Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sell off στις αγορές μετοχών - Επιστρέφει ο εφιάλτης του lockdown - Απώλειες -3,43% o Dow Jones και -3,53% o S&P 500, στο -4,17% ο DAX

Sell off στις αγορές μετοχών - Επιστρέφει ο εφιάλτης του lockdown - Απώλειες -3,43% o Dow Jones και -3,53% o S&P 500, στο -4,17% ο DAX
O κίνδυνος νέου γύρου καραντίνας στις οικονομίες οδηγεί σε επιθετικές πωλήσεις στις χρηματιστηριακές αγορές
(upd5)Τριγμούς προκαλεί σήμερα 28/10 στα διεθνή χρηματιστήρια η έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με την ανησυχία για τις προοπτικές της ανάπτυξης να βρίσκεται στα ύψη, καθώς επιστρέφουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Οι δείκτες της Wall Street καταγράφουν απώλειες έως -3% για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.
Οι μεγάλες οικονομίες βρίσκονται ένα βήμα πριν την καραντίνα, με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία «στο κόκκινο» και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος Macron θα ανακοινώσει σήμερα καθολικό lockdown, διάρκειας 4 εβδομάδων.
Στις ΗΠΑ, το ενδιαφέρον στρέφεται στις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, με τις ελπίδες για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας να εξανεμίζονται.
Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου και οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου.
«Είναι κρίμα, επειδή εάν υπήρχε πακέτο τόνωσης της οικονομίας, τώρα θα εστιάζαμε στα εταιρικά κέρδη που είναι πάρα πολύ καλά», σχολιάζει ο Jim Cramer του CNBC.
Αναζητώντας ασφάλεια, οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα: η απόδοση του 10ετούς του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε στο 0,75%.      
Στο ταμπλό, κόντρα στο ρεύμα κινείται η μετοχή της General Electric, η οποία σημειώνει άλμα +10% στον απόηχο των θετικών αποτελεσμάτων τριμήνου.
Η μετοχή της Boeing υποχωρεί -1,7%.
Πιέσεις δέχεται ο τεχνολογικός κλάδος, με τις μετοχές των Alphabet, Facebook, Twitter και Google να σημειώνουν πτώση άνω του -3%, καθώς οι διευθύνοντες σύμβουλοι θα εμφανιστούν σε ακρόαση ενώπιον της Γερουσίας.
Στο μέτωπο της πανδημίας σαρωτικό είναι το β’ κύμα του κορωνοϊού  σε ΗΠΑ και Ευρώπη, όπου ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις προσανατολίζονται στο να λάβουν ιδιαίτερα αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Σήμερα Τετάρτη 28/10 ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron αναμένεται με νέο διάγγελμα του να απευθυνθεί στον γαλλικό λαό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεδομένης της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων και θανάτων και της αναποτελεσματικότητας των μέτρων της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας, προσανατολίζεται στο να ανακοινώσει ένα νέο καθολικό lockdown διάρκειας 4 εβδομάδων.
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, οι οποίες την τελευταία εβδομάδα ανακοίνωσαν τουλάχιστον 500.000 μολύνσεις και ενώ ολοένα και περισσότερες Πολιτείες αναφέρουν έξαρση κρουσμάτων και εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.
Είναι χαρακτηριστικό πως επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ πλέον κινούνται στην κατεύθυνση των 100.000 κρουσμάτων σε ημερήσια βάση
Στη Λατινική Αμερική, σε πιο δύσκολη θέση βρίσκονται η Βραζιλία και η Αργεντινή, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στην Ινδία και στην Κίνα, όπου μετά την εύρεση ενός ασυμπτωματικού κρούσματος στην επαρχία της Kashgar στα δυτικά της Xinjiang, προγραμματίζονται μαζικά τεστ σε 5 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ επιβλήθηκαν και περιοριστικά μέτρα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι προσεγγίζουν τους 1,17 εκατομμύρια, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 44 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε περίπου 29,8 εκατομμύρια.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε -3,43% στις 26.519 μονάδες
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση -3,53% στις 3.271 μονάδες
Ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 11.004 μονάδες με πτώση -3,73%
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται +18% στις 39,22 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε πτώση -4,176% στις 11.560 μονάδες
Στην Ιταλία ο δείκτης FTSE MIB επίσης κατέγραψε απώλειες -4%
Image

Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας πτώση 4,5% στα 79,4 δισ. δολ. σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας από τα επίπεδα ρεκόρ του Αυγούστου.
Οι αναλυτές ανέμεναν μικρή αύξηση στα 83,5 δισ. δολ.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 2,7% τον Σεπτέμβριο στα 122 δισ. δολ. κυρίως λόγω της αύξησης στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και κεφαλαιουχικών αγαθών.
Πτώση 0,2% σημείωσαν οι εισαγωγές στα 201,4 δισ. δολ. και επέστρεψαν στα προ πανδημίας επίπεδα, γεγονός που καταδεικνύει την ενίσχυση της αισιοδοξίας σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πληρώσει έως 1,19 δισεκατομμύρια δολάρια στην φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly για να εξασφαλίσει σχεδόν 1 εκατομμύριο δόσεις της πειραματικής θεραπείας με αντισώματα COVID-19, ένα φάρμακο παρόμοιο με την θεραπεία που έλαβε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, σύμφωνα με το Reuters.
Η Lilly θα αρχίσει να παρέχει 300.000 δόσεις της θεραπείας, για την οποία πληρώνεται 375 εκατομμύρια δολάρια, εντός δύο μηνών από τη λήψη άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον αμερικανικό ρυθμιστή υγείας, δήλωσε η εταιρεία.
Μετά από αυτό, η κυβέρνηση έχει την επιλογή να αγοράσει επιπλέον 650.000 φιαλίδια για 812,5 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Η τιμή ανά δόση ανέρχεται σε 1.250 δολάρια σύμφωνα με τη σύμβαση, αλλά τα φιαλίδια που αγοράστηκαν από την κυβέρνηση θα είναι δωρεάν στο αμερικανικό κοινό.
Πιο κοντά από ποτέ για την δημιουργία της δικής της τεχνολογίας αναζήτησης είναι ο γίγαντας, Apple σύμφωνα με τους Financial Times.
Οι αμερικανικές αρχές που ελέγχουν τα μονοπώλια έχουν βάλει στο στόχαστρο τις πληρωμές δισεκατομμυρίων δολαρίων που κάνει η Google για να εξασφαλίσει προνομιακή θέση στη μηχανή αναζήτησής της στα iPhone.
Το γεγονός αυτό έθεσε σε εγρήγορση την αμερικανική εταιρεία.
Έκπληξη προκαλεί μια εξέλιξη που δεν παρατήρησαν πολλοί στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος των iPhone, iOS14.
Η Apple άρχισε να δείχνει τα δικά της αποτελέσματα αναζήτησης και υπερ-συνδέσμους απευθείας στις ιστοσελίδες όταν οι χρήστες πληκτρολογούν queries από την βασική οθόνη.
Αυτή η δυνατότητα αναζήτησης σηματοδοτεί, γράφουν οι Financial Times, μια σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη λογισμικού εντός εταιρείας η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας μεγαλύτερης επίθεσης στην Google, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς.
Σημαντική μείωση των ζημιών κατέγραψε η Boeing στο γ΄τρίμηνο του 2020, μετά το καταστροφικό β' τρίμηνο, λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.  
Ωστόσο, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία προειδοποίησε ότι η επιβατική κίνηση παραμένει υπό σημαντική πίεση βραχυπρόθεσμα και αναμένει χαμηλότερους δείκτες ανάπτυξης στο μέλλον.
Η Boeing ανακοίνωσε καθαρές ζημιές 1,39 δολ. ανά μετοχή, καλύτερα των εκτιμήσεων για ζημιές 2,26 δολ.
Τα έσοδα ωστόσο ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων, στα 14,1 δισ. δολ. μειωμένα κατά 29% σε ετήσια βάση.
Τα ανώτατα στελέχη των τριών μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας, Facebook, Twitter, Google θα υπερασπιστούν τον νόμο που προστατεύει τις εταιρείες Διαδικτύου ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας την Τετάρτη 28/20.2020 - ένα αμφιλεγόμενο θέμα που έχει μοιράσει σε δύο στρατόπεδα τους αμερικανούς νομοθέτες σχετικά με την εποπτεία του περιεχομένου τους στις πλατφόρμες τους, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Mark Zuckerberg της Facebook, ο Jack Dorsey του Twitter και ο Sundar Pichai της Google θα ενημερώσουν την επιτροπή που προεδρεύει ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Roger Wicker ότι ο Νόμος 230 του Communications Decency Act - που προστατεύει τις εταιρείες από την ευθύνη για περιεχόμενο που δημοσιεύεται από χρήστες - είναι ζωτικής σημασίας για την ελεύθερη έκφραση Διαδίκτυο.

Sell off στις ευρωαγορές

Ισχυροί τριγμοί επικράτησαν στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς επέστρεψε ο εφιάλτης του lockdown, με τα κρούσματα του κορωνοϊού να σπάνε κάθε ρεκόρ στη γηραιά ήπειρο.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Deutsche Bank υποχωρεί 3,7% στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων γ΄τριμήνου 2020.
Απώλειες -2,4% σημείωσε η μετοχή της Puma, ενώ η μετοχή της Peugeot υποχώρησε -4,3%.
Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου, λόγω της υποχώρησης στις τιμές του πετρελαίου, με της P στο -3,7% και της Total στο -3,8%.
Image
Στο κόκκινο λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρώπη, η οποία ανακοίνωσε 1,3 εκατομμύρια κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στα μισά κρούσματα που καταγράφηκαν παγκοσμίως.
Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα 28/10 ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron αναμένεται με νέο διάγγελμα του προς το γαλλικό λαό να ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα καθολικό lockdown διάρκειας 4 εβδομάδων.
Την ίδια στιγμή στη Γερμανία, η καγκελάριος Merkel αναμένεται κατά τη σημερινή συνάντηση της με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων να επισημάνει την ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού με δημοσιεύματα να αναφέρουν πως θα επιδιώξει να πάρει τη συναίνεση των πρωθυπουργών προκειμένου να κλείσουν όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ από τις 4 Νοεμβρίου, αλλά να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.
Ωστόσο, σε πρόσφατη ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δήλωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται «να επιταχύνει σοβαρά» τον ρυθμό της στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού, να πάρει ισχυρότερα μέτρα, διατηρώντας ωστόσο, την αισιοδοξία του πως οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα χρειαστεί να επιβάλουν εθνικά «lockdown».
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ήπια πτώση σημείωσε η γαλλική καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο του 2020.
Ειδικότερα, κινήθηκε στις 94 μονάδες καθώς οι ανησυχίες για την εξέλιξη της ανεργίας και την οικονομική κατάσταση συνέχισε να επιβαρύνει τον δείκτη.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχασε 1 μονάδα τον Οκτώβριο 2020, επιστρέφοντας έτσι στο επίπεδο του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Παραμένει αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 100 μονάδων από τον Απρίλιο 2020 που ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας στην κερδοφορία επέστρεψε η Deutsche Bank στο γ΄τρίμηνο του 2020, εκπλήσσοντας τους αναλυτές.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 278 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 859 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 273 εκατ. ευρώ.
Η τράπεζα επιβεβαίωσε τις προβλέψεις και τους στόχους για το κόστος του 2020.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 13% στα 5,94 δισ. ευρώ. ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική αυξήθηκαν κατά 43%.
Εντυπωσιακή αύξηση -της τάξεως του 773%- κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Fiat Chrysler το γ’ τρίμηνο του 2020, με το ποσό να διαμορφώνεται στα 1,41 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα του ιταλο-αμερικανικού κολοσσού των αυτοκινήτων για την ίδια χρονική περίοδο, υποχώρησαν κατά 6% σε ετήσια σύγκριση, στα 30,29 δισ. ευρώ.
Οι επιδόσεις στηρίχθηκαν από τα κέρδη-ρεκόρ στη Βόρεια Αμερική (2,5 δισ. ευρώ), τα οποία προήλθαν από περιθώριο κέρδους 13,8%.
Για το σύνολο του 2020, η εταιρεία αναμένει κέρδη μεταξύ 3, δισ. και 3,5 δισ. ευρώ.

Περιορισμένες απώλειες στις αγορές της Ασίας

Μικρή πτώση κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Ασίας, με την αβεβαιότητα να βρίσκεται στα ύψη στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Στην Ιαπωνία, η άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου άσκησε καθοδική πίεση στους τίτλους αρκετών ιαπωνικών εταιρειών οι οποίες επικεντρώνονται στις εξαγωγές.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -0,29%, στις 23.418,51 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -0,31% στις 1.612,55 μονάδες.
Ο δείκτης Asia Dow υποχώρησε -0,13% στις 3.346 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +0,46% στις 3.269 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης