Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Χρήση μάσκας μέχρι το Φθινόπωρο 2021 και ανοσία το καλοκαίρι «βλέπουν» 4 καθηγητές

Χρήση μάσκας μέχρι το Φθινόπωρο 2021 και ανοσία το καλοκαίρι «βλέπουν» 4 καθηγητές
Για να υπάρξει ανοσία ως το καλοκαίρι θα πρέπει στην Ελλάδα να εμβολιάζονται 40.000 άτομα την ημέρα
Σχετικά Άρθρα

Η χρήση της μάσκας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας ως και το επόμενο φθινόπωρο εκτιμούν ότι θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε οι καθηγητές Λινού, Δημόπουλος, Μανωλόπουλος και Βασιλακόπουλος.
Μιλώντας στην Real News ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος επισημαίνει ότι είναι ιδιαιτέρα σημαντικό να επισπευστεί η συλλογική ανοσία σε όλα τα κράτη του κόσμου, δηλαδή να εμβολιαστεί πάνω από το 60% του πληθυσμού.
«Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει στις ΗΠΑ να εμβολιάζονται 3 εκατ. άνθρωποι την ημέρα ώστε να υπάρχει συλλογική ανοσία ως τον Ιούλιο.
Τα αντίστοιχα νούμερα για την Ελλάδα είναι 40.000 άτομα την ημέρα».

Σχέδιο για την περίπτωση έλλειψεις εμβολίων

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού υποστηρίζει ότι θα πρέπει άμεσα να καταρτιστεί σχέδιο, βάση του οποίου στην περίπτωση που δεν θα έχουμε επάρκεια εμβολίων τους επόμενους μήνες να μπορούμε αν εμβολιάσουμε ακόμη 100.000 άτομα την ημέρα. Για τα εμβόλια μιας δόσης και 200.000 ανθρώπους για τα υπόλοιπα εμβόλια που έχει εγκρίνει η ΕΕ.
«Ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί, όμως με σοβαρή και έγκαιρη οργάνωση και προσπάθεια από όλους μας μπορούμε να τα καταφέρουμε, όπως τα καταφέραμε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας».
Η γενικευμένη χρήση μέτρων προστασίας όπως της μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων, τα πολλά διαγνωστικά τεστ κτλ θα πρέπει να συνεχιστεί για πολύ μεγάλο διάστημα, ακόμη και μετά την εξασφάλιση της ανοσίας της αγέλης.

Ανοσία ως το καλοκαίρι

Από την πλευρά του ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιακής και Ιατρικής Ακρίβειας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος τονίζει, ότι τρεις είναι οι παράμετροι που θα καθορίσουν αν θα επιτύχουμε την πολυπόθητη ανοσία μέχρι το καλοκαίρι.
Ως πρώτη παράμετρο αναφέρει τη διαθεσιμότητα αρκετών δόσεων εμβολίου μέσα τους επόμενους 5-6 μήνες καθώς για να το πετύχουμε αυτό δεν αρκούν οι δόσεις που θα λάβουμε τους επόμενους μήνες από τα εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί γι αυτό χρειαζόμαστε και την έγκριση και των AstraZeneca και Janssen/Jonhnson από το Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εμβολίων.

Όλα εξαρτώνται από τους εμβολιασμούς

Την άποψη ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει πάψει να έχει πρόβλημα το ΕΣΥ γιατί θα έχουν εμβολιαστεί όλες οι ευπαθές ομάδες πληθυσμού και το καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει την ανοσία της αγέλης εκφράζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Το δεύτερο εξαρτάται από τις κλινικές μελέτες των εταιρειών, με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει συμβάσεις. Αν ολοκληρωθούν γρήγορα θα μπορέσουμε αν πετύχουμε την ανοσία στις αρχές του καλοκαιριού ενώ εάν πάνε αργά αυτό θα συμβεί τα τέλη του καλοκαιριού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης