Διεθνή

HΠΑ: Να επιστρέψει η Airbus ενισχύσεις 10 δισ. δολ. για να αποφευχθεί ο «εμπορικός» πόλεμος

HΠΑ: Να επιστρέψει η Airbus ενισχύσεις 10 δισ. δολ. για να αποφευχθεί ο «εμπορικός» πόλεμος
Αμερικανική ρελάνς στην απόφαση του ΠΟΕ για την επιβολή δασμών ύψους 4 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα εξαιτίας της Boeing – ΕΕ: Προσβλητική η πρόταση των ΗΠΑ

Την επίλυση μιας μακροχρόνιας αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το καθεστώς επιδότησης στις εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών εξετάζουν ΗΠΑ.
Η πρόταση που καταθέτουν περιλαμβάνει την κατάργηση των δασμών στο κρασί, το ουίσκι και άλλα προϊόντα εφόσον η Airbus επιστρέψει δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία ελήφθησαν με τη μορφή των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η πρόταση κατατέθηκε από τον Εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ Robert Lighthizer λίγες μέρες πριν απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) την Τρίτη (13/10) με την οποία δίνεται η δυνατότητα τις Βρυξέλλες να επιβάλλουν δασμούς σε αμερικάνικά αγαθά εξαιτίας των παράνομων επιδοτήσεων στην Boeing.
Η πρόταση του Lighthizer, ωστόσο, είναι απίθανο υποστηριχθεί από την ΕΕ, η οποία θα ζητήσει από τον ΠΟΕ στη σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου να εγκρίνει δασμούς 4 δισ. δολ με αμερικανικά προϊόντα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει αυτό που περιέγραψε ως την πρώτη απάντηση των ΗΠΑ στη δική της πρόταση των Ιουλίου για τον τερματισμό της εμπορικής διαφοράς.

Κανονισμός ΠΟΕ

Ο ΠΟΕ έχει αποφανθεί ότι τα χαμηλότοκα δάνεια των ευρωπαικών κυβερνήσεων προς την Airbus παραβίαζαν τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ενώ η Boeing είχε αντιστοίχως παράνομες φοροαπαλλαγές.
Σύμφωνα με την πρόταση των ΗΠΑ, τα επιτόκια των προηγούμενων δανείων για την υποστήριξη των προγραμμάτων ανάπτυξης της Airbus θα επανέλθουν σε επίπεδο που υποθέτει ότι μόνο τα μισά από αυτά τα ολοκληρωθούν, σύμφωνα με πηγές στην εταιρείας.
Αυτό θα επαγόταν τη ενσωμάτωση στη διαμόρφωση των επιτοκίων μεγαλύτερου κινδύνου από ό,τι τα κράτη-εταίροι της Airbus -Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία- παραδοσιακά τιμολογούσαν τα δάνεια και αντικατοπτρίζουν μια κερδοσκοπική επένδυση.
Μια τέτοια αναδιαμόρφωση του ύψους των επιτοκίων θα μπορούσε να κοστίσει την Airbus έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Ποσό απαράδεκτό απαράδεκτη για την ΕΕ σε μια εποχή που οι κατασκευαστές αεροσκαφών αναζητούν κεφάλαια για να επιβιώσουν από τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας.
Ευρωπαϊκή πηγή χαρακτήρισε την πρόταση των ΗΠΑ «προσβλητική» και είπε ότι θα μπορούσε να επιταχύνει τον εμπορικό πόλεμο.
Μια πηγή των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι ο Lighthizer το εννοούσε σοβαρά ότι η Airbus θα πρέπει να επιστρέψει τη βοήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης