Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γιατί ο Μητσοτάκης κλείνει μέτωπα; - Διερευνητικές με Τουρκία, επέκταση στα 12 μίλια και Rafale;

Γιατί ο Μητσοτάκης κλείνει μέτωπα; - Διερευνητικές με Τουρκία, επέκταση στα 12 μίλια και Rafale;
Θα είναι η Πορτογαλία ουρά της Merkel; - Στην Πορτογαλία ο Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα

Την ανησυχία του να κλείσει τα εξωτερικά μέτωπα που έχει η κυβέρνηση πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, εξέφρασε σε συνεργάτες του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πιο συγκεκριμένα, θέλει να κλείσει τα μέτωπα με ΕΕ, Τουρκία και ΗΠΑ ώστε να μπορεί να επικεντρωθεί στα εσωτερικά ζητήματα που ταλανίζουν την κυβέρνηση όπως είναι ο εμβολιασμός, η οικονομία, η πανδημία, η παράταση του lockdown καθώς και την μεταρρυθμιστική του ατζέντα ( νομοσχέδια) που θα ανοίξει νέα μέτωπα με την κοινωνία.
Στο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Λισαβόνα προκειμένου να συναντηθεί με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς η Πορτογαλία αναλαμβάνει σε λίγες μέρες την Προεδρία της Ε.Ε και θα είναι σημαντικός ο ρόλος της ειδικά σε θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα την ελληνική διπλωματία όπως είναι η Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου, το μεταναστευτικό, η διαχείριση της πανδημίας αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Θα είναι η Πορτογαλία ουρά της Μέρκελ;


Ωστόσο, το κύριο μενού είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ελληνική διπλωματία θέλει να διερευνήσει ποιες είναι οι προθέσεις της Πορτογαλίας σχετικά με την στάση της στη Σύνοδο Κορυφής και κυρίως αν θα ακολουθήσει σε τακτική και ύφος την Γερμανία της Μέρκελ, η οποία το προηγούμενο εξάμηνο αποτέλεσε το κύριο «σύμμαχο» της Τουρκίας και κατ’ επέκταση τον ρυθμιστή στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι πρώτες ενδείξεις, ωστόσο, της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Κόστα από τις εργασίες των προηγούμενων Συνόδων είναι ότι δεν είναι πολύ κοντά με τις ελληνικές θέσεις.
Αυτό που ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά είναι εάν υπάρξει συμμόρφωση της Άγκυρας μέχρι το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου και εάν θα αξιολογηθεί αυστηρά από τις χώρες της Ε.Ε σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.
Μπορεί, πριν λίγες μέρες, να διαδραματίστηκε το επεισόδιο στα Ίμια με την τουρκική ακταιωρό ωστόσο από την Άγκυρα εκπέμπονται μηνύματα για ενεργοποίηση του διπλωματικού διαύλου, ενώ αφήνεται να εννοηθεί πως επίκειται και συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας με σκοπό ακριβώς την ανακοίνωση έναρξης των συνομιλιών.

Αλλάζει ρότα η Άγκυρα υπέρ του διαλόγου


Όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, η Τουρκία, μετά τα αλλεπάλληλα “χαστούκια” από τις ΗΠΑ και την απώλεια ενός σημαντικότατου συμμάχου στο πρόσωπο του Τραμπ, αλλάζει ρότα, προκειμένου να αποφύγει τη διαφαινόμενη διεθνή απομόνωση αλλά και τις κυρώσεις στην προγραμματισμένη για τον Μάρτιο Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. Πριν μέρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ενώ προγραμματίζονται συναντήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με Ζοζέπ Μπορέλ και Σαρλ Μισέλ στα τέλη του μήνα.
Και ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα που συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, μετέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, μήνυμα του τούρκου προέδρου για επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Άρωμα διερευνητικών επαφών, εξάλλου, είχαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την Άγκυρα να επιχειρεί στροφή 180 μοιρών μετά το προκλητικό περιστατικό στα Ίμια.

Θωράκιση της διπλωματικής θέσης με 2 κινήσεις

Η ελληνική πλευρά, βλέποντας την αλλαγή συμπεριφοράς από την Άγκυρα, προσπαθεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες και να θωρακίσει την διπλωματική της θέση με δύο κορυφαίες κινήσεις:

  1. Η επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος.

Ήδη σήμερα Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2021 θα συζητηθεί το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Πέμπτη και αφορά την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, από την Κέρκυρα έως το ακρωτήριο Ταίναρο στην Πελοπόννησο.
Στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, θα προβλέπεται με σαφήνεια ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

  1. Η ψήφιση της σύμβασης των Rafale

Την ερχόμενη εβδομάδα θα περάσει από τη Βουλή και το πρόγραμμα της προμήθειας 18 μαχητικών τύπου Ραφάλ από τη Γαλλία, με σκοπό την ταχεία προώθηση και ψήφισή του στην Ολομέλεια προτού ολοκληρωθεί η επόμενη εβδομάδα. Θα εισαχθεί την Τρίτη και την Τετάρτη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας με τη διαδικασία του επείγοντος, με μέχρι στιγμής σχεδιασμό για την ψήφιση του νομοσχεδίου την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.
Φόβοι στην Αθήνα για διεύρυνση ατζέντας στις διερευνητικές
Εφόσον οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ολοκληρωθούν όπως προβλέπεται, τότε ανοίγει και το παράθυρο για τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με την υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. Υπολογίζεται ότι η κ. Παρλί θα επισκεφθεί την Αθήνα στα τέλη του μήνα, οπότε και θα υπογραφεί η σύμβαση, ανοίγοντας και επίσημα την εποχή Ραφάλ για την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.).
Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, η Ελλάδα θα έχει κυρώσει δύο πολύ σημαντικά νομοσχέδια πριν από τις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Με τη λήξη αυτών των εκκρεμοτήτων, η Αθήνα θα είναι έτοιμη και για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο 61ος γύρος των οποίων θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό που προβληματίζει την Αθήνα, ωστόσο, είναι το εξής:
Εάν η Τουρκία μέσα από τις διερευνητικές θέσει στην συγκεκριμένη ατζέντα τις γνωστές αξιώσεις της για έναν διάλογο εφ όλης της ύλης με όλα τα θέματα υπό διαπραγμάτευση.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης