Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ανένδοτη η Τουρκία πριν τις διερευνητικές και ο ρόλος Rama - Erdogan: Γαλάζια Πατρίδα η Ανατολική Μεσόγειος

Ανένδοτη η Τουρκία πριν τις διερευνητικές και ο ρόλος Rama - Erdogan: Γαλάζια Πατρίδα η Ανατολική Μεσόγειος
Ο εκπρόσωπος του Erdogan κάνει λόγο για «δίκαιες αξιώσεις» από την Τουρκία
Σχετικά Άρθρα
(upd3) Σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα εξελίσσονται για την ελληνική πλευρά οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.
Ο Erdogan εμφανίζεται αδιάλλακτος ως προς την ατζέντα βάζοντας στο τραπέζι όλα τα θέματα παρά την επίσημη θέση της Ελλάδας ότι προς συζήτηση είναι μόνο η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας), ενώ την ίδια στιγμή επιμένει στη σκληροπυρηνική ρητορική.
«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας» δήλωσε ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Fahrettin Altun, κάνοντας -μάλιστα- λόγο για δίκαιες αξιώσεις από την τουρκική πλευρά.
Χαρακτηριστικό των τουρκικών διαθέσεων είναι ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών, που θα εκκινήσει στην Κωνσταντινούπουλη στις 25 Ιανουαρίου, θα διαρκέσει μόλις... 24 ώρες, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει ακόμα μία απόδειξη ότι η πρόσκληση της Τουρκίας για διερευνητικές επαφές είναι προσχηματική.
Είναι πασιφανές ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει εύκολα από τις θέσεις της, παρά την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ αλλά και παρά το γεγονός ότι προσπαθεί να «χτίσει» το προφίλ μιας φιλειρηνικής χώρας.
Κομβικό ρόλο σε αυτό παίζει και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εμφανίζεται απρόθυμη να στριμώξει τον Erdogan.
Τα τεκταινόμενα στις δύο Συνόδους Κορυφής αποτελούν απόδειξη της άρνησης των Βρυξελλών να στείλουν ένα «πραγματικό» μήνυμα στον Erdogan.
Πάντως, ως σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ερμηνεύονται όσα υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχετικά με τα Rafale.

Εκπρόσωπος Erdogan: Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Fahrettin Altun, δήλωσε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος είναι μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας» καθώς και ότι «ορισμένες χώρες προέβησαν σε δηλώσεις και βήματα που κλιμάκωσαν την ένταση».
«Η Τουρκία συνεχίζει να διαχειρίζεται τη διαδικασία χωρίς να υποχωρεί και χωρίς να παραιτείται από την ισότητα, τη διπλωματία και τον διάλογο.
Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας», είπε ο Altun, ισχυριζόμενος μάλιστα πως «είναι προφανές ότι η Τουρκία τηρεί συνετή στάση».
Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, ο Altun ανέφερε ότι «είναι μια περιοχή επί της οποίας η Τουρκία είχε ισχυρή αξίωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας.
Η Τουρκία εξακολουθεί να τη διατηρεί και σήμερα».
Επιπλέον, όπως υποστήριξε, «η χώρα και το κράτος μας αναλαμβάνουν μια ιστορική αποστολή.
Μια χώρα με τέτοια γεωστρατηγική θέση, τέτοιο ιστορικό υπόβαθρο και τόσο δυναμικό πληθυσμό έχει πολύ δίκαιες αξιώσεις.
Εδώ και χρόνια, μέσω διαφόρων δυτικοποιημένων πολιτικών, έγιναν προσπάθειες να κατασταλούν αυτές οι αξιώσεις».

Ταραντίλης: Μόνο ΑΟΖ και υφαλορηπίδα στην ατζέντα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

Στη θέση ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία είναι «μονοθεματική» επιμένει η ελληνική κυβέρνηση σε αντίθεση με την τουρκική πλευρά που υποστηρίζει ότι στο τραπέζι είναι όλα τα θέματα (αποστρατιωτικοποίηση, χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας).
«Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών αποτελεί συνέχιση από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 και θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

Cavusoglu (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Οι κινήσεις της Ελλάδας αύξησαν την ένταση στην Μεσόγειο

Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, σε άρθρο του σε περιοδικό των ξένων ανταποκριτών στην Τουρκία, ενώ έκανε λόγο για θετικά βήματα, στα οποία δυστυχώς η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται.
Ενώ επανέλαβε ότι, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας, οι κινήσεις της Ελλάδας αύξησαν την ένταση στην Μεσόγειο.
Όπως είπε, «η Ελλάδα γνωρίζει ότι μια δίκαιη λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω διμερών διαπραγματεύσεων, αλλά θέλει να πιστεύει ότι είναι πιο κερδοφόρος τρόπος να χρησιμοποιεί την ΕΕ ως όπλο.
Η πραγματικότητα δεν συνάδει με αυτά που πρεσβεύει η Ελλάδα.
Συνεχίζουμε τις εκκλήσεις μας για διάλογο και ταυτόχρονα προστατεύουμε τα δικαιώματά μας».

Παναγιωτόπουλος: Τα Rafale θα σκεπάσουν πληρέστερα το Αιγαίο με τα φτερά τους και τα όπλα τους

Ως σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ερμηνεύονται όσα υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος σχετικά με τα Rafale.
«Σε λιγότερο από ένα έτος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα προσγειωθεί το πρώτο Rafale στoν ιστορικό αεροδιάδρομο της Τανάγρας.
Από τον ερχόμενο καλοκαίρι 18 υπερηχητικές ριπές ανέμου, αυτή είναι η απόδοση της λέξης Rafale στα ελληνικά, με ελληνικά διακριτικά στα φτερά και Έλληνες ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας στο χειριστήριο, θα έρθουν να πετάξουν και θα σκεπάσουν –πληρέστερα - μαζί με τον υπόλοιπο στόλο το Αιγαίο με τα φτερά τους και τα όπλα τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντας τη σύμβαση «εμβληματικό εγχείρημα».
Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη» την απόκτηση των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, αλλά και της «πολιτικής συμπεριφοράς της γείτονος Τουρκίας, που αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», ανεξαρτήτως εάν τώρα εμφανίζεται πρόθυμη για διάλογο με την Αθήνα.

Στον... πάγο η λίστα των νέων κυρώσεων

Εν τω μεταξύ, Παρίσι, Αθήνα και Λευκωσία παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα κοινή λίστα για περαιτέρω κυρώσεις στην Τουρκία.
Οι προτάσεις αναμενόταν να συζητηθούν στη συνεδρίαση της αρμοδιας επιτροπής της ΕΕ σήμερα, αλλά φαίνεται πως μπήκαν στον... πάγο λόγω της επίσημης πρόσκλησης της Τουρκίας για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.

Κίνδυνος να εγκλωβιστεί η Ελλάδα

Ο κίνδυνος η Ελλάδα να εγκλωβιστεί στις συζητήσεις είναι ορατός περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Η τουρκική πλευρά -σε αντίθεση με την Αθήνα- επιμένει σε μια διευρυμένη ατζέντα.
Το γεγονός αυτό είναι αρκετό για να στριμώξει την Ελλάδα, που δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να φανεί ότι εκείνη είναι τινάζει τις διαπραγματεύσεις στον αέρα.
Ωστόσο, αυτός φαίνεται πως είναι ο στόχος της Τουρκίας: να αποδείξει ότι η Ελλάδα ευθύνεται για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσονται και οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις από τους Τούρκους αξιωματούχους ότι η Ελλάδα ευθύνεται για την ένταση, αλλά και οι γέφυρες του Erdogan στην ΕΕ.
Άλλωστε, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, φέρεται να ασκεί έντονες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία με την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, έχει αναφέρει -σε πρόσφατο δημοσίευμα του- ότι οι διαφορές που θα πρέπει να συζητηθούν στον 61ο γύρο που θα ξεκινήσει στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη είναι:
* υφαλοκρηπίδα,
* χωρικά ύδατα,
* εναέριος χώρος,
* αποστρατικοποίηση νησιών,
* καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων,
* κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και
* δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Bild: Με παρότρυνση της Merkel, ο Rama «γεφυροποιός» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τις διερευνητικές

Στη στήλη της Γερμανικής εφημερίδας Bild «Νικητής και Ηττημένος» την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021 γίνεται αναφορά στον Αλβανό Πρωθυπουργό Edi Rama, ο οποίος χαρακτηρίζεται «νικητής» όσον αφορά τις προσπάθειες του για τη σύγκληση στο τραπέζι του διαλόγου των ηγετών Τουρκίας και Ελλάδας.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «η Καγκελάριος Angela Merkel τον ενθάρρυνε προσωπικά!
Ο 56χρονος, Edi Rama, πρωθυπουργός της Αλβανίας, προσπαθεί να καθίσει γύρω από ένα κοινό τραπέζι διαλόγου τους αντιμαχόμενους ηγέτες της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Ο λόγος: Έχει να κάνει με τις διαμάχες για τα νησιά του Αιγαίου, η οποία έχει κλιμακωθεί πρόσφατα».
Το κλίμα που δημιουργεί η Bild έχει ενδιαφέρον καθώς φαίνεται πως μετά την αποτυχία της γερμανικής διαμεσολάβησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 -στη σκιά, μεταξύ άλλων, των τουρκικών προκλήσεων με το Oruc Reis στο Ανατολικό Αιγαίο- η Γερμανίδα καγκελάριος προωθεί μια νέα πρωτοβουλία με τον Edi Rama.
Καταλήγοντας το δημοσίευμα γράφει: «Rama ο γεφυροποιός».

Εμπλοκή από Cavusoglou

Να σημειωθεί ότι η πρώτη αναφορά στο ρόλο του Rama στο εξωτερικό και ειδικά στη Γερμανία και την εφημερίδα Bild, κάτι που επιβεβαιώνει το ρόλο του Rama στην έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου μέσω των διερευνητικών επαφών.
Και όλα αυτά, την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Melvut Cavusoglou, σε δηλώσεις του είχε υποστηρίξει, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τις μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ώστε να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.
Μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενέπλεξε και τον Αλβανό πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «έγινε επίσης μια προσπάθεια από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama να συναντηθούμε εγώ και ο Νίκος Δένδιας στα Τίρανα».

Ελληνικό ΥΠΕΞ

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα δημοσιεύματα που έφεραν να έχει οριστικοποιηθεί συνάντηση Δένδια - Cavusoglu στην Αλβανία, με την παρέμβαση Rama στις 12 Ιανουαρίου.
«Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα.
Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Cavusoglu, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες» σημείωσαν διπλωματικές πηγές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης