Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε απόγνωση τα πανάκριβα χιονοδρομικά των Άλπεων... πλην της Ελβετίας

tags :
Σε απόγνωση τα πανάκριβα χιονοδρομικά των Άλπεων... πλην της Ελβετίας
Στην Ελβετία είναι τα μόνα ανοιχτά χιονοδρομικά κέντρα
Μπορεί αρκετές πόλεις στη Βαυαρία, στις πλαγιές των Άλπεων, να περίμεναν τη χειμερινή περίοδο για να εξασφαλίσουν τα έσοδα της χρονιάς, αλλά φέτος μάλλον τα πράγματα δεν θα κυλήσουν ομαλά.
Ενώ τέτοιες ημέρες χιλιάδες τουρίστες και λάτρεις του σκι μετέβαιναν στο Oberstdorf, η γερμανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη του πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Markus Söder, εξετάζει το κλείσιμο χιονοδρομικών κέντρων σε όλη την περιοχή κατά την περίοδο των Χριστουγέννων για να αποφευχθεί η αύξηση του κορωνοϊού.
Η Ιταλία έχει επίσης ζητήσει ευρωπαϊκή συμφωνία και η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα για να εμποδίσει τους ανθρώπους να κάνουν σκι.
Οι ανακοινώσεις, που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, έπληξαν τη βιομηχανία.
Και με έκπληξη οι κυβερνήσεις διαπίστωσαν ότι οι μικρές πόλεις των οποίων η οικονομία εξαρτάται από τον τουρισμό του σκι έχουν κηρύξει πόλεμο.
Το Oberstdorf σκοπεύει να κάνει έναν αγώνα.
Ο δήμαρχος της πόλης, Klaus King, συντάσσει μια επιστολή μαζί με άλλους περιφερειακούς δημάρχους για να εξηγήσει στις βαυαρικές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις πόσο φοβερή θα είναι η ακύρωση της χριστουγεννιάτικης περιόδου σκι για τις τοπικές επιχειρήσεις.
«Παλεύουμε σε όλα τα μέτωπα», είπε ο King.
«Το Oberstdorf, για πάνω από ένα χρόνο, δημιουργεί κύκλο εργασιών περίπου 360 εκατ. ευρώ, 40 εκατ. από τα οποία θα έχουν χαθεί αν δεν ανοίξουμε για τις διακοπές», περιγράφοντας το τελευταίο ως «συντηρητική εκτίμηση».
Έχει ήδη χάσει μια μάχη όμως.
Τη Δευτέρα, η επιτροπή του διάσημου τουρνουά Four Hills, ένας γερμανο-αυστριακός διαγωνισμός άλματος σκι που ξεκινά στο Oberstdorf μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προσελκύει δεκάδες χιλιάδες θεατές, αποφάσισε ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί χωρίς κοινό φέτος.
«Συνήθως έχουμε χωρητικότητα για 27.000 θεατές, φέτος θα έχουμε μειώσει σημαντικά αυτόν τον αριθμό για να επιτρέψουμε τις κατάλληλες αποστάσεις, αλλά τώρα αποφασίσαμε να μην επιτρέψουμε κανέναν επισκέπτη», είπε ο King.

Αβέβαιες οι προοπτικές

Σε μια άλλη πλευρά των Άλπεων, η διάθεση είναι ελαφρώς διαφορετική.
Όπως το Oberstdorf, το χιονοδρομικό θέρετρο της Avoriaz, στην κοινότητα του Morzine, μοιάζει με μια πόλη-φάντασμα έξω από την τουριστική περίοδο, ακόμη και χωρίς ένα εθνικό lockdown.
Με τη Γαλλία να αποφασίζει να κλείσει τα lift του σκι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, είναι πιθανό οι πλαγιές του Avoriaz - μαζί με τα έλκηθρα και τα φημισμένα κτίρια - να παραμένουν επίσης κενα.
Αλλά σε αντίθεση με το Oberstdorf, οι τοπικές αρχές δεν θα αμφισβητήσουν την κυβέρνηση.
«Δεν πρόκειται να πολεμήσω την κυβέρνηση», δήλωσε ο Fabien Trombert, δήμαρχος Morzine-Avoriaz.
«Δεν θέλουμε να ανοίξουμε με κάθε κόστος. Θέλουμε κι εμείς να δούμε και το τέλος αυτού του ιού», ανέφερε.
Την ίδια ώρα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια στη Γερμανία είναι προς το παρόν κλειστά, ενώ τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά.
Αυτοί οι κανόνες θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι το νέο έτος, αν και ορισμένες ομοσπονδιακές πολιτείες θέλουν να ανοίξουν ξανά τα ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.
Κι ενώ πολλοί ήταν ευγνώμων για την οικονομική υποστήριξη του κράτους - η Γερμανία καλύπτει έως και το 75% των χαμένων εσόδων - πιστεύουν ότι είναι στην πραγματικότητα το εξιλαστήριο θύμα της κυβέρνησης, με την τουριστική βιομηχανία να πληρώνει για εστίες που δεν είναι υπεύθυνοι.

Το παράδειγμα του Ischgl

Πολλοί εμπλεκόμενοι με τα θέρετρα των Άλπεων έχουν κατά νου την υπόθεση του Ischgl.
Στις αρχές του 2020, η αυστριακή παραθεριστική πόλη που ήταν γνωστή για τη νυχτερινή ζωή της μετατράπηκε σε hotspot για τον κορωνοϊό, με χιλιάδες τουρίστες να προσβάλονται ενώ βρίσκονταν σε διακοπές εκεί - και τον διέδωσαν σε όλη την Ευρώπη καθώς επέστρεψαν στο σπίτι τους.
Ωστόσο, οι ντόπιοι του Oberstdorf ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να συμβεί στην πόλη τους.

Οι πλαγιές ανοίγουν

Εν τω μεταξύ, η Αυστρία φαίνεται λιγότερο να ανησυχεί, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για απαγόρευση του σκι σε όλη την ΕΕ κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και σχεδιάζει να ανοίξει τα lift από τις 24 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει κλειστά τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και μια καραντίνα 10 ημερών θα ισχύει για αφίξεις από περιοχές υψηλού κινδύνου κατά τη διάρκεια των διακοπών - καθιστώντας τις αυστριακές διακοπές σκι λιγότερο ελκυστικές για τους αλλοδαπούς.

Ανοιχτά στην Ελβετία

Αλλά υπάρχει και η Ελβετία, όπου οι πλαγιές είναι ήδη ανοιχτές και οι περισσότερες αφίξεις από την ΕΕ δεν χρειάζονται να καραντίνα.
Αυτό είναι μια μεγάλη ανησυχία για τις γαλλικές, ιταλικές και γερμανικές πόλεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν την ανάγκη να επιβιώσουν καθώς οι σκιέρ αποφεύγουν τις κλειστές πλαγιές τους για να ταξιδέψουν πέρα από τα σύνορα.
«Βρισκόμαστε 3 χιλιόμετρα από την Ελβετία», δήλωσε η Alexiane Lovisi, εκπαιδευτής σκι στην Avoriaz.
«Όλοι οι άνθρωποι από την κοιλάδα πρόκειται να πάνε σκι εκεί.»
Η Γαλλία προσπαθεί να το αποτρέψει.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα υπάρξουν τυχαίοι συνοριακοί έλεγχοι για την επιβολή καραντίνας διάρκειας μίας εβδομάδας, εμποδίζοντας τους Γάλλους τουρίστες να κάνουν εκδρομές σκι στην Ελβετία.
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας την περασμένη εβδομάδα απείλησε επίσης να επιβάλει καραντίνα 10 ημερών σε όσους επιστρέφουν μετά τη διέλευση των συνόρων για σκι στην Αυστρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης