Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ θα πληγεί από σεισμό, με εκατοντάδες νεκρούς - To πείραμα της Νεκράς Θάλασσας

Το Ισραήλ θα πληγεί από σεισμό, με εκατοντάδες νεκρούς - To πείραμα της Νεκράς Θάλασσας
Ένας καταστροφικός σεισμός μεγέθους 6,5 της κλίμακας Ρίχτερ αναμένεται να πλήξει το Ισραήλ και τις γειτονικές χώρες τα επόμενα χρόνια
Το Ισραήλ θα πληγεί σύντομα από έναν καταστροφικό και θανατηφόρο σεισμό, σύμφωνα με πανεπιστημιακή μελέτη αναφέρει η Jerusalem Post.
Ένας καταστροφικός σεισμός μεγέθους 6,5 της κλίμακας Ρίχτερ αναμένεται να πλήξει το Ισραήλ και τις γειτονικές χώρες τα επόμενα χρόνια, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Για το σκοπό της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Επιστημονικού Προγράμματος (ICDP) και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, τοποθετήθηκε μια εξέδρα το 2010 στο κέντρο της Νεκράς Θάλασσας και άρχισε τη διάτρηση σε βάθος εκατοντάδων μέτρα, επιτρέποντας μια ανάλυση περίπου 220.000 ετών με γεωλογικούς όρους.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι δημιουργείται ένα μοντέλο επαναλαμβανόμενων κύκλων αφού τέτοιοι καταστροφικοί σεισμοί φαίνεται να πλήττουν την περιοχή κάθε 130 έως 150 χρόνια, αλλά υπήρξαν περιπτώσεις στην ιστορία όπου η περίοδος μεταξύ ενός σεισμού και ενός άλλου ήταν μόνο μερικές δεκαετίες.

Γιατί έρευνες στην Νεκρά Θάλασσα;

Η Νεκρά Θάλασσα είναι το χαμηλότερο μέρος στη γη και κάθε χειμώνα, τα νερά που ρέουν στη Νεκρά Θάλασσα μεταφέρουν μαζί τους ιζήματα που συσσωρεύονται. στο κάτω μέρος της λίμνης σε διαφορετικά στρώματα, με κάθε δύο στρώματα να αντιπροσωπεύουν ένα διαφορετικό έτος.
 Μόλις συμβεί ένας σεισμός, τα ιζήματα στροβιλίζονται μαζί, με τα στρώματα που είχαν προηγουμένως εγκατασταθεί σε τέλεια ακολουθία που αναμειγνύονται το ένα με το άλλο και επανεγκαθίστανται σε διαφορετική διάταξη.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν συγκεκριμένες εξισώσεις και υπολογιστικά μοντέλα για να αναλύσουν αυτά τα ευρήματα και στη συνέχεια κατάφεραν να κατανοήσουν τη φυσική της διαδικασίας και να ανακατασκευάσουν από αυτό το γεωλογικό αρχείο την ιστορία των σεισμών με την πάροδο του χρόνου,
Νεκρά Θάλασσα – Ιεροσόλυμα – Tita Travel
Η Νεκρά Θάλασσα είναι το χαμηλότερο σημείο της Γης…

Η Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρή θάλασσα, ή Θάλασσα Αραβά, κατά την Παλαιά Διαθήκη, ή Ασφαλτίτις λίμνη κατά τους αρχαίους Έλληνες, βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ.
Έχει μήκος, από βορά προς νότο 77 χιλιόμετρα και μέγιστο πλάτος 16 χιλιόμετρα.
Η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, (αρνητικό υψόμετρο), κάτι που τη κάνει το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη, ενώ παρατηρείται σημαντική πτώση του επιπέδου στάθμης της, περίπου 1 μέτρο το χρόνο, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των απορροών του Ιορδάνη ποταμού.
Η ονομασία της λίμνης ως Νεκρά θάλασσα όπως την αναφέρει και ο Παυσανίας, οφείλεται στη υψηλότατη περιεκτικότητα αλατιού που έχει σαν αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη ζωής.
Περιέχει αλάτι (χλωριούχο νάτριο - NaCl) σε ποσοστό 24%, δηλαδή μέχρι και δέκα φορές περισσότερο από το νερό της θάλασσας.

Πότε έγινε ο τελευταίος σεισμός στην περιοχή;

Ο τελευταίος σεισμός 6,5 Ρίχτερ έγινε αισθητός στην κοιλάδα της Νεκράς Θάλασσας το 1927, προκαλώντας τραυματισμούς σε εκατοντάδες ανθρώπους και ζημιές σε αρκετές κύριες πόλεις, όπως η πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν, η Ιερουσαλήμ, η Βηθλεέμ και η Γιάφα.
Σύμφωνα με τον τελευταίο σεισμό, που είναι ο καλύτερος δείκτης που έχουμε, περίπου 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ιερουσαλήμ, τη Βηθλεέμ, το Αμμάν.
«Επομένως, αν το συγκρίνουμε με τον αριθμό των ανθρώπων που κατοικούν σήμερα σε αυτές τις πόλεις, 100 χρόνια αργότερα, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά περίπου δύο έως τρεις φορές

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης