Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σαφές μήνυμα Μαξίμου σε Erdogan: Εάν υπάρξει σημείο σύγκλισης στις διερευνητικές, θα εξετάσουμε κι άλλες συναντήσεις

Σαφές μήνυμα Μαξίμου σε Erdogan: Εάν υπάρξει σημείο σύγκλισης στις διερευνητικές, θα εξετάσουμε κι άλλες συναντήσεις
Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι στο τραπέζι για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία είναι μόνο η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών
Σχετικά Άρθρα
Σαφές μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, απηύθυνε το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την έμμεση πρόσκληση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, υποστήριξε ότι επί του παρόντος αναμένεται να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αφού εξεταστεί εάν υπάρχει σημείο σύγκλισης για το ένα και μοναδικό θέμα διαπραγμάτευσης, δηλαδή την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, «τότε μπορούμε να εξετάσουμε και άλλες συναντήσεις».

Ο κ. Ταραντίλης επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το μόνο θέμα που μπορούν να συζητήσουν Ελλάδα και Τουρκία είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα), ενώ υποστήριξε ότι προϋπόθεση για τις διερευνητικές είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.
«Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι αυτές οι συναντήσεις δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάζουν.
Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνεται.
Είναι κάτι θα έλεγα που δεν πρέπει να αποτελεί είδηση.
Σίγουρα κάποιες τέτοιες συναντήσεις είναι χρήσιμες.
Αυτή τη στιγμή είμαστε στη θέση όπου αναμένεται αν εκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.
Να αρχίσουν οι διερευνητικές, να εξετάσουν, θέλω να τονίσω ότι δεν είναι διαπραγματεύσεις, δεν είναι κάτι επίσημο.
Είναι άτυπες, δεν είναι δεσμευτικές.
Κι αφού στις διερευνητικές επαφές εξετάσουμε εάν υπάρχει οποιοδήποτε σημείο σύγκλισης για να μπορούμε να περάσουμε σε διαπραγματεύσεις.
Σύγκλιση για ποιο θέμα; Για το ένα και μοναδικό θέμα το οποίο μας απασχολεί, είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε μπορούμε να εξετάσουμε κι άλλες συναντήσεις στη συνέχεια» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Erdogan -σε δηλώσεις του την Παρασκευή (15/1/2021)- εμφανίστηκε θετικός για μια συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη επισημαίνοντας μάλιστα ότι «οι εξελίξεις είναι προς αυτή την κατεύθυνση».
«Σε όλες τις συνομιλίες που είχαμε κρατήσαμε πάντα θετική προσέγγιση στο θέμα της συνάντησης μας με τον κ. Μητσοτάκη.
Έχουν γίνει συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών μας.
Είπαμε πως μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές και οι αντιπροσωπείες μας μπορούν να συναντηθούν.
Είπαμε επίσης πως μπορούμε να συναντηθούμε με τον κύριο πρωθυπουργό, πως μπορούμε να κάνουμε τέτοια βήματα.
Οι εξελίξεις είναι προς αυτή την κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα (18/1), οι τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021.
«Οι τεχνικές συνομιλίες που συμφωνήθηκαν μετά τη συνάντηση του προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, και του γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, για τις διαφωνίες σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών αντιπροσωπειών θα διεξαχθούν τη Δευτέρα στις 15:00 στις Βρυξέλλες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, όπως μεταδίδει το Anadolu.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, «η Τουρκία που έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει απορρίψει της αξιώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για τα θαλάσσια σύνορα επισημαίνοντας ότι οι υπερβολικοί ισχυρισμοί παραβιάζουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή, καθώς κι εκείνα των Τουρκοκυπρίων.
Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων».

Στην Άγκυρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, μεταβαίνει στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του, Mevlut Cavusoglu.
Σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα, ο Maas κάλεσε την Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο τονίζοντας ότι το παιχνίδι με τη φωτιά δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί.
«Στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας αφήσαμε πίσω μας μια δύσκολη χρονιά.
Η κατάσταση στην Aνατολική Μεσόγειο οξύνθηκε σε κάποιες περιπτώσεις δραματικά.
Αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί.
Ως εταίρος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της οδού της διαπραγμάτευσης, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και να μην θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το Βερολίνο «χαιρετίζει το γεγονός ότι η Τουρκία από τις αρχές του έτους στέλνει μηνύματα αποκλιμάκωσης – όχι μόνο με τα λόγια, αλλά και με τα έργα».
Το γεγονός ότι η Τουρκία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν στις 25 Ιανουαρίου τις διερευνητικές τους συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί από το 2016, «είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα», σημείωσε ο υπουργός και χαρακτήρισε «θετικό μήνυμα» από την πλευρά της Άγκυρας τον «πρόωρο τερματισμό των σεισμικών ερευνών στα ανοικτά της Κύπρου με την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Barbaros».
Εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, «ταχθήκαμε ρητά υπέρ της επανάληψης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, ειδικά κατά την διάρκεια της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ το τελευταίο εξάμηνο», συνέχισε ο Maas και έκανε λόγο για μια «πραγματική ευκαιρία βιώσιμης αποκλιμάκωσης» της κατάστασης στην Aνατολική Μεσόγειο.
«Η θετική ορμή των τελευταίων εβδομάδων θα πρέπει να έχει διάρκεια, προκειμένου να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί η βάση για έναν διάλογο προσανατολισμένο στη λύση.
Γι’ αυτόν τον λόγο ταξιδεύω σήμερα στην Άγκυρα, προκειμένου να ενθαρρύνω τον συνάδελφό μου Mevlut Cavusoglu να συνεχίσει με αποφασιστικότητα και να παγιώσει την εποικοδομητική πορεία των τελευταίων εβδομάδων», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Συναντήσεις Cavusoglu με Michel και Borrell

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για να στήσει γεύρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, να έχει συναντήσεις κορυφαίους αξιωματούχους των Βρυξελλών.
Ειδικότερα, την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στις 15:00 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες.
Μία ημέρα νωρίτερα, στις 21 Ιανουαρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Josep Borrell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης