Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Αλλάζει το κέντρο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών - Τι χάνει το Λονδίνο

Brexit: Αλλάζει το κέντρο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών -  Τι χάνει το Λονδίνο
Η Ε.Ε. θέλει να περιορίσει την εξάρτησή της από το Citi του Λονδίνου, αλλά και να δει τα δικά της κέντρα, όπως η Φραγκφούρτη, το Παρίσι και το Άμστερνταμ να κερδίζουν έδαφος
H Ευρώπη θα βιώσει τη μεγαλύτερη αλλαγή κέντρου βάρους όσον αφορά τις συναλλαγές σε μετοχές και άλλου είδους ενεργητικό εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, όταν τα χρηματιστήρια θα ανοίξουν το 2021.
Και τούτο γιατί το Brexit μεταβιβάζει το κέντρο βάρους μακριά από το Λονδίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020.
Αν και η αγορά ελπίζει ότι επειδή έχει υπάρξει προετοιμασία από τότε που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η «έξοδος» από την αγορά του Λονδίνου μετοχών και παραγώγων, που αποτιμώνται σε ευρώ, θα είναι ομαλή, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις δεν είναι ξεκάθαρες.
«Είναι πραγματικά ένα big bang.
Είναι κάτι που η αγορά δεν έχει ακόμη πλήρως κατανοήσει» σχολιάζει στο Reuters o Alasdair Haynes, διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας συναλλαγών Aquis Exchange.
Αν και η ιστορική συμφωνία που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα περιλαμβάνει κανόνες για τομείς, όπως η αλιεία και η γεωργία, δεν καλύπτει τον πολύ σπουδαιότερο για τη Βρετανία κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Αυτό σημαίνει ότι η αυτόματη πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές της Ε.Ε. φτάνει στο τέλος της στις 31 Δεκεμβρίου.

Σε επαγρύπνηση

Οι επόμενες ημέρες θα δώσουν μία πρώτη γεύση των επιπτώσεων της αλλαγής και οι ρυθμιστικές αρχές και στις δύο πλευρές της Μάγχης θα βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση στις 4 Ιανουαρίου- την πρώτη ημέρα χρηματιστηριακών συναλλαγών του νέου χρόνου.
Είναι σαφές πως η Ε.Ε. θέλει να περιορίσει την εξάρτησή της από το Citi του Λονδίνου, αλλά και να δει τα δικά της κέντρα, όπως η Φραγκφούρτη, το Παρίσι και το Άμστερνταμ να κερδίζουν έδαφος.
Οι συναλλαγές μετοχών, ομολόγων και παραγώγων θα χωριστούν σε δύο ξεχωριστές δεξαμενές.

Το ¼ των συναλλαγών

Οι τράπεζες της Ε.Ε. θα πρέπει να πραγματοποιούν τις συναλλαγές των αποτιμώμενων σε ευρώ μετοχών μέσα στο μπλοκ από τις 4 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να φύγουν από πλατφόρμες όπως είναι οι Cboe Europe, Aquis Exchange, Turquoise της London Stock Exchange και Goldman Sachs στο Λονδίνο σε πλατφόρμες της Ε.Ε.
Οι πλατφόρμες του Λονδίνου σήμερα καλύπτουν τα 3/4 των διασυνοριακών συναλλαγών στα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε.
Τον Οκτώβριο είχαν αθροιστικά ημερήσιο όγκο συναλλαγών της τάξης των 8,6 δισ. ευρώ.
Το ποσό αντιστοιχεί στο 1/4 του συνόλου των ευρωπαϊκών συναλλαγών.
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προειδοποιήσει για μεγαλύτερα προβλήματα στις συναλλαγές swap επιτοκίων (αξίας 200 δισ. δολαρίων).
Ενδεχομένως η Βρετανία να αναγκαστεί να χαλαρώσει την τελευταία στιγμή τους περιορισμούς.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης