Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έως 1,4 τρισ. ευρώ υπολογίζονται τα κόκκινα δάνεια από την πανδημία στις τράπεζες της Ευρώπης με βάση τον SSM της ΕΚΤ

Έως 1,4 τρισ. ευρώ υπολογίζονται τα κόκκινα δάνεια από την πανδημία στις τράπεζες της Ευρώπης με βάση τον SSM της ΕΚΤ
Σε πανευρωπαϊκή γάγραινα του ευρωπαϊκού πιστωτικού συστήματος εκτιμάται πως μπορεί να εξελιχθούν τα κόκκινα δάνεια που θα ανακύψουν λόγω της πανδημίας
Σε πανευρωπαϊκή γάγραινα του ευρωπαϊκού πιστωτικού συστήματος εκτιμάται πως μπορεί να εξελιχθούν τα κόκκινα δάνεια που θα ανακύψουν λόγω της πανδημίας
Tα NPLs από την πανδημία υπολογίζεται πως θα ανέλθουν σε 1,4 τρισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ευρώπη σύμφωνα με την πρόσφατη και ζοφερή πρόγνωση του Andrea Enria στην Handelsblatt
Εκφράζονται  εκτιμήσεις για σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών όπως:
-Πλήθος ευρωπαϊκών τραπεζών θα οδηγηθούν  σε εξαγορές και συγχωνεύσεις ακόμη και διασυνοριακές
-Ενδέχεται να αναζωπυρώσουν μια κρίση χρέους στην Ευρώπη
-Μπορεί να αποτύχει η χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε ένα αρνητικό σπιράλ τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη
Αυτά τα κρίσιμα ζητήματα και άλλα πολλά θέτει σε άρθρο της η Deutsche Welle με τίτλο," Κορωνοϊός:  Οι τράπεζες της Ευρώπης αγωνίζονται να επιβιώσουν από ένα δεύτερο κύμα".
Αν και δεν ήταν ο χρηματοπιστωτικός τομέας που προκάλεσε την κρίση, η επίπτωση από ένα παρατεταμένο δεύτερο κύμα αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τις τράπεζες από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Οι τράπεζες ετοιμάζονται για αύξηση των επισφαλών δανείων....


Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν κληθεί να ελέγξουν τους ισολογισμούς τους για επισφαλή δάνεια εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι οι διαγραφές σε ολόκληρη την ευρωζώνη θα μπορούσαν να υπερβούν την οικονομική κρίση 2008/09.
Ο Josefin Mayer, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW), δήλωσε στο DW ότι ένα παρατεταμένο δεύτερο κύμα θα συμβαδίζει με  τις πιο σημαντικές μειώσεις των ΑΕΠ σε χώρες της ευρωζώνης, στοιχείο πουμε τη σειρά του θα μπορούσε να  αποτελεί το χειρότερο  σενάριο της κεντρικής τράπεζας.
"Ο εταιρικός τομέας της Ευρώπης λαμβάνει τα δύο τρίτα των πιστωτικών του αναγκών με τη μορφή τραπεζικών δανείων, έναντι ενός τρίτου στις ΗΠΑ.
Επομένως, αυτές οι εταιρείες εξαρτώνται πραγματικά από τις τράπεζες που παρέχουν ρευστότητα", προειδοποίησε ο Mayer.
Το εταιρικό χρέος δεν είναι το μόνο τσουνάμι  που πλησιάζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Τον περασμένο μήνα, η S&P Global προειδοποίησε για τον αυξανόμενο κίνδυνο ενός αρνητικού σπιράλ όταν ένα μεγάλο κομμάτι του κρατικού χρέους μιας ασταθούς χώρας κρατείται από εύθραυστες εγχώριες τράπεζες τις οποίες η κυβέρνηση αναγκάζεται να διασώσει.
 
Βρόχος καταστροφής

Ένας «βρόχος καταστροφής» ήταν στην καρδιά της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και θα μπορούσε και πάλι να δημιουργήσει έναν κίνδυνο μετάδοσης  σε όλο το μπλοκ των 19 χωρών της Ευρωζώνης.
Για παράδειγμα, μια κρίση σε μια χώρα θα μπορούσε να αναγκάσει τις τράπεζες της ευρωζώνης να πουλήσουν το χρέος αυτού του έθνους, αφήνοντας τις εγχώριες τράπεζες ανίκανες να αντεπεξέλθουν.
Οι τράπεζες σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία κατέχουν συνήθως το 5-10% του χρέους της κυβέρνησής τους, αλλά στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ο λόγος πλησιάζει το 20%.
Σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής ή Ανατολικής Ευρώπης η αναλογία είναι κοντά στο 50%, δήλωσε η S&P.
Ο Andrea Enria, επικεφαλής του SSM , δήλωσε στη γερμανική επιχειρηματική εφημερίδα Handelsblatt τη Δευτέρα ότι ένα παρατεταμένο δεύτερο κύμα πανδημίας κοροναϊού θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των επισφαλών δανείων σε 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια).
"Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αποκλείσουμε αυτό το ακραίο σενάριο", προειδοποίησε!
Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, οι κυβερνήσεις της ΕΕ εισήγαγαν πρωτοφανή μέτρα για την εγγύηση των δανείων, την επιδότηση των μισθών και την καθυστέρηση της αποπληρωμής του χρέους για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν από την κρίση της υγείας.
Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ εισήγαγε το δικό της σχέδιο χαλάρωσης κεφαλαιακών απαιτήσεων για τη στήριξη των ισολογισμών των τραπεζών και για τη διασφάλιση της διατήρησης του δανεισμού στην ευρύτερη οικονομία.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες αγωνίστηκαν να αποκομίσουν αξιοπρεπή κέρδη από την οικονομική κρίση 2008/09 και την κρίση χρέους της ευρωζώνης, απαγορεύτηκαν επίσης από την εξαγορά μετοχών και την έκδοση πληρωμών μερισμάτων μέχρι το τέλος του έτους. Συνολικά, τα μέτρα της ΕΚΤ απελευθέρωσαν κεφάλαια 150 δισ. Ευρώ.
Οι παρατηρήσεις  του  Enria υπαινίσσονται μια αλλαγή πολιτικής στην Kεντρική Tράπεζα. Αντί να βοηθά  τις τράπεζες  στην πρόληψη ενός τεράστιου κύματος πτώχευσης εταιρειών, η ΕΚΤ τους παροτρύνει τώρα να δώσουν προτεραιότητα σε βιώσιμες επιχειρήσεις και να επικεντρωθούν στη δική τους κερδοφορία, καθώς  μια εποχή αρνητικών επιτοκίων έχει πλήξει  τα περιθώρια.
"Οι τράπεζες θα πρέπει να ρίξουν μια ειλικρινή ματιά στα βιβλία των δανείων τους και να ελέγξουν ποιοι από τους πελάτες τους θα επιβιώσουν πραγματικά από την κρίση", δήλωσε στην  Handelsblatt ο κ Enria , προσθέτοντας ότι ορισμένες τράπεζες δεν έχουν πλήρως αξιολογήσει τον κίνδυνο  μιας μεγάλης αύξησης των επισφαλών δανείων.
Τον Ιούνιο, η ΕΚΤ διενήργησε μια  άσκηση  για να αξιολογήσει την ευπάθεια των τραπεζών  της Ευρώπης και ενώ είπε ότι θα μπορούσαν να αντέξουν την τότε πανδημική χαλάρωση, προειδοποίησε ότι εάν επιδεινωθεί η κατάσταση, "η εξάντληση του τραπεζικού κεφαλαίου θα ήταν σημαντική."
 
Τι εκτιμάει η Satandard and Poor's

Ο οργανισμός αξιολόγησης S&P, εν τω μεταξύ, προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι τα ποσοστά χρεοκοπίας ευρωπαϊκών εταιριών μπορεί να υπερδιπλασιαστούν τους επόμενους εννέα μήνες σε 8,5% από 3,8%.
Στο χειρότερο σενάριο, όπου το δεύτερο κύμα επιβάλλει επιπλέον lock down και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κοροναϊού, ανέφερε ότι τα ποσοστά χρεοκοπίας στην Ευρώπη θα μπορούσαν να φτάσουν το 11%.
Tον περασμένο μήνα, ο οργανισμός αξιολόγησης διατήρησε τις αρνητικές προοπτικές του στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ενώ οι περισσότεροι δείκτες μετοχών έχουν ανακάμψει από το λεγόμενο crash coronavirus, οι Euro Stoxx Banks - ένας ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης - εξακολουθεί να έχει χάσει 46% από το υψηλό του Φεβρουαρίου, ένα ακόμα  σημάδι έλλειψης εμπιστοσύνης στον κλάδο.

Η S&P προειδοποίησε επίσης ότι οι συγχωνεύσεις είναι τώρα αναπόφευκτες....


Οι πιο πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι ένας πιο λιτός τραπεζικός τομέας θα σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης.
Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές θα επέτρεπαν στους δανειστές να μειώσουν το κόστος και να διαφοροποιήσουν τις πηγές εσόδων  και τους κινδύνους.
Ωστόσο, ενώ η ενοποίηση που συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια, μόλις αρχίζει, χάρη στην χαλάρωση των κανόνων της ΕΚΤ αυτό το καλοκαίρι.
Στη συνέντευξή του στην Handelsblatt, ο Enria ζήτησε την άρση των εμποδίων στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις, οι οποίες θα επέτρεπαν τη δημιουργία ευρωπαϊκών τραπεζικών γίγαντων που θα είναι καλύτερα σε θέση να ανταγωνιστούν τους αμερικανούς ομολόγους τους.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης