Τελευταία Νέα
Speculator

 Μάχη του ΣΜΕΧΑ για να παραμείνει αδιαφανής η οικονομική διαχείριση του Συνεγγυητικού

 Μάχη του ΣΜΕΧΑ για να παραμείνει αδιαφανής η οικονομική διαχείριση του Συνεγγυητικού
Οι πιέσεις και οι διαρροές για να μην ενταχθεί το Συνεγγυητικό στις Οντότητες Δημοσίου Ενδιαφέροντος και τι καταλαβαίνει η πολιτική ηγεσία
Σε κατάσταση απόλυτου εκνευρισμού έχει περιέλθει ο ΣΜΕΧΑ (όχι όμως και όλοι οι χρηματιστές) μετά την εισήγηση της ΕΛΤΕ να καταταγεί στις οντότητες δημοσίου συμφέροντος το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο.
Παρά το γεγονός ότι επισήμως αποφεύγουν να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση στο παρασκήνιο ασκούν πιέσεις τόσο προς κυβερνητικά στελέχη, όσο και βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης προκειμένου να μην προχωρήσει η διαδικασία χαρακτηρισμού του Συνεγγυητικού ως οντότητα δημοσίου συμφέροντος.
Οι πιέσεις δεν φαίνεται ότι θα έχουν αντίκρισμα καθώς στο οικονομικό εποτελείο έχουν αντιληφθεί ότι η τεράστια επιμονή και πίεση δείχνει ότι η πρόταση της ΕΛΤΕ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, της διαφάνειας και της εξυγίανσης της χρηματιστηριακής αγοράς που θεωρείται προτεαριότητα για την κυβέρνηση.

Τα επικοινωνιακά κόλπα

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη της διοίκησης του ΣΜΕΧΑ πέραν των πιέσεων προς κάθε κατεύθυνση επιχειρούν με διαρροές και δηλώσεις «ανωνυμίας» να επισημάνουν ότι το Συνεγγυητικό « είναι τα δικά μας λεφτά» και πως έχουν δοθεί «αποζημιώσεις σε τοκογλύφους».
Πίσω από αυτή την πρακτική οι κακές γλώσσες αναφέρουν πως βρίσκεται νομικός που θήτευσε επί χρόνια στο Συνεγγυητικό και συνεχιστής του με αξιοκρατικά κριτήρια προφανώς είναι η κόρη του.
Ειδικά για τις διαρροές περί αποζημίωσης τοκογλύφων είναι βέβαιο ότι κανένας χρηματιστής και κανένας δικηγόρος δεν πρόκειται να το πει επισήμως.
Και αυτό διότι πέτυχαν το κατόρθωμα να υποβάλλουν μηνύσεις σε επενδυτές της ΓΕΝΕΣΙΣ Χρηματιστηριακής για τοκογλυφία οι οποίες μπήκαν στο αρχείο όχι μόνο σε πρώτο βαθμό αλλά και δεύτερο βαθμό στον οποίο προσέφυγαν.

Χρόνια ταλαιπωρία επενδυτών

Και βέβαια το ερώτημα είναι ποιος νομιμοποιεί το Συνεγγυητικό να ταλαιπωρεί δεκαπέντε χρόνια επενδυτές που έχασαν τα χρήματά του σε χρηματιστηριακή που χρεοκόπησε αλλά και αν υπάρχει καταλογισμός ευθυνών για αυτή την ταλαιπωρία.
Πέραν αυτού είναι απορίας άξιον τι σημαίνει δικά μας λεφτά. Νομιμοποιεί κάποιον που εισφέρει κεφάλαια σε ένα σύστημα αποζημίωσης να τα διαχειρίζεται όπως αυτός θέλει δεδομένου ότι όσο βρίσκεται εν λειτουργία τα χρήματα που έχει καταθέσει , έχουν κατατεθεί υπέρ δημοσίου συμφέροντος.
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι Χρηματιστές πλέον στο παρασκήνιο μιλούν και για ευθύνες της εποπτείας για τα κανόνια των Χρηματιστηριακών που έχουν σκάσει τα προηγούμενα έτη. Ουσιαστικά όμως με τον τρόπο αυτό ρίχνουν τα βέλη τους στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπου ο εκάστοτε Πρόεδρος είναι ex officio και Πρόεδρος του Συνεγγυητικού.
Βέβαια όλα αυτά ίσως αποτελούν λεπτομέρειες καθώς το ερώτημα είναι ένα.
Γιατί οι Χρηματιστές δεν θέλουν να γίνει το Συνεγγυητικό Οντότητα Δημοσίου Ενδιαφέροντος.
Επισήμως μπορεί να επικαλεστούν ότι θα αυξηθεί το κόστος. Είναι όμως αυτό ή απλά θέλουν να διατηρήσουν εν κρυπτώ την αλήθεια που καταφέρνουν σήμερα να το κάνουν συντάσσοντας καταστάσεις ως πολύ μικρή οντότητα!!!
Δηλαδή ως μια οντότητα που παρέχει δημόσια ελάχιστες πληροφορίες.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης