Το ΤΧΣ απέρριψε τα σχέδια της Πειραιώς για ΑΜΚ 800 εκατ. με το αιτιολογικό ότι δεν είναι επαρκή - Τι αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή της η τράπεζα

Το ΤΧΣ απέρριψε τα σχέδια της Πειραιώς για ΑΜΚ 800 εκατ. με το αιτιολογικό ότι δεν είναι επαρκή - Τι αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή της η τράπεζα
H Τράπεζα Πειραιώς δεν προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου - Η συνεδρίαση του ΤΧΣ απεφάνθη αρνητικά
Το ΤΧΣ δεν είδε θετικά την πρόταση μετόχων  της Τράπεζας Πειραιώς  βάση της οποίας οι βασικοί μέτοχοι θα πραγματοποιούσαν αύξηση 800 εκατ. ευρώ η οποία ωστόσο δεν θα πραγματοποιείτο υπέρ των παλαιών μετόχων με αποτέλεσμα η συμμετοχή του δημοσίου ύψους 2040 εκατ. ευρώ να απαξιωθεί.
Σύμφωνα με πηγές οι λόγοι που το ΤΧΣ οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση ήταν δύο: Τα 800 εκατ. ευρώ δεν επαρκούσαν ενώ δεν υπήρχαν και οι σχετικές εγγυήσεις για τα κεφάλαια αυτά.
Επισήμως πάντως η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε ανακοίνωση στο Χ.Α. η οποία λέει τα ακόλουθα:
Σε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι, παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Τί έγραφε νωρίτερα σήμερα 26/10 το bankingnews.gr

Σχέδιο για αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. στην Πειραιώς με Paulson και Mistakidis, μετά από πίεση SSM, συνεδριάζει 12/11 - Reverse split, τι θα γίνει με CoCos 2 δισ.

Σχέδια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ εκπονούνται στην Τράπεζα Πειραιώς από τους βασικούς μετόχους, τον Paulson που κατέχει το 6,23% της τράπεζας και τον Mistakidis που ελέγχει το 5,2% των μετοχών.
Η αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς κρίνεται αναγκαία για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις από τον SSM, που συνεδριάζει 12 Νοεμβρίου 2020:
1) για να καλυφθούν τα οριακά κεφάλαια της τράπεζας
2) για να μπορέσει η τράπεζα να προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων διενεργώντας υψηλές προβλέψεις
3) για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται λόγω απόρριψης του αιτήματος να παραταθεί το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές 2 δισ. κατά 5 χρόνια, αλλά και της απόρριψης της πρότασης να πληρώνονται οι τόκοι του Cocos με την έκδοση ομολόγου Tier 1.
Εφόσον υλοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προφανώς η τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε νέο reverse split, καθώς ήδη έχει προηγηθεί νέο μέτα το 2015, με τις τωρινές παραδοχές η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα μπορεί να προσδιοριστεί περίπου στα 0,5 ευρώ.

Το ΤΧΣ στηρίζει την Πειραιώς αλλά δεν εγκρίνει την ΑΜΚ – Στόχος η ιδιωτικοποίηση του κλάδου - Τι αναφέρει σε ανκοίνωσή του

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραμένει επικεντρωμένο στο θεσμικό του ρόλο, δηλ. την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος συμβάλλοντας στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και στη διευκόλυνση της μετάβασης των συστημικών τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «σε αυτή τη βάση, το Ταμείο συνεργάζεται ενεργά με όλες τις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της συζήτησης και υποστήριξης των σχεδίων τους για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους και της κερδοφορίας τους.  
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι ενήμερο για το σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας σχετικά με τη σταθερή βελτίωση του οργανικού της αποτελέσματος και έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη Διοίκηση της Τράπεζας.
Ένας ισχυρός και υγιής τραπεζικός τομέας αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της  πραγματικής οικονομίας και εργαλείο κλειδί στην προσπάθεια  να ξεπεραστούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης, τις οποίες επιδεινώνει η πανδημία».

Τι ανακοίνωσε η Τρ. Πειραιώς μετά το δημοσίευμα του bankingnews.gr

Τη διαβεβαίωση πως η τράπεζα αξιολογεί διάφορες επιλογές με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων, παρείχε η Τρ. Πειραιώς, σε συνέχεια του δημοσιεύματος του bankingnews.gr για το σχέδιο αύξησης κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει αρμοδίως το επενδυτικό κοινό εάν και εφόσον ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο.

Στις 12 Νοεμβρίου συνεδριάζει ο SSM για το Cocos της Πειραιώς, τι ζητάει το ΤΧΣ και γιατί κολλάει η 5ετής παράταση και η έκδοση Tier 1;

Στις 12 Νοεμβρίου 2020 συνεδριάζει ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών για να εξετάσει μεταξύ άλλων θεμάτων και το αίτημα της τράπεζας Πειραιώς να πληρώσει τους τόκους 160 εκατ του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές ύψους 2 δισεκ. που λήγει τέλη Δεκεμβρίου 2022.
Η τράπεζα Πειραιώς έχει ζητήσει να πληρώσει τους τόκους με μετρητά δηλαδή να καταβάλλει στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 160 εκατ άπαξ και πληρώνει επιτόκιο για τα 2 δισεκ. 8%.
Η τράπεζα Πειραιώς να σημειωθεί ότι μπορεί να πληρώσει τους τόκους με μετρητά, διαθέτει τα 160 εκατ ευρώ.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως μέτοχος με ποσοστό 26% έχει ζητήσει να πληρωθεί για το Cocos μόνο με… μετρητά.
Έχει υπάρξει μεγάλη παραφιλολογία για το εάν ο SSM σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας επέτρεπε στην Πειραιώς να πληρώσει τους τόκους του Cocos σε μετρητά αλλά αυτό θα συμβεί με μεγάλη πιθανολόγηση…

Που υπάρχει πρόβλημα;

Έχουν υπάρξει συζητήσεις ώστε η κυβέρνηση να εγκρίνει παράταση στην λήξη του Cocos των 2 δισεκ. αντί 2022 στο 2027 δηλαδή να υπάρξει 5ετής παράταση.
Επίσης έχει εξεταστεί η Πειραιώς να μπορεί να εκδίδει υβριδικό τίτλο Tier 1 ύψους 160 εκατ τον οποίο θα διακρατεί το ελληνικό δημόσιο και θα το πληρώνεται με μετρητά στην λήξη του.
Το tier 1 θα εκδίδεται αντί της πληρωμής των 160 εκατ των τόκων του Cocos.
Με βάση πληροφορίες και οι δύο προτάσεις – ενώ αρχικώς φαινόταν πιθανό να υλοποιηθούν – προσκρούουν σε εμπόδια, οπότε και η παράταση αλλά και η πληρωμή των τόκων του Cocos με έκδοση tier 1 δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Τι θέλουν τα funds και πως συνδέεται το Cocos με την bad bank της ΤτΕ;

Τα hedge funds που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς θα ήθελαν το Cocos των 2 δισεκ. να μετατραπεί… χθες σε μετοχές καθώς το ομόλογο αυτό θα μετατρεπόταν σε μετοχές στα 6 ευρώ στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 αντί στα 1,05 ευρώ που βρίσκεται εσχάτως η τιμή.
Το δημόσιο – ΤΧΣ θα αύξανε το ποσοστό του από 26% σε 58% ή 62% εάν συμπεριληφθούν και οι τόκοι μιας χρονιάς.
Η Πειραιώς έχει περίοδο έως το τέλος του 2022 να επιλύσει το ζήτημα του Cocos αλλά όλα θα εξαρτηθούν εάν το δημόσιο τελικά δώσει την παράταση αλλά αυτό θα πρέπει να εγκριθεί και από τις θεσμικές αρχές.

Πως συνδέεται το Cocos με την bad bank;

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εάν μετατρεπόταν το Cocos της Πειραιώς σε μετοχές και ουσιαστικά το δημόσιο αύξανε το ποσοστό του από 26% σε 58% θα… έδινε την δυνατότητα νομιμοποίησης της bad bank της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία είναι στον αέρα.
Στην πράξη θα επέτρεπε στην ΤτΕ να μεταφερθούν όλα τα προβληματικά δάνεια της Πειραιώς στην bad bank και έτσι να αποκτήσει οντότητα η κακή τράπεζα που σήμερα είναι στον αέρα στην κυριολεξία και αμφίβολο – πολύ αμφίβολο – εάν θα εγκριθεί γιατί προσκρούει σε κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA), SSM Εποπτικός Μηχανισμός ΕΚΤ και DGComp (Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ).

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS