Τελευταία Νέα
Διεθνή

Apple: Έσοδα 64 δισ. δολ. το 2020 από την πώληση εφαρμογών στο App Store

Apple: Έσοδα 64 δισ. δολ. το 2020 από την πώληση εφαρμογών στο App Store
Τα έσοδα της εταιρείας μέσω App Store σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 28% για το 2020, με την αντίστοιχη επίδοση τοy 2019 να διαμορφώνεται μόλις στο 3,1%, εν σχέσει προς το 2018.
Περισσότερα από 64 δισ. δολάρια διαμορφώθηκαν τα έσοδα της Apple από το App Store της για το 2020, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CNBC την Παρακευή 8 Ιανουαρίου 2020.
Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τα 50 δισ. του 2019 και τα 48,5 δισ. του 2018, με βάση τα ίδια στοιχεία, υποδεικνύοντας ότι οι πωλήσεις μέσω App Store εκτοκεύθηκαν εν μέσω της πανδημίας της Covid-19, με τους ανθρώπους, εγκλωβισμένους στις οικίες τους, να καταναλώνουν περισσότερο χρόνο και χρήμα σε εφαρμογές και παιχνίδια.
Τα έσοδα της εταιρείας μέσω App Store σημείωσαν έτσι αύξηση σε ποσοστό 28% για το 2020, με την αντίστοιχη επίδοση το 2019 να διαμορφώνεται μόλις στο 3,1%, εν σχέσει με το 2018.
Το App Store της Apple αποτελεί κομβικής σημασίας παράγοντα ανάπτυξης για την εταιρεία.
Εντάσσεται στον βραχίονα Υπηρεσιών της Apple, ο οποίος για το φορολογικό έτος 2020 έχει ανακοινώσει έσοδα 53,7 δισ. δολ.
Τα χρήματα που κερδίζει η Apple μέσω App Store έχουν γίνει πηγή σημαντικής κριτικής, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η εταιρεία συγκεντρώνει λόγω αυτού υπερβολική ισχύ.
Η Apple χρεώνει 30% για ψηφιακές πωλήσεις μέσω της πλατφόρμας της, με λίγες εξαιρέσεις.
Πρόσφατα διαφοροποίησε την πολιτική της και λαμβάνει προμήθεια μόνον 15% για εταιρείες που κερδίζουν λιγότερο από 1 εκατ. δολάριο μέσω του App Store.
Υποεπιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ κατέληξε το 2020 στο συμπέρασμα ότι το μονοπώλιο της Apple στην διανομή εφαρμογών για iPhone εκτινάσσει μονοπωλιακά το επίπεδο των κερδών της.
Ήδη η Apple έχει δεχθεί αγωγή με βάση την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία από την Epic Games, η οποία ζητεί να αποφύγει να πληρώσει στην Apple προμήθεια 30% για το «κατέβασμα» παιχνιδιών της στα iPhones.
Η Apple έχει επανειλημένα διαψεύσει ότι το App Store συνιστά μονοπώλιο.

«Έκρηξη» στις γιορτές

Οι καταναλωτές ξόδεψαν 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια στο App Store κατά την τελευταία εβδομάδα του 2020, εκτοξεύονται τα έσοδα της εταιρείας από 1,42 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο τα στοιχεία της Apple την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021.
Αυτό αποτέλεσε φυσιολογική εξέλιξη, καθώς εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων οι άνθρωποι βασίστηκαν στις ψηφιακές υπηρεσίες περισσότερο από ποτέ για να παραμείνουν συνδεδεμένοι με την εργασία, το σχολείο και την οικογένειά τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι περισσότερες δαπάνες μεταξύ της παραμονής των Χριστουγέννων και της παραμονής της Πρωτοχρονιάς πραγματοποιήθηκαν για την αγορά παιχνιδιών.
Η Πρωτοχρονιά σημείωσε ρεκόρ δαπανών μιας ημέρας 540 εκατομμυρίων δολαρίων στο App Store, από 386 εκατομμύρια δολάρια την ίδια ημέρα το 2020.
Μερικές από τις εφαρμογές με τις περισσότερες λήψεις το 2020 ήταν το Zoom και η Disney +, σύμφωνα με τα στοιχεία της Apple.

Άνοδος των εσόδων

Η εταιρεία κατέβαλε συνολικά 200 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη προγραμμάτων το 2020, από 155 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Ο κατασκευαστής του iPhone τόνισε επίσης την απόδοση μερικών από τις άλλες υπηρεσίες του, αλλά δεν κοινοποίησε αριθμούς συνδρομητών για μερικές από τις πιο σημαντικές προσφορές, όπως η Apple Music και το Apple TV +.
Η εταιρεία είπε ότι η προσφορά πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου Apple Pay είναι πλέον αποδεκτή στο 90% των λιανοπωλητών των ΗΠΑ και ότι η Apple Books διαθέτει τώρα 90 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες.

Υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες έχουν γίνει ολοένα και πιο βασική συνιστώσα των συνολικών εσόδων της Apple, ξεπερνώντας τα 53 δισ. δολάρια το 2020 και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 20% των συνολικών εσόδων της εταιρείας.
Το App Store είναι ένας από τους μεγαλύτερους "παραγωγούς" εσόδων για το τμήμα υπηρεσιών της Apple, αλλά έχει επικριθεί για το υψηλό ποσοστό της προμήθειας που παίρνει από τους κατασκευαστές των εφαρμογών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης