Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πότε θα υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς; - Τι ύψους θα είναι; - Θα συμμετέχει το ΤΧΣ; - Θα συμμετάσχει ο Paulson;

Πότε θα υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς; - Τι ύψους θα είναι; - Θα συμμετέχει το ΤΧΣ; - Θα συμμετάσχει ο Paulson;
Οι χρηματιστηριακές προοπτικές της Πειραιώς μετά την αύξηση είναι πραγματικά πολύ ισχυρές… το καταγράφουμε από τώρα....
Ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν την χρηματιστηριακή αγορά είναι το χρονοδιάγραμμα εξελίξεων στην τράπεζα Πειραιώς.
Η Πειραιώς διαθέτει σήμερα 436 εκατ μετοχές και κεφαλαιοποίηση, αξία στο χρηματιστήριο 489 εκατ ευρώ ή 1,12 ευρώ ανά μετοχή - ημερομηνία 30 Νοεμβρίου 2020.
Με την μετατροπή των Cocos σε μετοχές στα 6 ευρώ σημαίνει ότι θα εκδοθούν 340 εκατ μετοχές άρα 436 εκατ μετοχές που ήδη έχει η Πειραιώς + 340 εκατ μετοχές που θα εκδοθούν = 776 εκατ μετοχές με σημερινές τιμές συνολική κεφαλαιοποίηση 870 εκατ ευρώ.

Τι ύψους θα είναι η αύξηση κεφαλαίου;

Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μικρή, θα περάσει λάθος μήνυμα στην αγορά και δεν θα θωρακίσει την τράπεζα.
Η Πειραιώς έχει αναφέρει ότι θα συγκεντρώσει 2 δισεκ. από διάφορες κινήσεις όπως ορίζονται σε ένα capital plan που έχει παρουσιάσει.
Ορισμένοι προτείνουν αύξηση 1 δισεκ. αλλά η Πειραιώς θα χρειαστεί 2 δισεκ. αύξηση κεφαλαίου με τα οποία μηδενίζει τα NPEs, διαθέτει ισχυρό κεφαλαιακό μαξιλάρι και κεφάλαιο για ανάπτυξη.
Σε μια αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. το ΤΧΣ ως μέτοχος με 61,34% θα εισφέρει 610 εκατ ευρώ και τα υπόλοιπα 390 εκατ θα τα καταβάλλουν οι ιδιώτες επενδυτές.
Σε μια αύξηση κεφαλαίου 2 δισεκ. ευρώ το ΤΧΣ ως μέτοχος με 61,34% θα εισφέρει 1,22 δισεκ. ευρώ και οι ιδιώτες μέτοχοι 780 εκατ ευρώ.
Ούτως ή άλλως ο Paulson ήθελε να καταβάλλει 780 με 800 εκατ όταν ήθελε εν κρυπτώ να ελέγξει την Πειραιώς, οπότε με 1,22 δισεκ. το ΤΧΣ και 780 εκατ οι ιδιώτες η τράπεζα θωρακίζεται πλήρως.
Αύξηση 1 δισεκ. όχι μόνο δεν επαρκεί αλλά θα θεωρηθεί δώρο στους ιδιώτες μετόχους.
Με όρους αποτίμησης η Πειραιώς διαθέτει 7 δισεκ. -1,3 δισεκ. από τις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή 1 = 5,7 δισεκ. κεφάλαια
Μια αύξηση 2 δισεκ. στα 7,7 δισεκ. συνεπάγεται 0,25 της ονομαστικής αξίας που είναι δικαιολογήσιμο και όχι 0,10… του Paulson;

Πότε χρονικά θα υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου;

Η αύξηση κεφαλαίου προϋποθέτει την ολοκλήρωση της μετατροπής του Cocos 2,040 δισεκ. ευρώ σε μετοχές που θα ξεκινήσει 2 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί μέσα Φεβρουαρίου 2021.
Εν συνεχεία θα αλλάξει ο νόμος ώστε το ΤΧΣ να μπορεί να συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου καλύπτοντας πλήρως και όχι μερικώς την συμμετοχή του δηλαδή 61,34%.
Για το ΤΧΣ το οποίο έχει επωμιστεί ζημία με την μετατροπή στα 6 ευρώ των ομολόγων σε μετοχές, ο μόνος τρόπος να ισοσκελίσει αυτή την ζημία είναι η πλήρης εξάσκηση των δικαιωμάτων του Ταμείου δηλαδή του 61,34%.
Τον Μάρτιο 2021 το ΤΧΣ θα εισηγηθεί τις αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο με είσοδο 5 νέων μελών, η εκτελεστική διοίκηση δεν θα αλλάξει.
Η διοίκηση Μεγάλου θα παραμείνει στην Πειραιώς εξέλιξη θετική.
Τα 5 μέλη μπορούν να συνεργαστούν με την διοίκηση, όπως συμβαίνει σήμερα στην Εθνική τράπεζα όπου το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% του μετοχικού κεφαλαίου.
Πηγές αναφέρουν ότι ενώ η διοίκηση Μεγάλου θα θελήσει να υλοποιήσει την αύξηση Απρίλιο ή Μάιο 2021, το ερώτημα είναι εύλογο πριν τα stress tests του Ιουλίου 2021 ή μετά τα stress tests;

Συμπέρασμα

Όσο μεγαλύτερη η αύξηση, τόσο το καλύτερο για την Πειραιώς.
Με δεδηλωμένη την θέση του ΤΧΣ ότι θα συμμετάσχει αυτό σημαίνει ότι το 61,34% της αύξησης μπορεί να καλυφθεί.
Η Πειραιώς έχει ισχυρό κίνητρο για μεγάλη αύξηση, ώστε να θωρακιστεί πλήρως, να εξυγιανθεί πλήρως, και να είναι πανέτοιμη για την επόμενη ημέρα της ανάκαμψης.
Συν τοις άλλοις μετά την αύξηση – ιδανικό σενάριο 2 δισεκ. – και την κάλυψη της η μετοχή της Πειραιώς θα απογειωθεί.
Αν υποθέσουμε ότι η μετοχή της Πειραιώς τους επόμενους μήνες φθάσει στο 1,5 με 1,6 ευρώ σημαίνει 0,90 με 1 ευρώ τιμή αύξησης κεφαλαίου.
(Σε τρέχουσες τιμές 0,65 ευρώ η τιμή της ΑΜΚ)
Μετά την κάλυψη της αύξησης η μετοχή της Πειραιώς θα σημειώσει ράλι και η αποτίμηση της θα αξίζει – εάν η αύξηση είναι 2 δισεκ. – πάνω από 5 δισεκ. ευρώ.
Όποιοι δουν το συμφέρον της Πειραιώς και όχι το συμφέρον των ελαχίστων ιδιωτών μετόχων, θα έχουν προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στην προοπτική της τράπεζας Πειραιώς.
Οι χρηματιστηριακές προοπτικές της Πειραιώς μετά την αύξηση είναι πραγματικά πολύ ισχυρές… το καταγράφουμε από τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης