Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκλειστικό: Όλο το πόρισμα ελέγχου της ΕΛΤΕ για τη Folli Follie και η αδράνεια της Κεφαλαιαγοράς

Αποκλειστικό: Όλο το πόρισμα ελέγχου της ΕΛΤΕ για τη Folli Follie και η αδράνεια της Κεφαλαιαγοράς

Τα ευτράπελα με τους ελέγχους από τον Ελληνα ορκωτό της FF στα Κινέζικα

Σχετικά Άρθρα
Σε ταχεία αποκωδικοποίηση της απάτης της Folli Follie και των ανύπαρκτων εταιριών με τις οποίες υποτίθεται ότι γίνονταν συναλλαγές, που στην πραγματικότητα ήταν μόνο εικονικές εγγραφές, προχώρησε η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) όπως προκύπτει από το πόρισμα που παρουσιάζει σήμερα 15 Ιανουαρίου 2021 κατ΄ αποκλειστικότητα το bankingnews.
Ουσιαστικά πρόκειται για το μόνο ολοκληρωμένο πόρισμα για τη Folli Follie καθώς η Alvarez ουσιαστικα παρέδωσε draft και η PwC ενδιάμεση έκθεση!!!

Ένα πόρισμα, που κατατέθηκε ως οριστικό στον αρμόδιο εισαγγελέα που διερεύνησε την υπόθεση κ. Γιάννη Δραγάτση στις 19/10/2018 ενώ από τις 18/07/2018 η ΕΛΤΕ του είχε κοινοποιήσει ότι υπάρχει ζήτημα ανάκλησης του πιστοποιητικού ελέγχου καθώς και τα ευρήματα που είχαν αξιολογηθεί και τεκμηριωθεί. Επιπλέον στις 2/10/2018 απεστάλη στον εισαγγελέα Δραγάτση το σχέδιο του πορίσματος το οποίο δεν είχε καμία διαφορά με το τελικό

Το οριστικό πόρισμα κατατέθηκε και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 14 Νοεμβρίου 2018 αλλά είναι άγνωστο αν αξιοποιήθηκε...

Το bankingnews είχε πραγματοποιήσει έρευνα για τις κινήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ΕΛΤΕ και σε δημοσίευμα της 4ης Μαρτίου του 2019 που ουδέποτε διαψεύστηκε από τους αναφερόμενους σε αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Κύκλοι της ΕΛΤΕ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του bankingnews ανέφεραν ότι η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης εδώ και πέντε περίπου μήνες απέστειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα στοιχεία του Ποιοτικού Ελέγχου που διενεργήθηκε στη Folli Follie και για το 2016.
Και αυτό είναι προφανές ότι θέτει ζήτημα για την ταχύτητα αντίδρασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην πολύκροτη υπόθεση.
Από την άλλη πλευρά κύκλοι της Κεφαλαιαγοράς αναφέρουν ότι τον περασμένο Οκτώβριο έλαβαν draft ποιοτικού ελέγχου. ..
Την ίδια στιγμή ωστόσο αναφέρουν ότι στην ΕΛΤΕ διαβιβάστηκε από τα μέσα Μαΐου του 2018 αίτημα ελέγχου και ένα μήνα μετά η ΕΛΤΕ ενημέρωσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πως επτά εταιρίες στην Κίνα και δύο στην Ταϊλάνδη με τις οποίες εμφανιζόταν ότι έκανε συναλλαγές ο όμιλος Folli ήταν ανύπαρκτες πράγμα που επιβεβαιώθηκε επισήμως αργότερα από τους διπλωματικούς εκπροσώπους της Ελλάδας στις χώρες αυτές».
Από το πόρισμα της ΕΛΤΕ και τα στοιχεία που έχουν περιέλθει στην κατοχή του bankingnews προκύπτει ότι πράγματι το οριστικό πόρισμα της ΕΛΤΕ κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με το υπ’ αρ πρωτοκόλλου έγγραφο 11425 την 14/11/2018.
Έτσι προκύπτει ότι τα στοιχεία που έδιναν τότε (Μάρτιος 2019) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ήταν ακριβή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛΤΕ εξέδωσε εντολή ελέγχου στις 8/5/2018 (σημαίνει ότι η απόφαση από το Συμβούλιο Ποιοτικού Ελέγχου είχε ληφθεί νωρίτερα και συγκεκριμένα αυθημερόν με την ανακοίνωση της QCM) για τη Folli Follie και φαίνεται ότι η κίνησή της προηγήθηκε της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ισχυρίζεται ότι απέστειλε σχετικό αίτημα στα μέσα Μαΐου.
(Υπάρχει αίτημα που να εστάλη επίσημα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεδομένου ότι από την έρευνα του bankingnews μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να έχει σταλεί;)
Από την έναρξη του ελέγχου, ο οποίος απεικονίζεται συνοπτικά σε πέντε κινήσεις στο παρακάτω σχήμα:

καρ.JPG
προέκυψε θέμα με την ενοποίησή του ομίλου και αναλυτικότερα με τον υπο-όμιλο FF sourcing με έδρα τον Χονγκ Κογκ.
Διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων όπως αναφέρεται στο πόρισμα, η ύπαρξη δύο «εταιριών- σφραγίδων» που λειτουργούσαν ως βασικός πελάτης η μία και ως προμηθευτής η άλλη.

Ενήμερη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Αξίζει να σημειωθεί για το γεγονός αυτό σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες ενημερώθηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε άτυπη συνάντηση στα τέλη Μαΐου του 2018 και όχι στα μέσα Ιουνίου όπως ισχυρίζονταν από την Κεφαλαιαγορά και καταγράφεται στο δημοσίευμα του bankingnews της 4ης Μαρτίου 2019.
Στην συνέχεια και παράλληλα με τον έλεγχο που έτρεχαν οι ελεγκτές της ΕΛΤΕ, το Συμβούλιο Ποιοτικού Ελέγχου λαμβάνοντας συνεχώς πληροφορίες από τον Ποιοτικό Έλεγχο, επικοινώνησε με την ομόλογη εποπτική αρχή (FRC) του Χονγκ Κονγκ ζητώντας διάφορες πληροφορίες για το ορκωτό ελεγκτή λογιστή (Thomas Ng Chi Wa) που υπέγραψε τις οικονομικές καταστάσεις της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου FF Group sourcing Limited.
Από την επικοινωνία αυτή προέκυψε ότι η ελεγκτική εταιρεία Thomas Ng - Chi Wa & Co δεν αποτελούσε μέλος του Financial Report Council (FRC) του Χονγκ Κονγκ, όπου μετέχουν κυρίως οι "μεγάλες" ελεγκτικές εταιρείες, αλλά της επαγγελματικής ένωσης Hong Kong Institute of CPA.
Τέλος, έχοντας το Συμβούλιο Ποιοτικού Ελέγχου στα πλαίσια άσκησης των αρμοδιοτήτων του και λαμβάνοντας υπόψη την ενημέρωση για την πορεία του ελέγχου από τους εντεταλμένους ελεγκτές της ΕΛΤΕ, αποφάσισε να αποστείλει σχετικό ηλεκτρονικό αίτημα (email) για την παροχή στοιχείων στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ταϊλάνδη, προκειμένου να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του βασικού πελάτη (NG Boon Soon) και του βασικού προμηθευτή (Thana Pasertsian), αφού και οι δύο εταιρείες εμφανίζονται να έχουν την έδρα τους στην Ταϊλάνδη.
Η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Μπανγκόκ απάντησε με ηλεκτρονική αλληλογραφία στις 13 Ιουλίου 2018 ότι οι εν λόγω εταιρείες δεν εμφανίζονται εγγεγραμμένες στην βάση δεδομένων του Ταϊλανδικού Υπουργείου Εμπορίου, όπου εγγράφονται υποχρεωτικά όλες οι εταιρείες με έδρα την Ταϊλάνδη, προ της νομίμου εκκινήσεως οποιασδήποτε επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Επίσης δεν εμφανίζονται εγγεγραμμένες και στην βάση δεδομένων της εταιρείας συλλογής και παροχής επιχειρηματικής πληροφόρησης “KOMPASS”, η οποία περιλαμβάνει συνήθως τις πιο αξιόπιστες επιχειρήσεις ανά κλάδο και τομέα δραστηριοποίησης σε κάθε χώρα.

Mη ύπαρξη ή μη σύννομη λειτουργία των συγκεκριμένων εταιρειών εντός της Ταϊλάνδης

Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ενδεχομένως η μη ύπαρξη ή μη σύννομη λειτουργία των συγκεκριμένων εταιρειών εντός της Ταϊλάνδης καθώς και ότι οι επωνυμίες των εταιρειών, κατά πάσα πιθανότητα, αντιστοιχούν σε ονοματεπώνυμα φυσικών προσώπων.
Σημειώνεται ότι η ΝG Boon Soon εμφανίζονταν ως πελάτης της FF Group Sourcing με τζίρους που σχεδόν άγγιζαν το 1 δισ. δολάρια, με έδρα και αποθήκες ανύπαρκτες.
Αντίστοιχα, η Τhana Prasertsian, εμφανίζεται να λειτουργεί ως προμηθευτής της FF Group Sourcing, έχοντας λάβει προκαταβολές 250 εκατ. δολαρίων για την παράδοση προϊόντων.
Και για αυτή την εταιρεία δεν επιβεβαιώνονται η έδρα και η ύπαρξη αποθηκευτικών χώρων.
Σημειώνεται ότι στο πόρισμα αποτυπώνονται απίστευτα περιστατικά όπως για παράδειγμα ότι ο έλεγχος των Κινέζων ήταν γραμμένος στα Κινέζικα και ο Έλληνας ελεγκτής της FF (Group Auditor) έλεγχε τον έλεγχο χωρίς να γνωρίζει κατ ουσίαν τι γράφει στα προφορικά και με ανταλλαγή επιστολών!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης