Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Παγώνουν» για ένα έτος τα τεκμήρια διαβίωσης - Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης που αποκαλύπτει το bankingnews

«Παγώνουν» για ένα έτος τα τεκμήρια διαβίωσης - Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης που αποκαλύπτει το bankingnews
Η κυβέρνηση εξετάζει αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης για ένα έτος
Σχετικά Άρθρα
Αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης για ένα έτος για φορολογούμενους και επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση και τα εισοδήματα τους έχουν υποστεί τρομακτική καθίζηση εξετάζει η κυβέρνηση.

Το σχέδιο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και αποτελεί κομμάτι από τον κορμό των νέων φορολογικών ελαφρύνσεων - με προσωρινό όμως χαρακτήρα για να μπορέσει να περάσει από τις συμπληγάδες των δανειστών - προβλέπει απαλλαγή από την αντικειμενική δαπάνη για κατοικίες και αυτοκίνητα για τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλώσουν φέτος στην εφορία οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί δραστικά από την υγειονομική κρίση.
Στη λίστα βρίσκονται εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή για πάνω από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καθώς και επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις με σημαντική πτώση τζίρου εξ αιτίας της οικονομικής καραντίνας.

Αναγκαίο το πάγωμα των τεκμηρίων διαβίωσης

Σύμφωνα με τους εισηγητές του μέτρου το προσωρινό «πάγωμα» των τεκμηρίων διαβίωσης με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις αλλά και ασφαλιστικές δικλείδες για περιπτώσεις φοροδιαφυγής είναι αναγκαίο, καθώς υπάρχει κίνδυνος χιλιάδες φορολογούμενοι να μην μπορούν να καλύψουν το τεκμαρτό εισόδημα και να υποχρεωθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του 2020 (εισοδήματα 2019) που επεξεργάστηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκύπτει ότι περισσότεροι από 1,9 εκατ. φορολογούμενοι «παγιδεύτηκαν» στα τεκμήρια και πλήρωσαν έξτρα φόρο για μεγαλύτερα εισοδήματα περίπου 6,5 δισ. ευρώ.
Μάλιστα από τους προηγούμενους 1,9 εκατ. υπόχρεους οι 690.653 ήταν μισθωτοί και 204.300 οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα τεκμήρια διαβίωσης είναι αναχρονιστικά και πλέον με τις σύγχρονες ελεγκτικές διαδικασίες μπορούν να εντοπισθούν οι περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης.
Με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, τα στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα, και τα ηλεκτρονικά βιβλία, η Εφορία μπορεί να διαπιστώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα περιπτώσεις φοροαποφυγής και να αποκαλύψει κρυμμένα εισοδήματα.
Στη βάση αυτή ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μείωση των τεκμηρίων για το 2020 έως 50% και πλήρη κατάργηση τους από το 2021 αλλά το μέτρο έμεινε στο συρτάρι λόγω της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που το δηλωθέν εισόδημα είναι χαμηλότερο από εκείνο που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες ο φόρος υπολογίζεται επί του εισοδήματος που προκύπτει το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς στα τεκμήρια διαβίωσης περιλαμβάνονται:

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ - Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε.
ΔΙΔΑΚΤΡΑ - που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
ΔΑΠΑΝΗ - για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ - Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.
ΠΙΣΙΝΕΣ - Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά της και διαμορφώνεται ανάλογα με το εάν είναι εξωτερική ή εσωτερική.
ΕΛΑΧΙΣΤΗ - ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου που ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης