Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως κατάφερε η Εθνική τράπεζα να πραγματοποιήσει τιτλοποίηση 6,2 δισ. με μηδενική επίδραση στα κεφάλαια; - Αλχημεία ή λογιστικός άθλος;

Πως κατάφερε η Εθνική τράπεζα να πραγματοποιήσει τιτλοποίηση 6,2 δισ. με μηδενική επίδραση στα κεφάλαια; - Αλχημεία ή λογιστικός άθλος;
Tο πιο σημαντικό όλων είναι ότι τιτλοποίησε η Εθνική τράπεζα 6,2 δισεκ. NPEs με μηδενική επίδραση στα κεφάλαια.
Η Εθνική τράπεζα κατάφερε κάτι… το ανεξήγητο αλλά αποδεικνύεται αληθινό.
Η Εθνική ως γνωστό ενέκρινε την τιτλοποίηση προβληματικών ανοιγμάτων ύψους 6,2 δισεκ. ευρώ με στόχο να μειώσει τα NPEs κάτω από τα 4 δισεκ. περίπου 3,9 δισεκ. ευρώ.
Επί της ουσίας και διαθέτοντας coverage ratio NPEs 56,7% αυτό σημαίνει ότι έχει προβλέψεις 56,7% στην ονομαστική αξία δηλαδή στο 100%.
Τα NPEs από 10,1 δισεκ. θα μειωθούν στα 3,9 δισεκ. καθιστώντας ουσιαστικά την Εθνική ως την τράπεζα με το μικρότερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών ανοιγμάτων.
Η τιτλοποίηση Frontier ουσιαστικά θα πουληθεί στην dovalue κατά το βασικό σενάριο.

Ποια η ιδιαιτερότητα της τιτλοποίησης της Εθνικής τράπεζας;

Η ιδιαιτερότητα της τιτλοποίησης της Εθνικής τράπεζας είναι ότι ενώ η Eurobank δαπάνησε 1,5 δισεκ. κεφάλαια για να τιτλοποιήσει 7,5 δισεκ. NPEs και η Alpha bank για τιτλοποίηση 10,6 δισεκ. ευρώ δαπάνησε 2 δισεκ. κεφάλαιο… η Εθνική για τιτλοποίηση 6,2 δισεκ. NPEs δαπανάει 0 κεφάλαια.
 Πως γίνεται για μια τιτλοποίηση 6,2 δισεκ. η κεφαλαιακή δαπάνη να είναι 0;    

Κύριο ομόλογο, mezzanine ομόλογο και άλλες ιδιαιτερότητες

Η διοίκηση Μυλωνά στην Εθνική έχει δημιουργήσει μια ειδική διεύθυνση που ασχολείται με την υπόθεση τιτλοποίησης.
Η ομάδα αυτή, κατέφερε να επιτύχει το εξής απίστευτο σε σχέση με τις άλλες τράπεζες να τιτλοποιήσει 6,2 δισεκ. NPEs, να εκδώσει 2,5 δισεκ. senior bond και 400 εκατ mezzanine, να αντισταθμίσει κάποιους κινδύνους κ.α. και όλα αυτά να μην έχουν κεφαλαιακή επίδραση.
Τι σημαίνουν όλα αυτά ότι η Εθνική τράπεζα θα τιτλοποιήσει 6,2 δισεκ. NPEs και θα την εντάξει στον Ηρακλή για να λάβει κρατική εγγύηση για το κύριο ομόλογο – senior bond – ύψους 2,5 δισεκ. χωρίς να δαπανήσει κεφάλαιο σε αντίθεση με όλες τις άλλες τράπεζες.

Εγγράφει 1,2 δισεκ. έκτακτα κέρδη και τιτλοποιεί 6,2 δισεκ. NPEs με μηδενική κεφαλαιακή επίδραση…

Η Εθνική το 2020 θα εμφανίσει έκτακτα κέρδη 1,2 δισεκ. ευρώ που σημαίνει ότι τα τελικά μετά φόρων κέρδη το 2020 με έκτακτα, swaps κ.α. θα φθάσουν στο 1 δισεκ. ευρώ εξέλιξη προφανώς θετική για τα κεφάλαια της τράπεζας που ανέρχονται σε 5,8 δισεκ. ευρώ αλλά με το DTC την αναβαλλόμενη φορολογία σε 4,6 δισεκ. ευρώ.
Επίσης το 2021 θα εγγράψει και το τίμημα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής μάλλον στο α΄ τρίμηνο του 2021 περίπου 420 εκατ ευρώ.
Όμως το πιο σημαντικό όλων είναι ότι τιτλοποίησε 6,2 δισεκ. NPEs με μηδενική επίδραση στα κεφάλαια.
Τα 880 εκατ που κατά καιρούς έχουμε αναφέρει ως επίδραση από την τιτλοποίηση είναι ουσιαστικά μηδέν.
Το ερώτημα είναι αυτό αποτελεί λογιστική αλχημεία ή πραγματικό λογιστικό άθλο;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης