Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Invesco με 25,7% και 80 εκατ. φαβορί για τη διεκδίκηση του Ελλάκτωρ, στις 18/1 οι ανακοινώσεις – Επιβεβαίωση ΒΝ

Η Invesco με 25,7% και 80 εκατ. φαβορί για τη διεκδίκηση του Ελλάκτωρ, στις 18/1 οι ανακοινώσεις – Επιβεβαίωση ΒΝ

Τα κανονιστικά κείμενα υπεγράφησαν και αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις για τον Ελλάκτωρ στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 18 Ιανουαρίου 2021

Σχετικά Άρθρα
Είναι οριστικό… η Invesco των εφοπλιστών Καϋμενάκη και Μπάκου κατέχει άμεσα το 25,7% του Ελλάκτωρ, μετά και την υπογραφή όλων των κανονιστικών εγγράφων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής.

Σε αντίθεση με τις διαρροές ότι η Invesco δεν εξάσκησε την option, δεν έχει λεφτά να εξασκήσει την option και άλλα τέτοια σενάρια που διοχετεύονται σκοπίμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Συγκεκριμένα, υπογράφησαν μεταξύ Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση, της Farallon που είναι αμερικανικό fund και δανειστής της Pemanoaro και της Invesco των εφοπλιστών Καϋμενάκη και Μπάκου, η συμφωνία μεταβίβασης των μετοχών.

Στις 18 Ιανουαρίου 2021 οι ανακοινώσεις

Τα κανονιστικά κείμενα υπεγράφησαν και αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 18 Ιανουαρίου 2021.
Να σημειωθεί ότι η Invesco για την αγορά του 25,7% ή 55 εκατ. μετοχές της Ελλάκτωρ έχει επενδύσει περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Η Invesco φαβορί για τον έλεγχο του Ελλάκτωρ

Η Invesco πλέον τίθεται φαβορί για τη διεκδίκηση του Ελλάκτωρ και ενόψει της γενικής συνέλευσης της 27ης Ιανουαρίου 2021 θα παρουσιάσει το επιχειρησιακό πλάνο που αφορά:
1)Εξυγίανση και κεφαλαιακή ενίσχυση του Άκτωρα
2)Σαφείς στόχους για τους μετόχους του Ελλάκτωρ
3)Κινητροδοσία για τους εργαζομένους του Ελλάκτωρ
4)Παρουσίαση ενός σύγχρονου business plan

Κίνητρα σε μετόχους και εργαζομένους

Η Invesco αναμένεται να παρουσιάσει τις προσεχείς ημέρες το σχέδιο της για την οικονομική ανάταξη και ισχυροποίηση του Ελλάκτωρα.
Θα περιλαμβάνει ένα σχέδιο προσέλκυσης των υπολοίπων μετόχων με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, όχι μόνο το ομολογιακό ή πιθανή δημόσια πρόταση αλλά και άλλους σχεδιασμούς που θα δείξουν ότι θέλει την μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη από τους μετόχους.
Η Invesco θα ήταν διατεθειμένη να αγοράσει το 14,23% των μετοχών που κατέχει άμεσα η Reggeborgh εάν κερδίσει στην κούρσα διεκδίκησης του Ελλάκτωρα.
Επίσης θα προσεγγίσει τις τράπεζες και τα αμοιβαία τους κεφάλαια τα οποία κατέχουν περίπου το 5% των μετοχών ειδικά Eurobank και Alpha bank έχουν τις περισσότερες μετοχές Ελλάκτωρα.
Θα περιλαμβάνει ένα επιχειρηματικό πλάνο που θα παρουσιάζει τους στόχους στους βασικούς επιχειρηματικούς άξονες του Ελλάκτωρα.
Θα περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου στον Ελλάκτωρα μεταξύ 50 και 70 εκατ ευρώ.
Θα περιλαμβάνει κινητροδοσία στους εργαζομένους με stock option και άλλα bonus ώστε να υποστηρίξουν το σχέδιο επιχειρηματικής ανάκαμψης του Ελλάκτωρα που έχει καλά περιουσιακά στοιχεία αλλά πρέπει να κλείσει κάποιες εκκρεμότητες.
Στην Invesco θεωρούν ότι η μάχη τώρα ξεκινάει στον Ελλάκτωρα ο οποίος πρέπει να παραμείνει αυτόνομος, να ενισχυθεί κεφαλαιακά και να αποκτήσει ξανά προστιθέμενη αξία.
Εάν το σχέδιο της Invesco υλοποιηθεί γιατί και η Reggeborgh είναι ακόμη στο παιχνίδι της διεκδίκησης… τότε δεν θα αποκλειόταν η μετοχή του Ελλάκτωρα να διπλασιαστεί μετά την αύξηση κεφαλαίου.

Το σκεπτικό του Ελλάκτωρα για την απόρριψη της πρότασης της Reggeborgh

Ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων του Διοικητικού Συμβούλιου που προτείνει η Reggeborgh με τα συμφέροντα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς και δημιουργία θεμάτων ανταγωνισμού, εντοπίζει μεταξύ άλλων και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα σχόλια του επί της πρότασης της Reggeborgh προς τους μετόχους.
Συγκεκριμένα, σημειώνει πως η πρόταση για εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου από τους αιτούντες μετόχους προέρχεται, κατά κύριο λόγο, από το βασικό μέτοχο της κυριότερης ανταγωνίστριας εταιρείας στην ελληνική αγορά (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και πρέπει να αξιολογηθεί από τους μετόχους της εταιρείας ως προς το αν είναι εφικτό να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ μεγιστοποιώντας την αξία του, στηρίζοντας και ενισχύοντας την αυτόνομη πορεία και ανάπτυξή του.

Ενστάσεις για το προτεινόμενο διοικητικό συμβούλιο

Ενστάσεις εγείρει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και ως προς την προτεινόμενη σύνθεση, η οποία αποτελείται από πέντε (5) μόλις μέλη, αριθμός που θεωρείται εξαιρετικά μικρός για το μέγεθος και τις ανάγκες του Ομίλου, περιλαμβάνοντας μόλις δύο (2) ανεξάρτητα μέλη που ισοδυναμεί με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό μελών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάτι που αναμένεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της εταιρείας ως προς τους κανόνες που διέπουν την εταιρική της διακυβέρνηση.
Ως προς την επιλογή των προτεινόμενων προσώπων, σημειώνεται πως προκαλείται μια εμφανής δυσαρμονία με τα συμφέροντα του Ομίλου, καθώς ορισμένα εξ’ αυτών, μέσω των πλέον πρόσφατων επαγγελματικών τους ιδιοτήτων, υποστήριξαν και υπέγραψαν αποφάσεις που απέτρεψαν τη δυνατότητα συμμετοχής του ομίλου στο σημαντικότερο έργο παραχώρησης (διαγωνισμός παραχώρησης Εγνατίας Οδού).
Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο αιτούμενη την ακύρωση των αποφάσεων αυτών.
Ήδη, έχει εκδοθεί προσωρινή διαταγή και πρόσφατα έγιναν δεκτά και τα ασφαλιστικά μετρά που κατατέθηκαν με τη διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Εφόσον τα πρόσωπα αυτά εκλεγούν ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τη Γενική Συνέλευση θα κληθούν να στηρίξουν τα συμφέροντα του ομίλου αιτούμενα την ακύρωση των αποφάσεων που οι ίδιοι προ ολίγων εβδομάδων υποστήριξαν και υπέγραψαν με την προηγούμενη επαγγελματική τους ιδιότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης