημία, που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη», πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύμης, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Χωριό της πόλης της Σύμης, είναι ένα σύμπλεγμα οκτώ κτηρίων με τις αυλές και τους κήπους τους.
Στα αρχοντικά Φαρμακίδη και Χατζηαγαπητού προστέθηκαν γειτονικές αποκατεστημένες παραδοσιακές οικίες, συνολικής έκτασης 1.385 τ.μ. σε τέσσερα υψομετρικά επίπεδα.
Η επανέκθεση των συλλογών του Μουσείου οργανώθηκε με κεντρικό άξονα τον κοινωνικό, οικονομικό και πνευματικό βίο κατά την περίοδο της ακμής στην ιστορία της Σύμης, παρουσιάζοντας με πλήρη τρόπο τη διαχρονική ιστορία και τη μνημειακή τοπογραφία του νησιού.
Η διαδρομή της έκθεσης αποτυπώνει την οικιστική εξέλιξη της πόλης, τη ναυπηγική, τη σπογγαλιεία, το εμπόριο, την κοινωνική ζωή, τη λατρεία και την τέχνη που αναπτύχθηκε στη Σύμη, καθώς και τυπικούς χώρους της συμιακής κατοικίας, μαζί με τοπικές ενδυμασίες.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS