Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ταραντίλης: Μόνο ΑΟΖ και υφαλορηπίδα στην ατζέντα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

Ταραντίλης: Μόνο ΑΟΖ και υφαλορηπίδα στην ατζέντα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για δικαίωση των κυβερνητικών χειρισμών

Σχετικά Άρθρα
Στη θέση ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία είναι «μονοθεματική» επιμένει η ελληνική κυβέρνηση σε αντίθεση με την τουρκική πλευρά που υποστηρίζει ότι στο τραπέζι είναι όλα τα θέματα (αποστρατιωτικοποίηση, χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας).
«Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών αποτελεί συνέχιση από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 και θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

Δικαίωση για την κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «η ελληνική κυβέρνηση όπως απ την αρχή είχε διευκρινίσει προσέρχεται στις διαβουλεύσεις με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση προκειμένου να δοθεί τέλος σε μια εκκρεμότητα, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που ταλανίζει τις διμερείς σχέσεις εδώ και δεκαετίες», ενώ τόνισε ότι «η εξέλιξη αυτή έρχεται ως επιστέγασμα της εξωτερικής πολιτικής μας και συνιστά δικαίωση των κυβερνητικών χειρισμών για πολλούς και σοβαρούς λόγους»:

Πρώτον: Από την αρχή, η Ελλάδα είχε συμπυκνώσει τη θέση της στη φράση που κατ' επανάληψη διατύπωσε ο πρωθυπουργός: σταματούν οι προκλήσεις αρχίζουν οι συζητήσεις.
«Κι είμαστε τώρα σε αυτό ακριβώς το σημείο.
Η Τουρκία έχει αποσύρει το Ορούτς Ρέις από τις περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και ζήτησε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών οι οποίες όπως ανακοινώθηκε θα ξεκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Δεύτερον: Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών αποτελεί συνέχιση από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 και θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Τρίτον: Στο τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα -αποδεικνύοντας έμπρακτα την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας- προχώρησε σε συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Συμφώνησε, επίσης, στην έναρξη διαβουλεύσεων με την Αλβανία για την από κοινού παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Τέταρτον: Στο ίδιο αυτό διάστημα η χώρα μας πέτυχε μια σειρά αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που υιοθετούν τις ελληνικές θέσεις, εκφράζουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητικότητα, θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση με οικονομικές συνέπειες.
Πέμπτον: Ασκώντας ενεργητική εξωτερική πολιτική η Ελλάδα πέτυχε, στο ίδιο διάστημα, ένα πλέγμα συμφωνιών με χώρες του Αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου, που ενισχύουν την περιφερειακή της θέση.
Έκτον: Η κυβέρνηση προετοίμασε νόμο που ήδη συζητείται στη Βουλή και ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα και προχωρά στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Διακηρύσσοντας ταυτόχρονα -όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου- ότι «επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Έβδομον: Στο ίδιο αυτό διάστημα, η Κυβέρνηση ανέπτυξε δράσεις για την άμεση ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας.
Προχώρησε -ανάμεσα στα άλλα- σε συμφωνία για την αγορά μιας μοίρας 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» και το νομοσχέδιο που αφορά στην έγκρισή της ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης