Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές - Θετικά νέα για Brexit, εμβόλια - O DAX στο +1,3%, τα futures της Wall +0,3%

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές - Θετικά νέα για Brexit, εμβόλια - O DAX στο +1,3%, τα futures της Wall +0,3%
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ
Θετικό είναι το κλίμα στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τα σημάδια προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και την έναρξη των εμβολιασμών για τον κορωνοϊού, να προσφέρουν ώθηση στους δείκτες.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ.
Σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις της Fed, ενώ αύριο Πέμπτη η ΕΚΤ, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξήσει το πρόγραμμα πανδημίας (PEPP) κατά 500 δισ. ευρώ.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει άνοδο 1,3% στις 13.456 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,6% στις 6.598 μονάδες.
Στις 5.589 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με κέρδη 0,6%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,8% στις 22.227 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει κέρδη 0,7% στις 8.284 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν άνοδο 0,3%.
Ο VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 20,6 μονάδες.
Στο μέτωπο του Brexit, o πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα συναντηθούν σήμερα Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου Τρίτη 8 Δεκεμβρίου.
Εν όψει των συνομιλιών στις Βρυξέλες ο Βρετανός υπουργός Michael Gove επισήμανε ότι αναμένει μια κίνησης καλής θέλησης από την Ευρώπη ενώ σημείωσε ότι η Βρετανία δεν επιδιώκει μια συμφωνία έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. 
Την ίδια ώρα στις 8 Δεκεμβρίου 2020 η Βρετανία σε μια κίνηση καλής θέλησης ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει ρυθμίσεις που παραβιάζουν την συμφωνία αποχώρησης, αφού έφθασε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή της.
Η συμφωνία είναι ανεξάρτητη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο αίρει ένα βασικό εμπόδιο
Δεσμεύθηκε να αποσύρει τα άρθρα 44, 45 και 47 του Νομοσχεδίου για την Εσωτερική Αγορά (Internal Market Bill) και δεν θα εισαγάγει άλλες αντίστοιχες ρυθμίσεις στο Νομοσχέδιο περί Φορολογίας (Taxation Bill). .
Τα άρθρα αυτά παραβίαζαν την συμφωνία αποχώρησης και, κατά συνέπεια, το διεθνές δίκαιο
Στη συνεδρίαση της Τρίτης, οι αμερικανικοί δείκτες κατάφεραν να κλείσουν με θετικό πρόσημο, ενώ ο δείκτης S&P 500 διαμορφώθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά. 
Στις ΗΠΑ, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών δήλωσαν  ότι το Κογκρέσο προσπαθεί να επεκτείνει την κυβερνητική χρηματοδότηση για μια επιπλέον εβδομάδα σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το νέο οικονομικό πακέτο.
Υπενθυμίζεται πως έχει προηγηθεί μια πρόταση για ένα πακέτο ύψους 908 δισ. δολαρίων που πρότειναν την προηγούμενη εβδομάδα νομοθέτες και από τα δύο κόμματα.
Η πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα ποσό 300 δολάρια την εβδομάδα για την ενίσχυση των επιδομάτων ανεργίας, 288 δισ. δολαρίων σε βοήθεια για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και 160 δισ. δολάρια για τις πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις.

Γερμανία: Αύξηση 0,8% στις εξαγωγές τον Οκτώβριο 2020

Αύξηση κατέγραψαν οι εξαγωγές στη Γερμανία τον Οκτώβριο, με «οδηγό» το εξωτερικό εμπόριο.
Ωστόσο, η άνοδος είναι χαμηλότερη των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση +1,2%.
Ειδικότερα, οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αυξήθηκαν 0,8% τον Οκτώβριο από το +2,3% του Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 0,3% μετά από ανοδική αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου σε αύξηση 0,2%.
Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 18,2 δισ. ευρώ.

Κέρδη στην Ασία με εξαίρεση την Κίνα

Θετικό ήταν το κλίμα και στις αγορές της Ασίας, με εξαίρεση την Κίνα.
Η αισιοδοξία κυριαρχεί λόγω της έναρξης των εμβολιασμών στη Βρετανία, ωστόσο η αυξανόμενη σινοαμερικανική ένταση οδήγησε στην πτώση της κινεζικές μετοχές.
Ο Asia Dow ενισχυόταν 1,4% στις 3.728 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,33% στις 26.817 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε κέρδη 0,8 % στις 26.502 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε 1,12% στις 3.371 μονάδες.
Ο Sensex σημείωνε άνοδο 1% στις 46.082 μονάδες.
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με το Πεκίνο να προαναγγέλλει ισχυρά αντίποινα για τις αμερικανικές κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις και ταξιδιωτική απαγόρευση σε 14 Κινέζους αξιωματούχους για τον ρόλο που φέρονται να είχαν στην αποπομπή από το Πεκίνο τον περασμένο μήνα εκλεγμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ, με την Κίνα να ανταπαντά ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα.
Ισχυρά αντίποινα από το Πεκίνο
Όπως μεταδίδει το Reuters, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying ,δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα ότι το Πεκίνο θα προχωρήσει σε «ισχυρά αντίμετρα κατά των κακόβουλων ενεργειών από τις ΗΠΑ προκειμένου να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά μας δικαιώματα». Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση αυτή.
Η κίνηση των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε χθες στοχοποιεί τους αντιπροέδρους της Διαρκούς Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (NPCSC), του ύπατου οργάνου λήψης αποφάσεων στο κινεζικό νομοθετικό σώμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης