Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman: Πως θα διανεμηθούν τα εμβόλια για τον κορωνοιό διεθνώς; - Από τις φαρμακευτικές εταιρίες έως το σχέδιο Covax του Bill Gates

Goldman: Πως θα διανεμηθούν τα εμβόλια για τον κορωνοιό διεθνώς; - Από τις φαρμακευτικές εταιρίες έως το σχέδιο Covax του Bill Gates
Στο ερώτημα αυτό απαντάει η Goldman Sachs… αλλά και ο Bill Gates της Microsoft μέσω του σχεδίου Covax που μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επιδιώκουν τον καθολικό εμβολιασμό
Πως θα διανεμηθούν τα εμβόλια στον πλανήτη για τον κορωνοιό;
Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει η Goldman Sachs… αλλά και ο Bill Gates της Microsoft μέσω του σχεδίου Covax που μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επιδιώκουν τον καθολικό εμβολιασμό των ανθρώπων του πλανήτη.
Μάλιστα κατά ένα παράδοξο τρόπο ο Bill Gates της Microsoft έχει κάνει σημαία τον καθολικό εμβολιασμό, πως εξηγείται ένας δισεκατομμυριούχος να… επικεντρώνεται στον εμβολιασμό κατά του κορωνοιού;

Το χρονοδιάγραμμα για τις ΗΠΑ

Πρόσφατα ο επικεφαλής της «Επιχείρησης Warp Speed» της Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, καθόρισε το «επίσημο» χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό του αμερικανικού πληθυσμού, καταλήγοντας στην εξαιρετικά αισιόδοξη προβολή ότι ο αμερικανικός πληθυσμός θα φτάσει το όριο εμβολιασμού 70% έως τον Μάιο 2021.
Μάλιστα υποτίθεται ότι είναι αρκετά σημαντικό το 70% ώστε να επιτευχθεί ανοσίας της αγέλης.
 Οι πρώτες δόσεις, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να χορηγηθούν στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες δεν περιμένουν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στον εμβολιασμό των πληθυσμών τους έως το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Ήδη η αμερικανική FDA θα εγκρίνει τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ίσως την επόμενη εβδομάδα, ενώ βάσει των σχολίων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είναι πιθανό να εγκρίνει τα τρία κορυφαία εμβόλια μέχρι το τέλος του 2020.
Με τους επενδυτές να στρέφονται ήδη στην διανομή των εμβολίων, η Goldman δημοσίευσε προβλέψεις για έξι μεγάλες προηγμένες οικονομίες με βάση πέντε βήματα:

Τα 5 βήματα για τον εμβολιασμό

1) Παγκόσμια παραγωγή εμβολίων:
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Novavax και Johnson & Johnson.
Οι προβλέψεις υποθέτουν ότι η παραγωγή αυξάνεται σταδιακά στις αρχές του 2021 και έτσι επιτυγχάνονται οι στόχοι.

2) Παροχή εμβολίων ανά χώρα:
Για την κατανομή σε διάφορες χώρες, χρησιμοποιούνται δεδομένα σχετικά με συμφωνίες για αγορές και επιλογές αγοράς.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/GOLDMAN_0.jpg?itok=hZj_MNRg
3) Απαιτήσεις εμβολίων ανά χώρα:
Η Goldman χρησιμοποιεί τις απαντήσεις με βάση την έρευνα της  Ipsos «από την στιγμή που θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο, πότε θα εμβολιαζόσασταν;»
Αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα περιμένουν λίγο χρόνο πριν το πάρουν,  θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ασφάλεια, τις παρενέργειες και την αποτελεσματικότητα του.
Με βάση τον αναμενόμενο χρόνο εμβολιασμού για τα παιδιά, λαμβάνεται υπόψη η υπόθεση ότι οι εμβολιασμοί για παιδιά κάτω των 12 ετών θα ξεκινήσουν παγκοσμίως τον Οκτώβριο του 2021.

4) Ικανότητα διανομής εμβολίων:
Λαμβάνεται υπόψη ένα όριο στην ταχύτητα διανομής που αυξάνεται από το 10% του πληθυσμού το Δεκέμβριο του 2020 στο 20% του πληθυσμού από τον Φεβρουάριο του 2021 και μετά με βάση την μέγιστη ταχύτητα της διανομής εμβολίων στις ΗΠΑ για τη γρίπη το 2020, που αντιστοιχεί στο 20% του πληθυσμού ανά μήνα.

5) Εμβολιασμοί ανά χώρα:
Εκτιμάται ότι ο μηνιαίος εμβολιασμός ως το ελάχιστο της προσφοράς, της ζήτησης και της δυνατότητας διανομής
Π.χ. στον Καναδά, το όριο ταχύτητας διανομής μειώνεται για λίγο τον Απρίλιο 2021.
Η ζήτηση αυξάνει τον εμβολιασμό από τον Απρίλιο στις ΗΠΑ και τον Μάιο στον Καναδά, σταδιακή κλιμάκωση το καλοκαίρι με βάση τις εκτιμήσεις της έρευνας, ενώ ξεπερνά το 70% τον Οκτώβριο και στις δύο χώρες.
Πως θα κινηθεί η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος;
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/GOLDMAN2.jpg?itok=uWoblCJA
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/GOLDMAN3.jpg?itok=u0XUF8pX
Η βασική πρόβλεψη είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού  εμβολιάζεται μέχρι το τέλος του 2ου τριμήνου 2021.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να εμβολιάσει το 50% του πληθυσμού του το Μάρτιο 2021 με τις ΗΠΑ και τον Καναδά μετά τον Απρίλιο 2021.
Προβλέπουμε ότι η ΕΕ, η Ιαπωνία και η Αυστραλία θα φτάσουν στο όριο 50% τον Μάιο 2021.
Καθώς η παραγωγή εμβολίων αυξάνεται στα μέσα του β΄ τριμήνου 2021, ο εμβολιασμός αυξάνεται σταδιακά και ξεπερνά το 70% σε όλες τις μεγάλες οικονομίες το φθινόπωρο όταν τα παιδιά θα επιλεγούν για εμβολιασμό.

Τα μειονεκτήματα

Υπάρχουν μειονεκτήματα;
 Αυτό το σενάριο προϋποθέτει ότι
(1) τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson, τα οποία είναι και τα δύο εμβόλια κατά του κορωνοιού, δεν επιτυγχάνουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και
(2) τα μέτρα ζήτησης εμβολίων πέφτουν στα επίπεδα έρευνας του Ipsos του Οκτωβρίου 2020.
Σε αυτό το σενάριο, η προσφορά αυξάνεται πολύ πιο αργά στην ΕΕ.
 Μεσοπρόθεσμα, τα επίπεδα εμβολιασμού θα είναι χαμηλότερα στην ΕΕ (με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπογραφεί νέα συμβόλαια) αλλά και στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, όπου η μείωση της ζήτησης αφήνει τον εμβολιασμό σε σχετικά χαμηλά μακροπρόθεσμα επίπεδα.
Αντίθετα, η Αυστραλία και ο Καναδάς είναι πιο ανθεκτικοί, επωφελούνται από διαφοροποιημένες συμβάσεις προμήθειας των εμβολίων ενώ υπάρχει και ισχυρή ζήτηση.

Ανοσία της αγέλης;

Ενώ διάφορες κυβερνήσεις έχουν κυκλοφορήσει λεπτομερή χρονοδιαγράμματα για το πότε οι πληθυσμοί τους θα έχουν επιτύχει την «ανοσία της αγέλης», οι αναλυτές της Goldman προειδοποίησαν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες κλίνουν προς το «μεταγενέστερο χρονοδιάγραμμα» αφού οι AstraZeneca και Johnson και Johnson υστερούν έναντι των Pfizer και Moderna.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/GOLDMAN4.jpg?itok=8R4z8f-J
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης