Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τask Force από την Εθνική για επιθετική ανάπτυξη στα επιχειρηματικά προιόντα – Στόχος 8-9 δισ. νέα δάνεια στην διετία – Για το Frontier 3-4 υποψήφιοι

Τask Force από την Εθνική για επιθετική ανάπτυξη στα επιχειρηματικά προιόντα – Στόχος 8-9 δισ. νέα δάνεια στην διετία – Για το Frontier 3-4 υποψήφιοι
Στοχεύει σε 9 δισεκ. δάνεια την διετία 2020 με 2021 η Εθνική τράπεζα
Task Force δηλαδή ειδική ομάδα εργασίας αποτελούμενη από 20 άτομα σχεδιάζει η Εθνική τράπεζα με στόχο να πουλάει με επιθετικότερο τρόπο πάσης φύσεως επιχειρηματικά προιόντα πλην δανείων.
Η Εθνική τράπεζα θα ανακοινώσει Ιανουάριο 2021 ότι συστήνει μια ειδική ομάδα η οποία θα αναλάβει να προσεγγίσει χιλιάδες επιχειρήσεις προτείνοντας διάφορα προιόντα όπως εγγυητικές, αυτοματισμούς, factoring, οn line υπηρεσίες, επιταγές κ.α. με στόχο να διευρύνει τις συνεργαζόμενες εταιρίες με την τράπεζα.

Στοχεύει σε 9 δισεκ. δάνεια την διετία 2020 με 2021 η Εθνική τράπεζα 

Η Εθνική τράπεζα έχει θέσει ως στόχο να χορηγήσει δάνεια 8 με 9 δισεκ. ευρώ την 2ετία 2020 με 2021.
Για το 2020 οι νέες εκταμιεύσεις φθάνουν στα 4,5 δισεκ. ευρώ και το 2021 θα διαμορφωθούν στα 4 δισεκ. ευρώ.
Η βασική εκτίμηση είναι ότι μετά την τελική εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών τέλος του 2021, από 2022 δηλαδή οι τράπεζες θα πρέπει να χορηγούν 6-7 δισεκ. δάνεια στο σύστημα.

Έκτακτα κέρδη 1,35 δισεκ. το 2020

Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική τράπεζα το 2020 θα επιτύχει 1,1 δισεκ. ευρώ κέρδη εκ των οποίων τα 1,35 δισεκ. είναι έκτακτα…πραγματικά τεράστια βοήθεια από τα ομόλογα.
Με τον τρόπο αυτό λοιπόν τα κεφάλαια από 5,8 δισεκ. της Εθνικής θα αυξηθούν περίπου 1 δισεκ. στα 6,8 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα το DTC θα μειωθεί 260 εκατ ευρώ από 4,60 δισεκ. σε 4,34 δισεκ. ευρώ θα είναι η πρώτη ουσιαστική μείωση του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης των τελευταίων 8 ετών.
Άρα η Εθνική βελτιώνει τα κέρδη της και βελτιώνει και την ποιότητα των κεφαλαίων της.
Άρα τα κεφάλαια 6,8 δισεκ. της Εθνικής δεν θα επηρεαστούν.
Το 2021 όμως η Εθνική θα συνεχίσει να παράγει κέρδη.
-Θα επιτύχει core business περίπου 350-400 εκατ ευρώ
-Θα εγγράψει και 140 εκατ από το swap με την Πειραιώς
-Θα εγγράψει περίπου 420 εκατ από την Εθνική Ασφαλιστική… που τελικά μεταφέρεται για αρχές 2021 καθώς ακόμη απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για να κλείσει το deal με το CVC.
Δηλαδή το 2021 θα πετύχει από 940 έως 1 δισεκ. ευρώ κέρδη για δεύτερη χρονιά τα περισσότερα εκ νέου έκτακτα.

Βλέπει μεγάλο ενδιαφέρον για το Frontier

Με βάση πληροφορίες η Εθνική τράπεζα για την τιτλοποίηση Frontier ύψους 6,2 δισεκ. NPEs επειδή δομείται κατά βάση από στεγαστικά προβληματικά δάνεια κατάφερε να επιτύχει το ακατόρθωτο…να έχει σχεδόν μηδενική επίδραση στα κεφάλαια.
Για το Frontier θα δείξουν ενδιαφέρον 3 ή 4 ενδιαφερόμενοι και μεταξύ αυτών η dovalue που είναι το φαβορί, η Davidson Kepner, η Intrum και πιθανότατα και η Bain Capital.
Η διοίκηση Μυλωνά στην Εθνική έχει δημιουργήσει μια ειδική διεύθυνση που ασχολείται με την υπόθεση τιτλοποίησης.
Η ομάδα αυτή, κατέφερε να επιτύχει το εξής απίστευτο σε σχέση με τις άλλες τράπεζες να τιτλοποιήσει 6,2 δισεκ. NPEs, να εκδώσει 2,5 δισεκ. senior bond και 400 εκατ mezzanine, να αντισταθμίσει κάποιους κινδύνους κ.α. και όλα αυτά να μην έχουν κεφαλαιακή επίδραση.
Τι σημαίνουν όλα αυτά ότι η Εθνική τράπεζα θα τιτλοποιήσει 6,2 δισεκ. NPEs και θα την εντάξει στον Ηρακλή για να λάβει κρατική εγγύηση για το κύριο ομόλογο – senior bond – ύψους 2,5 δισεκ. χωρίς να δαπανήσει κεφάλαιο σε αντίθεση με όλες τις άλλες τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης