Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανοίγει το λιανεμπόριo 18/1 - Τα επόμενα βήματα - Κρίσιμο διάστημα έως μέσα Μαρτίου για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού

Ανοίγει το λιανεμπόριo 18/1 - Τα επόμενα βήματα - Κρίσιμο διάστημα έως μέσα Μαρτίου για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού
Δεν υπάρχουν ημερομηνίες για την επαναλειτουργία της εστίασης, ξεκαθάρισε ο Άδ. Γεωργιάδης
Σχετικά Άρθρα

Επαναλειτουργεί από τη Δευτέρα 18/1 το λιανεμπόριο και άλλες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, υπό αυστηρούς κανόνες, ενώ στις«κόκκινες περιοχές» το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει με τη μέθοδο «παράδοση εκτός» (click away).
Έτσι, στην εργασία τους επανέρχονται περίπου 140.000 εργαζόμενοι, αφού θα ανοίξουν εκ νέου κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσιών φροντίδας και υγιεινής, καθώς και τα ΚΤΕΟ.
Ωστόσο, από κυβερνητικά χείλη έχει ξεκαθαριστεί ότι εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα σε κάποια περιοχή και παρατηρηθεί συνωστισμός και άλλα προβλήματα, τότε θα χαρακτηριστεί ως «κόκκινη» εμπορικά η εν λόγω περιοχή και θα ισχύει σε αυτήν υποχρεωτικά η μέθοδος του «click away», κάτι που έτσι και αλλιώς θα ισχύει από αύριο μόνο στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, που βρίσκονται υπό αυστηρό lockdown.
Αναμένονται το επόμενο διάστημα αποφάσεις για το άνοιγμα όσων καταστημάτων παραμένουν κλειστά, όπως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, αλλά και για το κυνήγι και το ψάρεμα, ενώ για την εστίαση  οι κυβερνητικές αποφάσεις εξαρτώνται από τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής.
Την ίδια ώρα, αισιδοξία επικρατεί σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, καθώς βάσει των στοιχείων των τελευταίων ημερών παρατηρείται σημαντική μείωση των κρουσμάτων, των ημερήσιων θανάτων ενώ επιβεβαιώνεται η έστω βραδεία αποσυμφόρηση του ΕΣΥ.
Άλλωστε, τα σταθερά δεδομένα και, κυρίως, η απουσία εκθετικής αύξησης δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά, έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου την ερχόμενη Δευτέρα 18/1 με αυστηρή τήρηση των μέτρων.
Το Σάββατο 16/1 ξεκίνησε ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 85 ετών, που θα γίνει σε δύο δόσεις.

Βραδύτερος ο ρυθμός της διασποράς

Τα 510 τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε το Σάββατο 16/1 ο ΕΟΔΥ αντανακλούν τη συνεχή μείωση της διασποράς στην επικράτεια, με βραδύτερο ωστόσο ρυθμό συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.
Βελτίωση παρατηρείται και στην ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, ενώ ο μέσος όρος κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανέρχεται στα 650 ανά ημέρα.
Ένας στους τρεις ασθενείς με COVID-19 κατοικεί στην Αττική, η οποία συγκεντρώνει πάνω από 2.500 ενεργά κρούσματα και 215 νέες διαγνώσεις, διατηρώντας την εύθραυστη επιδημιολογική της κατάσταση με ήπιες αυξομειώσεις.
Στα ανησυχητικά δεδομένα του λεκανοπεδίου,ο δείκτης Rt (ρυθμός αναπαραγωγής) στο 0,99, οριακά κάτω από τη μονάδα που σημαίνει υποχώρηση της πανδημίας.

Αργή η αποσυμπίεση του ΕΣΥ - Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες

Αν και η εικόνα παραμένει επιβαρυμένη, η 15% μείωση στους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες (ΜΕΘ) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μαρτυρά βελτίωση.
Στις 16/1 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 323 διασωληνωμένους.
Οι νοσηλευόμενοι σε όλη την επικράτεια υπολογίζονται στους 1.700, με μέσο αριθμό εισαγωγών 130, «υποδιπλάσιο αυτού που είχαμε πριν από ένα μήνα».
Η πληρότητα των ΜΕΘ στη χώρα είναι στο 55% και στη Θεσσαλονίκη στο 61%.
Η αγωνία των ειδικών βέβαια κορυφώνεται ενόψει τον επόμενων δύσκολων μηνών, με τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα να εμποδίζουν την παραπάνω συμπίεση της επιδημίας, τόνισε η καθηγήτρια.
Η θετική εικόνα της χώρας εντούτοις, όπως αποτυπώθηκε και στα στοιχεία του ECDC, οδήγησε στην απόφαση για επαναφορά του λιανεμπορίου, μετά και το επιτυχημένο άνοιγμα των σχολείων με μόλις 7 κρούσματα επί 5.000 τεστ στους εκπαιδευτικούς και την ανάγκη κλεισίματος 3 μόνο τμημάτων στα 10.000 της επικράτειας.

Έναρξη του εμβολιασμού για τα άτομα άνω των 85 ετών

Ξεκίνησε το Σάββατο 16/1 ο εμβολιασμός, των ατόμων άνω των 85 ετών, που θα γίνει σε δύο δόσεις.
Ήδη, σε εξέλιξη είναι ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού, ενώ πλέον, από σήμερα ακολουθούν τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, καθώς αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα πληθυσμού.
Έτσι, για το προγραμματισμένο ραντεβού, ο πολίτης θα πρέπει να προσέλθει εγκαίρως στο Εμβολιαστικό Κέντρο (τουλάχιστον 15' πριν από την ώρα του ραντεβού), έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ομαλή ροή της διαδικασίας εμβολιασμού και να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις.
Ο πολίτης που θα εμβολιαστεί θα πρέπει να φέρει μαζί του την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο για να γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων του, αλλά και να γνωρίζει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) για να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του.
Επίσης, θα πρέπει να φέρει τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail).
Στο μεταξύ, καμία δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού δεν πάει χαμένη και για το λόγο αυτό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε τη δημιουργία μηχανισμού αναπλήρωσης των ραντεβού.
Πρόκειται για προληπτικό μηχανισμό που θα κινητοποιεί άμεσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πρώτης γραμμής, προκειμένου να εμβολιαστούν, όπου χάνονται ραντεβού.

Γεωργιάδης: Τα επόμενα βήματα στην λειτουργία της αγοράς αν ο ιός είναι υπό έλεγχο

«Αν σε 2-3 εβδομάδες πάνε όλα καλά, τηρηθούν τα μέτρα και ο ιός είναι υπό έλεγχο, τότε θα αρχίσουμε να συζητάμε για τα επόμενα βήματα στην λειτουργία της αγοράς», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 σημείωσε πως «ανοίξαμε το λιανικό εμπόριο με τους κανόνες που είπαμε και θα αρχίσουμε να μετράμε.
Αν τα μέτρα τηρηθούν χωρίς μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, διότι κάποια μικρή αύξηση θα υπάρχει, είναι αναμενόμενο όταν ανοίγει η αγορά... αν το "τσίμπημα" είναι μικρό και αντέχεται, όλα καλά».

Για την εστίαση

Για της εστίαση, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν ημερομηνίες για την επαναλειτουργία, «διότι υπάρχουν προβλήματα κι εκεί, καθώς οι άνθρωποι πρέπει να βγάζουν την μάσκα για να φάνε», όπως εξήγησε.
Πρόσθεσε ότι «όταν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης, η λειτουργία τους θα γίνει με καθήμενους πελάτες σε εξωτερικούς χώρους».
Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τους επιχειρηματίες να κάνουν χρήση του προγράμματος ενίσχυσης για την προμήθεια θερμαστρών για εξωτερικούς χώρους, σημειώνοντας πως θα είναι απαραίτητες και φέτος, αλλά σε κάθε περίπτωση και στα επόμενα χρόνια.

Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν τη Δευτέρα 18/1 παραμένουν «πληττόμενες»

«Όλες οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από την Δευτέρα, θα συνεχίσουν να θεωρούνται πληττόμενες», ανέφερε ο υπουργός.
Όπως είπε «θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια βοήθεια από το Κράτος, δηλαδή δεν θα πληρώσουν ενοίκια των Φεβρουάριο, θα συνεχίσουν να έχουν σε αναστολή τους εργαζόμενους τους για να επιδοτούνται και θα απολαμβάνουν όλα τα "ευεργετήματα" που έχουν υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση».

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για περιοχές με παρατεταμένο lockdown

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε πρόγραμμα με πόρους του ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε περιοχές με παρατεταμένο lockdown, σημειώνοντας ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.
Ακόμη, σχολιάζοντας τις αναφορές για μαζικό κλείσιμο καταστημάτων, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «τα στοιχεία του ΓΕΜΗ δεν επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει «κύμα λουκέτων» στην αγορά» και πρόσθεσε ότι υπάρχει διαρκής ενίσχυση των επιχειρήσεων από το κράτος.
«Πρώτη φορά η εφορία βάζει λεφτά στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά και δεν απέκλεισε να υπάρξει και έβδομος κύκλος στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Επαναφορά του λιανεμπορίου με αυστηρή τήρηση των μέτρων

Από τη Δευτέρα 18/1, μετά και τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο και άλλες υπηρεσίες.
Έτσι, από την ερχόμενη Δευτέρα τα καταστήματα λειτουργούν με ωράριο 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ (προαιρετικά), ενώ η μετακίνηση των πολιτών προς αυτά θα γίνεται απαραιτήτως με την αποστολή SMS με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης» ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
Η διάρκεια της έγκρισης για τη συγκεκριμένη μετακίνηση θα διαρκεί δύο ώρες.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 το πρωί με τις υφιστάμενες εξαιρέσεις, καθώς και των υπερτοπικών μετακινήσεων παραμένει ως έχει.

Παγώνη: Πρώτα Γυμνάσια - Λύκεια και μετά η εστίαση

Την άποψη ότι θα ήταν καλύτερο να ανοίξουν πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και μετά η αγορά εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.
Η υγεία πρέπει να ισορροπήσει με την οικονομία τονίζοντας ότι θα ήταν καταστροφή για έναν καταστηματάρχη να του μείνει το χειμωνιάτικο εμπόρευμα, σημείωσε η κ. Παγώνη μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ 100,3.
Παράλληλα, προειδοποίησε πως αν ξαναπιεστεί το σύστημα υγείας, οι γιατροί δε θα τα καταφέρουν και δε θα έχουν τις αντοχές να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους.
Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών εξέφρασε την ανησυχία της για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, που βρίσκεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως θα είναι δύσκολο να επανέλθουμε στις καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος.
Σχετικά με το αν θα μπορέσουμε για γιορτάσουμε το Πάσχα, τόνισε ότι θα υπάρχουν και τότε τα μέτρα, καθώς στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού μέχρι τέλος Ιουνίου.
Για την εστίαση, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δήλωσε ότι θα ανοίξει αφού προηγηθούν τα σχολεία κι εφόσον όλες οι παράμετροι είναι καλές.
Επιπλέον, επανέλαβε την αναγκαιότητα να γίνονται πολλά τεστ υπογραμμίζοντας ότι όσο περισσότερα τεστ γίνονται τόσο περισσότερους ασυμπτωματικούς θα ανακαλύπτουμε.

Πώς ανοίγει από 18/1 το λιανεμπόριο

Λιανικό Εμπόριο – Υπηρεσίες

Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.
Υπηρεσίες Διαιτολογίας.
Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων με εξαίρεση την άσκηση.
Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.
ΚΤΕΟ

Γενικοί Κανόνες Λειτουργίας και Κυρώσεων

 • Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.
 • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
 • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.
 • Έναρξη λειτουργίας, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
 • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
 • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
 • Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης
 • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
 • Διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.
 • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα (4) άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
 • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
 • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
 • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.


Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).
1111111111111111.JPG

2222222222222.JPG
3333333333333.JPG
4444444.JPG
555555555555555.JPG
6666666666666.JPG

Στις λαϊκές αγορές από Δευτέρα 18/1 και τα βιομηχανικά είδη

Και τα βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, «καλωσορίζουμε τους συνάδελφους του εμπορικού τομέα των λαϊκών αγορών μας. Ευχόμαστε καλή δύναμη στους δύσκολους αυτούς καιρούς για όλους.
Από Δευτέρα πάλι όλα τα είδη στις λαϊκές αγορές για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
Αγωνιζόμαστε τώρα για την μείωση των κενών μεταξύ των πάγκων από 5 μέτρα σε 2 μέτρα ώστε να μην χάνονται θέσεις εργασίας».
«Όλοι μαζί ενωμένοι τηρούμε τα μέτρα σχολαστικά, παραμένουμε οι πιο ασφαλείς αγορές», καταλήγει η Ομοσπονδία.


Στους 5.441 οι θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (16/1/2021) 510 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 148.370, εκ των οποίων 52.1% άνδρες.
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5721 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45355 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
2.JPG1.JPG

Στους 323 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 225 (69.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.
To 87.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
1.028 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
exelixi.JPG
Τέλος, έχουν καταγραφεί 20 νέοι θάντοι, από τον Covid, φθάνοντας τους 5.441 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3213 (59.1%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών 
και άνω.

krousmata.JPG
map.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης