Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον Ελλάκτωρα, με 15 ερωτήματα – Οι μετοχικοί συσχετισμοί και η Δημόσια Πρόταση

Παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον Ελλάκτωρα, με 15 ερωτήματα – Οι μετοχικοί συσχετισμοί και η Δημόσια Πρόταση
Πιθανότατα η μάχη στον Ελλάκτωρα να μην κριθεί από τους μετόχους.
Ερωτήματα στις εταιρίες Ελλάκτωρα και στην Reggeborgh Invest έχει στείλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητώντας να απαντηθούν 15 ζητήματα που εγείρονται σε περίπτωση που υπάρξει deal μεταξύ της Reggeborgh και του Ελλάκτωρα.
Προφανώς γιατί η πλευρά των Ολλανδών που κατέχει το 31,4% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι βασικός ανταγωνιστής του Ελλάκτωρα.
Πρακτικά η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητάει απαντήσεις σε 15 ερωτήματα καθώς η επικρατούσα άποψη είναι ότι εάν κερδίσει η Reggeborgh ο Ελλάκτωρας θα τεμαχιστεί – διαμελιστεί και κομμάτια του θα ενσωματωθούν στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Επίσης ένα άλλο ζήτημα που μεταξύ άλλων ζητάει να λάβει απαντήσεις η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι πως π.χ. σε δημόσια έργα η Reggeborgh ως βασικός μέτοχος στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και βασικός μέτοχος στον Ελλάκτωρα θα διεκδικεί το ίδιο έργο.
Η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού πιθανότατα να υποκρύπτει ότι εγείρονται ζητήματα ολιγοπωλίου σε βασικούς επιχειρηματικούς κλάδους.
Κατά ορισμένους η Reggeborgh δεν θα μπορεί να αγοράσει τον Ελλάκτωρα γιατί δεν πείθει το επιχείρημα περί αυτόνομης πορείας.
Το βασικό σχέδιο του Ολλανδικού Fund της Reggeborgh είναι ο τεμαχισμός του Ελλάκτωρα.

Ποιοι οι πραγματικοί μετοχικού συσχετισμοί;

Στις 7 Ιανουαρίου 2021 έχει προγραμματιστεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ελλάκτωρα αλλά θα αναβληθεί μετά από αίτημα της Invesco που κατέχει ή θα κατέχει 23,33%.
Η επόμενη Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου 2021.

Η πλευρά της Invesco των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκου πρότεινε την διατήρηση του διοικητικού συμβουλίου του Ελλάκτωρα ως έχει προσθέτοντας δύο μέλη τον Αλέξανδρο Εξάρχου των διευθύνοντα σύμβουλο του Άκτωρα και τον Χατζηπαναγιώτη της ABB Bank.
Διευθύνων σύμβουλος του Ελλάκτωρα παραμένει ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης.
Εάν κερδίσει η Invesco ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης θα παραμείνει στον Ελλάκτωρα διευθύνων σύμβουλος για ένα ικανό διάστημα και ακολούθως θα αναλάβει ένα θεσμικό ρόλο στο διοικητικό συμβούλιο.
Πιθανότερος μελλοντικός διευθύνων σύμβουλος του Ελλάκτωρα, με την αποδοχή της Invesco και με την πλήρη συναίνεση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου θα είναι ο Αλέξανδρος Εξάρχου.

Μάχη ποσοστών

Από την μια πλευρά η Reggeborgh Invest που κινείται με όρους επιθετικής εξαγοράς αλλά ακόμη δεν έχει ενεργοποιήσει την Option για να αγοράσει το ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,5% του Ελλάκτωρα.
Με την Option του ποσοστού του Μπόμπολα που θεωρητικά μπορεί να εξασκηθεί έως αρχές Μαρτίου 2021 η Reggeborgh φθάνει στο 26,73%.
Μαζί με άλλα ξένα funds δυνητικά η Reggeborgh θα μπορούσε να προσεγγίσει το 31%.
Από την πλευρά της η Invesco δύναται να κατέχει το 23,33% των μετοχών και θα το αποκτήσει εντός της εβδομάδας, ολοκληρώνοντας την τυπική διαδικασία αγοράς μετοχών.
Ο εφοπλιστής Διαμαντίδης με ένα στόλο 62 πλοίων έχει αποκτήσει στο παρελθόν το 4,9% του Ελλάκτωρα αλλά στην πράξη το ποσοστό του πλησιάζει στο 7,23%.
Ο Διαμαντίδης διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση και διάκειται αρνητικά στην Reggeborgh.
Υπό αυτό το πρίσμα η Invesco συγκεντρώνει 23,33% + 7,23% = 31%.

Με βάση τα ποσοστά Reggeborgh και Invesco έχουν ίδια ποσοστά αν και η πλευρά της Invesco έχει ένα ακόμη άσσο που… προσεχώς θα αποκαλύψει.
Ρόλο στις μετοχικές ισορροπίες θα διαδραματίσουν και οι τράπεζες που κατέχουν 4,14% κατά άλλους 7%.
Η Eurobank κατέχει 1,19% του Ελλάκτωρα μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, η Alpha bank 1,41%, η Εθνική 0,34% και η Πειραιώς 0,72%.

Η Invesco εξετάζει δημόσια πρόταση

Η Invesco εξετάζει την υποβολή δημόσιας πρότασης με στόχο να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό στον Ελλάκτωρα πέριξ του 51%.
Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τις επόμενες κινήσεις που θα λάβουν χώρα και οι οποίες θα έχουν μεγάλη σημασία, σημειολογία και ουσία…
Πιθανότατα η μάχη στον Ελλάκτωρα να μην κριθεί από τους μετόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης