Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Εκτίναξη κρουσμάτων σε Βρετανία, θανάτων σε ΗΠΑ - Η ΕΕ ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna - Στους 1,87 εκατ. οι νεκροί

Κορωνοϊός: Εκτίναξη κρουσμάτων σε Βρετανία, θανάτων σε ΗΠΑ - Η ΕΕ ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna - Στους 1,87 εκατ. οι νεκροί
Δραματικές ώρες στα νοσοκομεία του Λος Άντζελες – Ένας στους 50 Βρετανούς έχει κορωνοϊό
Ανεξέλεγκτη δείχνει να είναι η επιδημία του κορωνοϊού στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, καθώς και παρά την έναρξη των εμβολιασμών, το μόνο μέσο προστασίας απέναντι στον ιό παραμένει η τήρηση των περιοριστικών μέτρων.
Ωστόσο και αυτό δείχνει σαν να μην μπορεί να αποδώσει όπως φαίνεται απο την περίπτωση της Βρετανίας, η οποία, παρά το lockdown σημείωσε ξανά ρεκόρ κρουσμάτων.
Όμως και οι ΗΠΑ ρεκόρ καταρρίπτουν καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων (3.930) και εισαγωγών ασθενών με covid, τη στιγμή που δραματικές στιγμές ζουν τα νοσοκομεία του Λος Άντζελες, τα οποία λόγω έλλειψης κλινών και προσωπικού, ζητούν να μη μεταφέρονται σε αυτά ασθενείς που έχουν μηδενικές πιθανότητες να επιζήσουν.
Στο κόκκινο παραμένει και η Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία από τις αρχές Δεκεμβρίου να δέχεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα το β’ κύμα της επιδημίας ενώ εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη όπου η μια χώρα μετά την άλλη επεκτείνει τα lockdown και τα περιοριστικά μέτρα, καθώς είναι αδύνατο να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Γερμανία παρέτεινε το lockdown έως τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ σε σκληρό lockdown εισέρχεται από χθες 6/1 και τουλάχιστον έως τα μέσα Φεβρουαρίου η Αγγλία όπου εκτιμάται πως ένας στους 50 Βρετανούς έχει μολυνθεί με τον ιό και ενώ καθημερινά καταγράφονται ρεκόρ κρουσμάτων.
Αλλά ακόμα και η Κίνα, η οποία μέχρι πρότινος ανέφερε μερικές δεκάδες κρούσματα ημερησίως, ανακοίνωσε πως επιβάλλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην βορειοανατολική επαρχία Hebei που περιβάλλει το Πεκίνο καθώς ύστερα από έξι μήνες εντοπίστηκαν τα πρώτα εγχώρια κρούσματα.
Την ίδια στιγμή πάντως εντύπωση στη διεθνή κοινότητα προκαλεί το «μπλόκο» της Κίνας στην ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία επρόκειτο να μεταβεί στην Wuhan προκειμένου να διερευνήσει το πώς και το πότε ξέσπασε η επιδημία στην πόλη Wuhan.
Όπως έγινε γνωστό, οι κινεζικές αρχές δεν επέτρεψαν την είσοδο στην χώρα των μελών του ΠΟΥ διότι δεν είχαν ακόμα εγκριθεί οι visas τους.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 86.914.597 και οι νεκροί σε 1.876.843
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 21.188.411 και σε νεκρούς με 359.445
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 197.732 και τρίτη σε κρούσματα με 7.810.400
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 150.114 και τέταρτο το Μεξικό με 128.822
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Ιταλία με 76.428 νεκρούς και στην έκτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 76.329 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 3.250.713, πέμπτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.782.709 και έκτη η Γαλλία με 2.737.884
- Έβδομη η Τουρκία με 2.220.101 κρούσματα και όγδοη η Ιταλία με 2.181.619
- Ένατη η Ισπανία με 1.982.544 και δέκατη η Γερμανία με 1.814.565
Image

Ενέκρινε η ΕΜΑ το εμβόλιο της Moderna

Το εμβόλιο της Moderna ενέκρινε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).
Το εμβόλιο της Moderna έγινε το δεύτερο που λαμβάνει έγκριση από τον ΕΜΑ καθώς οι αρχές επιταχύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού, που στοχεύουν στην αναχαίτιση της πανδημίας.
Μετά το πράσινο φως από τον ΕΜΑ, το τελικό στάδιο είναι η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αναμένεται να ακολουθήσει σύντομα.
«Ο EMA συστήνει να χορηγηθεί άδεια υπό όρους για την κυκλοφορία στην αγορά του εμβολίου κατά της Covid-19 της Moderna προκειμένου να προληφθεί η ασθένεια στα άτομα άνω των 18 ετών» αναφέρει ο ΕΜΑ.

Μπλόκο Κίνας στον ΠΟΥ για τις έρευνες στην Wuhan

Την είσοδο της δεκαμελούς αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που είχε σκοπό να ερευνήσει την προέλευση της πανδημίας στην πόλη Wuhan εμπόδισε προσωρινά η Κίνα με το επιχείρημα ότι δεν είχαν εγκριθεί οι visas μελών της αποστολής.
Σε δηλώσεις του ο γ.γ. του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus εξέφρασε την απογοήτευση του για το κινεζικό αυτό μπλόκο
«Δύο μέλη της ομάδας έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους και άλλα δεν θα είναι εφικτό να ταξιδέψουν τελευταία στιγμή», υπογράμμισε ο γ.γ. του ΠΟΥ.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΠΟΥ, ο Οργανισμός βρίσκεται σε επαφή με Κινέζους αξιωματούχους, οι οποίοι υποστήριξαν πως θα επιταχύνουν τη διαδικασία έγκρισης της βίζας.
Η καθυστέρηση έρχεται την ώρα που το Πεκίνο αντιμετωπίζει επικρίσεις για παρεμπόδιση της προσπάθειας να εντοπιστεί η προέλευση του ιού.
Οι ειδικοί του ΠΟΥ κρατήθηκαν εκτός της Wuhan το 2020 και ένας ανεξάρτητος έλεγχος απορρίφθηκε.

Σε τρίτο σκληρό lockdown η Αγγλία - Ρεκόρ κρουσμάτων οι 60.000 νέες μολύνσεις


Σε τρίτο και αυστηρότερο lockdown εισέρχεται από χθες 6/1 έως τα μέσα Φεβρουαρίου η Αγγλία, αν και αυστηρά περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε Ουαλία, Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία.
Η επιδημία κτυπά με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη Μ. Βρετανία, όπου εκτιμάται ότι ένας στους 50 έχει κολλήσει τον ιό, ενώ και το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότερα από 60.000 κρούσματα, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της επιδημίας.
Τα στοιχεία δείχνουν πως εάν δεν λαμβάνονταν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, οι θάνατοι θα ξεπερνούσαν τους 100.000 έως τα τέλη του μήνα.
Το τρίτο lockdown αναμένεται να διαρκέσει 7 εβδομάδες, αν και διαμηνύεται πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση πριν από τις 22/2.
Υπό αυτά τα δεδομένα, κλείνουν τα σχολεία, θα λειτουργούν μόνο τα άκρως απαραίτητα καταστήματα (π.χ. τρόφιμα, φαρμακεία) και θα επιτρέπεται μόνο η σωματική άσκηση μια φορά την ημέρα.
Ο Johnson εκτίμησε ότι έως τα μέσα Φεβρουαρίου, θα έχουν εμβολιαστεί 12,2 εκατομμύρια Βρετανοί, ανάμεσα στους οποίους θα είναι οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς πληθυσμοί άνω των 70 ετών.
Σημειώνεται πως στις 4/1 η Μ. Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που χορήγησε το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο διατηρείται σε απλά ψυγεία, σε αντίθεση με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και του οποίου η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 62% έως 90%.
Αγωνία και ανησυχία επικρατεί στη Βρετανία από την εκτόξευση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς ο αριθμός τους ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 60 χιλιάδες, φτάνοντας τα 60.916.
Πολύ μεγάλη αύξηση, κατά 830, κατέγραψαν και οι νεότεροι θάνατοι λόγω του ιού.
Συνολικά πλέον τα θύματα της COVID-19 στη χώρα έχουν ανέλθει σε 76.305.
Πρόκειται για επιβεβαιωμένους φορείς που έχασαν τη ζωή τους εντός 28 ημερών από τη θετική διάγνωση.
Image
Παρατάθηκε έως τις 31/1 το lockdown και στη Γερμανία

Να αποτιμήσουν το αποτύπωμα της εορταστικής περιόδου στην πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού επιχειρούν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, αν και πληθαίνουν οι ενδείξεις πως τα περιοριστικά μέτρα όχι μόνο θα παραμείνουν, αλλά θα επεκταθούν και σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Ήδη η Αυστρία ανακοίνωσε την παράταση κατά μια εβδομάδα του lockdown έως τις 24/1 ενώ και στη Γερμανία το lockdown, το οποίο επρόκειτο να λήξει στις 10/1, παρατάθηκε έως τα τέλη Ιανουαρίου.
«Πρέπει να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές (…)
Ζητάμε από όλους τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές στις ελάχιστες δυνατές», είπε η καγκελάριος Merkel μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων.
Τα περισσότερα καταστήματα που δεν πωλούν τρόφιμα, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι πολιτιστικοί χώροι, οι αίθουσες ψυχαγωγίας, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας ενώ τα σχολεία θα μείνουν επίσης κλειστά μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.
Την ίδια στιγμή στην Ιταλία, από σήμερα Πέμπτη 7/1 αναμένεται να ανοίξουν δημοτικά και γυμνάσια ενώ στις 11/1 θα επαναλειτουργήσουν και τα λύκεια, παρά τις αντιδράσεις σε πολλές περιφέρειες για την ανάγκη να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.
Πριν λάβει την όποια νέα απόφαση, η κυβέρνηση θέλει να αξιολογήσει τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις 8 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται πως έως τις 15 Ιανουαρίου, οι Ιταλοί δεν θα μπορούν να βγουν από την περιφέρεια στην οποία ζουν μόνιμα (εκτός αν συντρέχει λόγος υγείας ή επαγγελματικός) ενώ επιτρέπονται επισκέψεις δύο μόνον ατόμων σε σπίτια συγγενών και φίλων.
Σε lockdown έως τα μέσα Ιανουαρίου είναι και η Ολλανδία ενώ το σενάριο ενός τρίτου εθνικού lockdown μελετά και η Γαλλία, όπου και έως τις 7/1 διατηρούνται μια σειρά από περιοριστικά μέτρα που αφορούν θέατρα, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους χώρους πολιτισμού.
Image
Η Κομισιόν σε συζητήσεις με Pfizer/BioNTech

Σε συζητήσεις με τις Pfizer/BioNTech για την προμήθεια επιπλέον δόσεων εμβολίου κατά του κορωνοϊού είναι η Κομισιόν.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει εάν υπάρχει τρόπος για την προσθήκη επιπλέον δόσεων σε αυτές που προβλέπει η συμφωνία που ήδη έχουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Το παρόν συμβόλαιο της Κομισιόν προβλέπει την προμήθεια 300 εκατ. δόσεων.
Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η διασφάλιση ενός χαρτοφυλακίου με ποικιλία εμβολίων, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα υγείας Stefan De Keersmaecker υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το χαρτοφυλάκιο αναπτύχθηκε σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας».
«Όταν διαπραγματευόμασταν με τις έξι εταιρείες και με άλλες εταιρείες δεν υπήρχε βεβαιότητα ότι κάποιο από αυτά τα εμβόλια θα θεωρείτο ασφαλές και αποτελεσματικό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Επιπροσθέτως σημείωσε ότι «η βασική φιλοσοφία της στρατηγικής ήταν η ΕΕ να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο με ποικιλία, να εξασφαλίσει δόσεις από διαφορετικές εταιρείες» έτσι ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ένα ή περισσότερα εμβόλια να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Eric Mamer επισήμανε ότι η ΕΕ εστιάζει στο «να διαβεβαιώσει ότι η εφαρμογή της στρατηγικής γίνεται σωστά και ότι όλοι οι παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών κάνουν αυτό που πρέπει από την πλευρά τους».
Προσέθεσε ότι «οι επόμενες εβδομάδες και οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί όσον αφορά την εξέλιξη του εμβολιασμού» και κατέληξε λέγοντας πως η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι, με όλες τις προσπάθειες που κάνει, θα μπορέσει να εξασφαλίσει τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων το συντομότερο δυνατόν.

ΗΠΑ: Εφιάλτης ο κορωνοϊός - Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων και εισαγωγών ασθενών

Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται για τις ΗΠΑ η επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων και εισαγωγών ασθενών με covid, τη στιγμή που τα νοσοκομεία του Λος Άντζελες ζουν δραματικές στιγμές, ζητώντας από τους πολίτες να μη φέρνουν ασθενείς που δεν έχουν ελπίδες να σωθούν καθώς παρατηρείται τεράστια έλλειψη σε κλίνες και σε προσωπικό.
Παρά την έναρξη των εμβολιασμών, ο κορωνοϊός επιτίθεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στις ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 3.930 θάνατοι, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί σε μια ημέρα από την έναρξη της επιδημίας.
Συνολικά έχουν καταγραφεί 257.258 θάνατοι.
Παράλληλα αναφέρθηκαν περισσότερα από 250.000 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται σε 21,05 εκατομμύρια.
Ενδεικτικό όμως της έντασης του ιού είναι ο αριθμός των νοσηλευόμενων με covid, οι οποίοι για 35η συνεχόμενη ημέρα έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ξεπερνώντας πλέον και τους 131.000.

Πλημμύρισαν τα νοσοκομεία στο Λος Άντζελες

Οι αριθμοί αυτοί οδηγούν στα όρια του το αμερικανικό σύστημα υγείας, με τις υπηρεσίες υγείας του Λος Άντζελες να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.
Τα νοσοκομεία στο Λος Άντζελες έχουν πλημμυρίσεις από ασθενείς με covid με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει να επιλέγουν σε ποιους πρέπει να διαθέτουν κλίνες και χορηγούν οξυγόνο.
Παράλληλα ζήτησαν από τα πληρώματα των ασθενοφόρων να μη διακομίζουν σε νοσοκομεία ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή και οι πιθανότητες να επιζήσουν θεωρούνται πρακτικά μηδενικές.
Η Πολιτεία της Καλιφόρνια έχει πληγεί σφόδρα από το β’ κύμα της επιδημίας, το οποίο πολλοί επιστήμονες αποδίδουν στον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Καθυστερούν οι εμβολιασμοί

Και ενώ η επιδημία κτυπά τις ΗΠΑ, ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν είναι ικανοποιητικός.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα δύο τρίτα των περίπου 15 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων της Pfizer και της Moderna που έχουν διανεμηθεί στις ΗΠΑ, δεν έχουν ακόμα χορηγηθεί σε αθενείς.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι μόλις το 2% του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί προς το παρόν, καθώς 4,8 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου τους, ενώ από αυτήν την εβδομάδα άρχισαν κάποιοι να λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση των εμβολίων.
Ενδεικτικό της πίεσης που υπάρχει, είναι ότι οι κυβερνήτες της Φλόριντα και της Νέας Υόρκης προειδοποίησαν ότι θα επιβάλλουν ποινές στα νοσοκομεία που καθυστερούν να χορηγήσουν τα εμβόλια
προχθέςΤρίτη 4/1 ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden, που αναμένεται να αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου, συζήτησε με την ομάδα του που θα χειριστεί την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και κυρίως το πώς θα επιταχυνθεί η διανομή των εμβολίων.
Image
Θεριεύει ο κορωνοϊός και στη Λατινική Αμερική – Στο κόκκινο η Βραζιλία – Ναι από την Κολομβία στο εμβόλιο της Pfizer

Θεριεύει η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία να παραμένει στο κόκκινο και με την Κολομβία να δίνει την έγκριση της για την χορήγηση του εμβολίου της Pfizer.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 1.171 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται σε 197.732.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 56.648 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να υπολογίζεται σε 7.810.400.
Σημειώνεται πως η Βραζιλία είναι δεύτερη σε θανάτους και τρίτη σε επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως, ενώ από τις αρχές Δεκεμβρίου πλήττεται ιδιαίτερα από το β’ κύμα της επιδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Μανάους, η πρωτεύουσα της πολιτείας Αμαζόνας, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προχθέςΤρίτη 4/1 καθώς η πληρότητα των κλινών στα νοσοκομεία που υποδέχονται ασθενείς με την COVID-19 έφθασε το 100%.

Τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους το Μεξικό

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.271 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα άλλοι 1.065 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Πρόκειται για έναν από τους βαρύτερους ημερήσιους απολογισμούς θυμάτων που έχουν καταγραφεί στο Μεξικό από την αρχή της επιδημίας
Μέχρι στιγμής το Μεξικό μετρά 128.822 νεκρούς επί συνόλου 1.466.490 μολύνσεων.

Εμβολιασμοί στην Χιλή

Την ίδια στιγμή, στην Χιλή έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, με την πρώτη ομάδα που ανοσοποιείται να είναι γιατροί και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού στην πρώτη γραμμή.
Πάντως η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση και παρά την έναρξη των εμβολιασμών.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.457 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 21 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά η Χιλή μετρά 16.788 νεκρούς επί συνόλου 623.101 κρουσμάτων.

Ναι από την Κολομβία στο εμβόλιο των Pfizer

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για άμεση χορήγηση ενέκρινε και η Κολομβία, η οποία έχει ήδη συνάψει συμφωνίες και για τα εμβόλια των AstraZeneca και της Johnson & Johnson.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αρχίσει τον εμβολιασμό του πληθυσμού από τον Φεβρουάριο, όταν και αναμένεται η πρώτη παρτίδα των 1,7 εκατ. δόσεων με τα στελέχη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, τους πιο ηλικιωμένους και τους πολίτες με χρόνια νοσήματα να έχουν την προτεραιότητα στο αρχικό στάδιο.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 16.835 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να ξεπερνά πλέον τα 1,7 εκατ.
Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι άλλοι 241 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με το σύνολο των θυμάτων να υπολογίζεται σε 44.426.

Ινδία: Ξεπέρασαν τους 150.000 οι θάνατοι λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού

Αν και η επιδημία του κορωνοϊού είναι εδώ και εβδομάδες σε ύφεση στην Ινδία, οι θάνατοι λόγω του ιού ξεπέρασαν τους 150.000.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 264 ακόμα θάνατοι, με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 150.114.
Παράλληλα, για ακόμα μια ημέρα, αναφέρθηκαν λιγότερα από 20.000 κρούσματα.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 18.088 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να υπολογίζεται σε 10.374.932.
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 227.546.
Σημειώνεται πως η Ινδία είναι δεύτερη παγκοσμίως σε επιβεβαιωμένα κρούσματα και τρίτη σε αριθμό θανάτων.
Image
Όχι από την FDA στην αλλαγή της δοσολογίας – Υπάρχει κίνδυνος

Την αντίθεση της στην αλλαγή της δοσολογίας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού ή στην καθυστέρηση χορήγησης της β’ δόσης εκφράζει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η αρμόδια εποπτική αρχή των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα και λόγω αφενός του περιορισμένου αριθμού εμβολίων αφετέρου των μελετών που δείχνουν πως η χορήγηση της α’ δόσης παρέχει σημαντική προστασία, άνοιξε μια συζήτηση σχετικά με την αλλαγή στη δοσολογία των εμβολίων, δηλαδή είτε να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων από δύο σε μια είτε να περιοριστούν στο μισό οι δύο δόσεις είτε να καθυστερήσει η χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Επίσης, η FDA χαρακτήρισε «λογικούς» τους σχετικούς προβληματισμούς των επιστημόνων που περιλαμβάνουν και τον συνδυασμό δόσεων από διαφορετικά εμβόλια (ελλείψει και επαρκών εγκεκριμένων εμβολίων μέχρι στιγμής) και οι οποίοι, όπως ανέφερε, θα μπορούσαν να αξιολογηθούν σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές.

Πρόωρη η συζήτηση

Όμως στην ανακοίνωση της τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή η πρόταση για αλλαγές στις δόσεις ή στο χρονοδιάγραμμα των εμβολίων που έχουν εγκριθεί από την FDA (σ.σ. Pfizer/BioNTech και Moderna), είναι πρόωρη και δεν εδράζεται στέρεα στα διαθέσιμα δεδομένα».
«Χωρίς τα κατάλληλα δεδομένα που να υποστηρίζουν τέτοιες αλλαγές στη διαχείριση των εμβολίων, διατρέχουμε σημαντικό κίνδυνο να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, υποσκάπτοντας την ιστορική προσπάθεια εμβολιασμού για προστασία του πληθυσμού από την Covid-19», αναφέρει η FDA τονίζοντας ότι «για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech απαιτείται μεσοδιάστημα 21 ημερών ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη δόση, ενώ για το εμβόλιο της Moderna 28 ημερών».
Η FDA τονίζει ότι για να διασφαλιστεί η αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα της τάξης του 95% που έδειξαν οι δοκιμές των δύο ανωτέρω εμβολίων, είναι σημαντικό αυτά να χορηγούνται χωρίς τροποποιήσεις στην ποσότητα ή στον χρονισμό των δόσεων τους.
Όπως επισημαίνει, από τα ανεπαρκή στοιχεία των κλινικών δοκιμών των εμβολίων με βάση όσους εθελοντές δεν έκαναν δύο δόσεις, «δεν μπορούμε να συμπεράνουμε οτιδήποτε βέβαιο σχετικά με το βάθος ή τη διάρκεια της προστασίας μετά από μία μόνο δόση του εμβολίου».

Κίνδυνος πρόκλησης βλάβης

«Αν οι άνθρωποι δεν ξέρουν πραγματικά πόσο τους προστατεύει ένα εμβόλιο, υπάρχει πιθανότητα για πρόκληση βλάβης, επειδή μπορεί να υποθέσουν ότι είναι πλήρως προστατευμένοι, ενώ δεν είναι, και κατά συνέπεια να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, αναλαμβάνοντας περιττούς κινδύνου.
Εωσότου οι κατασκευαστές των εμβολίων διαθέτουν στοιχεία και επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν οποιαδήποτε αλλαγή, συνεχίζουμε να συνιστούμε με έμφαση όπως οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας ακολουθούν το εγκεκριμένο από την FDA πλάνο δόσεων για κάθε εμβόλιο κατά της Covid-19» αναφέρει η FDA.
Σημειώνεται πως πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως από τη στιγμή που ακόμα και η πρώτη δόση προσφέρει σημαντική ανοσία, τότε θα πρέπει να την κάνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει και έλλειψη εμβολίων.
Ήδη η «πρακτική» αυτή ακολουθείται στη Μεγάλη Βρετανία όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν αποφασίσει να καθυστερήσουν την χορήγηση τόσο του εμβολίου των Pfizer/BioNTech όσο και της AstraZeneca που άρχισε να χορηγείται από προχθές 4/1.
Στις ΗΠΑ αν και ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci είχε αναφέρει πως οι αμερικανικές Αρχές είναι αντίθετες σε αυτό το σενάριο, ο Moncef Slaoui, ο επικεφαλής του εμβολιαστικού προγράμματος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι εξετάζεται η χορήγηση δύο μισών δόσεων (αντί για δύο ολόκληρων) του εμβολίου της Moderna.
Σημειώνεται ότι τα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer/BioNTech, Moderna, Οξφόρδης/Astra Zeneca) απαιτούν δύο δόσεις, με τις κλινικές δοκιμές να έχουν δείξει ότι υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όταν το διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις ήταν τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.
Αν και εκτιμάται ότι κάποια προστασία δημιουργείται μετά την πρώτη δόση, είναι ασαφές πόσο ισχυρή και διαρκής είναι.

BioNTech: Η μέγιστη προστασία κατά του κορωνοϊού επιτυγχάνεται με την χορήγηση της β’ δόσης του εμβολίου

Η μέγιστη προστασία κατά του κορωνοϊού επιτυγχάνεται με την χορήγηση της β’ δόσης του εμβολίου υποστηρίζει η BioNTech με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανακύψει σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής στη δοσολογία του εμβολίου.
Συγκεκριμένα, η BioNTech προειδοποιεί ότι η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της Covid-19 δεν είναι αποδεδειγμένη για την περίπτωση που η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου καθυστερήσει.
«Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου δεν έχουν αξιολογηθεί σε άλλα χρονοδιαγράμματα δοσολογίας, εκτός της χορήγησης των δύο δόσεων με απόσταση 21 ημερών που εφαρμόσθηκε στις κλινικές δοκιμές» τονίζει η BioNTech.
«Ακόμη και αν τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει μερική προστασία 12 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η προστασία διατηρείται πέραν των 21 ημερών.
Εκτιμούμε ότι η χορήγηση δεύτερης δόσης είναι αναγκαία για την δημιουργίας μέγιστης προστασίας κατά της νόσου.
Ωστόσο, οι αποφάσεις για εναλλακτικά πρωτόκολλα δοσολογίας λαμβάνονται από τις εθνικές αρχές με τις οποίες το εργαστήριο βρίσκεται σε συνεχή διάλογο» ανακοίνωσε η BioNTech.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης