Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα τρία καυτά θέματα που έβαλαν οι θεσμοί στη συνάντηση με τις ελληνικές τράπεζες - Όλο το παρασκήνιο

Τα τρία καυτά θέματα που έβαλαν οι θεσμοί στη συνάντηση με τις ελληνικές τράπεζες - Όλο το παρασκήνιο
Τις συναντήσεις τους με τους θεσμούς ολοκλήρωσαν οι τράπεζες με μια ατζέντα δύσκολη που απαιτούσε ισχυρές εξηγήσεις για το άμεσο μέλλον
Τις συναντήσεις τους με τους θεσμούς ολοκλήρωσαν οι τράπεζες με μια ατζέντα δύσκολη που απαιτούσε ισχυρές εξηγήσεις για το άμεσο μέλλον.
Τρία κρίσιμα θέματα συζήτησαν με τις τράπεζες οι θεσμοί: τα μορατόρια, τα νέα δάνεια, τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας.

Μορατόρια και νέα προϊόντα αποπληρωμής δανείων

1. Τα μορατόρια και η επαναφορά στην κανονικότητας αποτέλεσε το μείζον θέμα των επί μέρους συναντήσεων τραπεζών με τους θεσμούς.
Τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας σχειάζουν προίόντα  step up προκειμένου να βοηθήσουν τους δανειολήπτες να επανέλθουν στην κανονικότητα από την καινούρια χρονιά.
Τα προϊόντα αυτά ως προς τα επιχειρηματικά κυρίως δάνεια για τα μορατόρια ύψους 20 δισ. ευρώ περιλαμβάνουν αποπληρωμή της μισής δόσης των δανείων και σε έναν δεύτερο χρόνο του 75% έως ότου ο δανειολήπτης είναι σε θέση να πληρώσει το 100% της δόσης που ούτως ή άλλως θα είναι αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη. Σημειώνεται πως μετά τα μορατόρια οι δόσεις των δανείων θα επανυπολογιστούν και θα διαμορφωθούν επιπλέον των ποσών που δεν πληρώθηκαν.
Σε ότι αφορά τους ιδιώτες το θέμα θα λυθεί κυρίως μέσα από το πρόγραμμα γέφυρα για όσους έχουν ενέχυρα την πρώτη κατοικία τους.
Περίπου 135.000 αιτήσεις έχουν διενεργηθεί προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα γέφυρα που θα επιδοτήσει για 9 μήνες τα δάνεια αυτά.
Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν μια πολυπαραμετρική εξίσωση.
Οι θεσμοί συζήτησαν για τις τιτλοποιήσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2021 ενώ ζήτησαν από τις τράπεζες και περιγραφή γύρω από το θέμα της Bad Bank ωστόσο οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη λάβει το τελικό σχέδιο και έτσι η συζητήση δεν μπόρεσε να επεκταθεί για το συγκεκριμένο project.

Καινούρια δάνεια

2. Οι θεσμοί συζήτησαν  τους φόβους τους για ενδεχόμενο cliff effect (το φαινόμενο του γκρεμού) σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν αξιολογήσουν από εδώ και πέρα σωστά τους κινδύνους που αναλαμβάνουν.
Πιο συγκεκριμένα όσοι δανειοδοτούνται θα πρέπει να είναι πελάτες βιώσιμοι των τραπεζών έστω και εάν αυτοί δανειοδοτούνται μέσω εγγυήσεων του Δημοσίου ξεκαθάρισαν οι θεσμοί.
Ωστόσο επέμειναν στην ενίσχυση των χορηγήσεων καθώς μόνον αυτή μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας
Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στους 8 μήνες της νέας χρήσης έχουν δοθεί νέα δάνεια 4 δισ. ευρώ και θα ρπέπει αυτό να συνεχιστεί ώστε η οικονομία να συνέλθει, μόνον που πρέπει να γίνει κάτω από τους σωστούς όρους.
Η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από τα νέα προγράμματα ΤΕΠΙΧΧ και Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Περιορισμός του κόστους των εθελουσιών εξόδων

3. Aς σημειωθεί πως ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους θεσμούς ήταν οι μετατάξεις ανθρώπινου δυναμικού και οι εθελουσίες δεδομένου πως οι στόχοι για τη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς οι στόχοι που έχουν τεθεί θεωρούνται εξαιρετικά φιλόδοξοι και φαίνεται να επιτυγχάνονται.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης