Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πρόσκληση Cavusoglu για διερευνητικές τον Ιανουάριο: Διάλογος για όλα χωρίς προϋποθέσεις - Μητσοτάκης: Να μην παίζουμε τις κουμπάρες

Πρόσκληση Cavusoglu για διερευνητικές τον Ιανουάριο: Διάλογος για όλα χωρίς προϋποθέσεις - Μητσοτάκης: Να μην παίζουμε τις κουμπάρες
Η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία είναι συγκεκριμένη και αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας
Σχετικά Άρθρα
(upd3) Ανοιχτή πρόσκληση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών απηύθυνε στην ελληνική πλευρά η Τουρκία.
«Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.
Ωστόσο, ο ίδιος έκανε λόγο για διάλογο χωρίς προϋπoθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.
Πρόκειται για μια θέση, όμως, αντίθετη με την επίσημη γραμμή της Ελλάδας, που διαμηνύει ότι τα θέματα που είναι προς συζήτηση είναι μόνο η ΑΟΖ και η υφαλοπρηπίδα.
Μάλιστα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι δεν έχει λάβει πρόσκληση για τις διερευνητικές επαφές.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και σε μια τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας, όπου η Αθήνα υποστήριξε ότι οι διερευνητικές επαφές θα μπορούσαν να αρχίσουν στις 11 Ιανουαρίου, ενώ σε μια προσπάθεια να ασκήσεις πιέσεις στην Ελλάδα  επεσήμανε το γεγονός ότι το Oruc Reis έχει απομακρυνθεί από την Ανατολική Μεσόγειο.

Αναμενόμενη εξέλιξη

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη...
Ειδικότερα, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Τουρκία, μετά τα αλλεπάλληλα «χαστούκια» από τις ΗΠΑ και την απώλεια ενός σημαντικότατου συμμάχου στο πρόσωπο του Trump, θα αλλάξει ρότα, προκειμένου να αποφύγει τη διαφαινόμενη διεθνή απομόνωση αλλά και τις κυρώσεις στην προγραμματισμένη για τον Μάρτιο Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.
Πριν μέρες, ο Rejep Tayyip Erdogan συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen ενώ προγραμματίζονται συναντήσεις του Mevlut Cavusoglu με Josep Borrell και Charles Michel στα τέλη του μήνα.
Και ο Αλβανός πρωθυπουργός Edi Rama που συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, μετέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, μήνυμα του τούρκου προέδρου για επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Άρωμα διερευνητικών επαφών, εξάλλου, είχαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Mevlut Cavusoglu με την Άγκυρα να επιχειρεί στροφή 180 μοιρών μετά το προκλητικό περιστατικό στα Ίμια.
Ειδικότερα, την Παρασκευή (8/1/2021) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει προσωπικό του φίλο του Νίκο Δένδια ενώ είχε επισημάνει ότι τις επόμενες  εβδομάδες «θα δημιουργήσουμε έναν διάλογο μαζί του».

Η ανοιχτή πρόσκληση Cavusoglu για τις διερευνητικές επαφές

«Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου.
Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση.
Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, και συνέχισε λέγοντας «εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα.
Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα».

«Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Edi Rama είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα.
Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί» πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προσπαθώντας να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα να αποδεχτεί την πρόσκληση, συμπλήρωσε ότι «μας έλεγαν πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές όσο το Oruc Reis βρίσκεται στην περιοχή.
Το πλοίο έφυγε απο εκεί και για περίπου 6 μήνες θα κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή.
Έτσι η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιολογία.
Είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές η ατζέντα είναι γνωστή».
O Cavusoglu αναφέρθηκε και σε μια τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας λέγοντας χαρακτηριστικά «όταν το 2016 ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν ήθελε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.
Μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνομιλίες επέστρεψαν στην ατζέντα.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας, είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις διερευνητικές επαφές.
Η Ελλάδα είπε ότι θα μπορούσε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο καθεστώς της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Τουρκίας και του Recep Tayyip Erdogan, για δύο κράτη στο νησί.

Υπ. Εξωτερικών: Δεν έχουμε λάβει πρόσκληση από την Τουρκία - Αντικείμενο συζήτησης μόνο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι δεν έχει λάβει κάποια πρόσκληση από την Τουρκία και επαναλαμβάνει ότι αντικείμενο συζήτησης είναι μόνο η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών», σημειώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
«Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας». τονίζει χαρακτηριστικά.

Η αντίδραση της Κομισιόν

Με την εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας συνέδεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η αποκλιμάκωση και η εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, υποστήριξε ο Peter Stano είναι «πολύ σημαντικό στοιχείο» για την εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Κομισιόν αναμένει επίσημη ενημέρωση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς «ζητήματα που ερεθίζουν» τις σχέσεις της Τουρκίας με οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ένωσης «αποτελούν ερεθιστικά ζητήματα για ολόκληρη την Ε.Ε.».
Παράλληλα, ο Stano επιβεβαίωσε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Josep Borrell.

Δένδιας: Η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη

Η Αθήνα επιμένει ότι η ατζέντα των επαφών με την Τουρκία είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.
«Δεν μπορεί ο εις των συνομιλητών να αποφασίσει μονομερώς την διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης.
Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι «η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016, όταν και έγινε ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, γύρος των διερευνητικών επαφών».
Πάντως, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο των διερευνητικών επαφών, ο κ. Δένδιας είχε σχολιάσει: «Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές οψέποτε αυτές ξεκινήσουν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση».

H διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προηγηθεί συνάντηση της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον Ibrahim Kalin, εκπρόσωπο και στενό συνεργάτης του Τούρκου προέδρου και αν όλα εξελιχθούν ομαλά στους δύο πρώτους γύρους των διερευνητικών επαφών, θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στα Τίρανα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης